سهم ما از کیک اقتصاد جهانی، به هیچ وجه قانع کننده نیست/ باید از نسخه شفابخش برون گرایی استفاده کنیم

وزیر پیشنهادی صنعت ، معدن و تجارت گفت: از آقای نعمت زاده وزیر این وزارتخانه در دولت یازدهم به علت خدمات ارزشمندی که ارائه کرد و زحماتی که متقبل شد ، صمیمانه تشکر می کنم.
به گزارش خبرگزاری آریا، محمد شریعتمداری در دفاع از برنامه های پیشنهادی خود در صحن علنی مجلس شورای اسلامی افزود: در برنامه تقدیمی به مجلس در ۱۷ سرفصل، اهداف کمی را در همه حوزه های خرد وکلان بیان و برنامه های اجرایی را در ۱۳ سرفصل ارائه کرده ام.
وی تاکید کرد: برنامه های تقدیمی وزارت صنعت ، معدن وتجات مبتنی بر اسناد بالا دستی از جمله سیاست های اقتصاد مقاومتی به عنوان داروی موثر برای حل مشکلات اساسی اقتصاد تهیه شده و برنامه های مد نظر رئیس جمهور به ویژه برنامه ششم توسعه از مهم ترین تکیه گاهها برای تهیه برنامه تقدیمی به مجلس بوده است.
شریعتمداری گفت: برنامه ها مبتنی بر اندیشه تولید رقابتی و حل مشکلات تولید است.
وی افزود: سهم ما از کیک اقتصاد جهانی در مقایسه با توانایی های بالقوه کشور ، به هیچ وجه قانع کننده نیست و به عنوان نخستین هدف مکلفیم کیک اقتصادی کشور را برای بهره مندی همه بخشها بزرگتر کنیم.
وزیر پیشنهادی صنعت معدن و تجارت گفت: بر اساس گزارش های منتشره از مراجع بین المللی از جمله صندوق بین المللی پول در سال ۲۰۱۶ ، ایران پس از ترکیه و عربستان در رتبه ۲۷ جدول تولید ناخالص داخلی قرار دارد از این رو مکلفیم حرکت شتابنده رو به رشدی را برای افزایش تولید ناخالص ملی در پیش بگیریم.
شریعتمداری افزود : صنعت و معدن امروز ۲۲.۵ درصد از تولید ناخالص ملی کشور را به خود اختصاص داده در حالیکه ۳۴ درصد از اشتغال کشور در صنعت ، معدن وتجارت است.
وی اضافه کرد : متاسفانه رشد صنعتی کشور در سالهای ۹۱ و ۹۲ منفی بود و در نتیجه آن دو سال متوالی رشد منفی ۴.۵ درصدی و منفی ۱۰.۵ درصدی را تجربه کردیم که آثار آن همچنان در اقتصاد و صنعت کشور باقی است.
وزیر پیشنهادی صنعت معدن و تجارت گفت: البته در سالهای ۹۳ تا ۹۵ این رشد به سمت مثبت گرایش پیدا کرد و امروز با رشد ۶.۵ درصدی در بخش صنعت در حال جبران بخشی از معضلات هستیم.
وی با بیان اینکه سرانه ارزش افزوده صنعتی کشور امروز حدود ۵۲۴ دلار است ، گفت: سهم ایران از ارزش افزوده صنعتی جهان کمتر از ۳۵ صدم درصد ( در مقابل حدود یک درصد جمعیت جهان) است که هیچ کدام از این آمار رضایت بخش نیست و در برنامه های تقدیمی روش هایی برای افزایش این سهم پیشنهاد کردیم.
وزیر پیشنهادی صنعت معدن و تجارت گفت : در بخش صنعت ، معدن و تجارت امروز با ۴۹ هزار طرح نیمه تمام مواجه هستیم که ۱۱ هزار و ۲۰۰ طرح پیشرفت فیزیکی بیش از ۶۰ درصد دارد و اولویت ما اتمام این طرح های مهم است زیرا می تواند بیش از ۳۶۵ هزار اشتغال مفید را در حوزه صنعت و معدن و تجارت ایجاد کند.
اولویت برنامه ام اتمام پروژه های نیمه تمام است
وزیر پیشنهادی صنعت، معدن و تجارت گفت: اولویت برنامه ام اتمام پروژه های نیمه تمام است.
شریعتمداری در صحن علنی مجلس در دفاع از خود اظهار داشت: با تکمیل پروژه های نیمه تمام حوزه صنعت حدود ۳۶۵ هزار اشتغال مفید در این حوزه ایجاد می شود که این در اولویت برنامه بنده قرار دارد.
وی افزود: ۸۰ درصد واحدهای حوزه صنعت جزو واحدهای کوچک و متوسط است که باید در این حوزه توجه بیشتری به این واحدها شود و با برنامه ریزی های لازم بیش از پیش مورد توجه قرار گیرد.
شریعتمداری گفت: سهم ایران از تجارت جهانی سه دهم درصد است که این رقم درخور کشور نیست و بر این اساس باید ظرفیت های صنعتی، معدنی و صنایع پایه توسعه یابد.
وی اظهار داشت: عمده صنایع به منابع داخلی متکی هستند و رعایت موارد زیست محیطی برای توسعه در اولویت وزارتخانه است و در این راه باید استانداردهای زیست محیطی مورد توجه قرار گیرد.
وزیر پیشنهادی صنعت، معدن و تجارت ادامه داد: از مجموع ۹۵۹ شهرک و ناحیه صنعتی برای ۸۶۰ عدد از آنها زمین و آب و برق در نظر گرفته شده اما تنها برای ۱۵۰ واحد تقاضای موثر ثبت شده است که این موضوع نیز باید آسیب شناسی و حل شود تا توسعه شهرک ها و نواحی صنعتی میسر شود.
شریعتمداری خاطرنشان کرد: اختصاص یک و نیم میلیارد دلار منابع از صندوق توسعه ملی برای توسعه روستایی و ایجاد اشتغال از دیگر موارد برنامه اینجانب است.
وی با اشاره به فقدان سند توسعه صنعتی در حوزه صنعت، معدن و تجارت اظهار داشت: این یک نقص بزرگ در این حوزه است و تلاش هایی که تاکنون برای تصویب یک سند انجام شده بی ثمر مانده است.
شریعتمداری ادامه داد: بدون شک یکی از مهم ترین برنامه ها در وزارت صنعت، معدن و تجارت توجه به تهیه و تصویب این سند راهبردی در این حوزه است.
توجه جدی نکردن به برون گرایی در صنایع داخلی خطرناک است
وزیر پیشنهادی صنعت، معدن و تجارت گفت: اگر برای تقاضا در بازار داخلی و ایجاد تقاضا در بازار خارجی و نیز تبدیل صنایع ایجاد شده برپایه برون گرایی اقدام و اهتمام جدی نکنیم کشور در معرض خطر قرار می گیرد.
محمد شریعتمداری در ادامه سخنانش در صحن علنی مجلس شورای اسلامی افزود: اقتصاد ما از آغاز دهه ۴۰ تاکنون حدود ۵ برابر توسعه یافته اما صنعت ما حدود ۳۰ برابر رشد کرده که این دستاورد بزرگی است.
وی گفت: مبنای تأسیس واحدهای صنعتی موجود طبق اسناد و واقعیات عرصه معدن و تجارت، توجه به تولید برای تأمین نیازهای داخلی بوده که این نکته بسیار مهمی است.
وزیر پیشنهادی صنعت، معدن و تجارت افزود: شاید نخستین بار است که با تصویب سیاست های اقتصاد مقاومتی، صنعت و معدن کشور به سوی برون گرایی سوق داده شده یعنی تولید صنعتی و معدنی برپایه سلیقه بازارهای بین المللی است.
شریعتمداری افزود: این، هم رفاه را در داخل افزایش می دهد و هم شرایط رقابتی کردن محصولات داخلی را فراهم می کند و امکان حضور ما را در بازارهای بین المللی افزایش می دهد.
وی تاکید کرد: به این علت باید حتماً از نسخه شفابخش برون گرایی در تأسیس واحدهای صنعتی و نیز تبدیل واحدهای صنعتی موجود به واحدهای صنعتی برون گرا به طور ویژه استفاده کنیم.
شریعتمداری گفت: وقتی بازارهای داخلی و تأمین نیازهای آن مبنای تولید شود اتکای تولید به میزان تقاضای ایجاد شده در بازار داخلی خواهد بود.
وی افزود: ما در سال های ۸۶ تا ۹۲ در زمینه ایجاد تقاضا دچار آسیب جدی شدیم و آمار و ارقام نشان می دهد که این آسیب های جدی آثار ماندگاری در بخش صنعت به جای گذاشت یکی از این آسیب ها کاهش درآمد خانوارهای شهری به ۳۲ درصد و خانوارهای روستایی به ۳۸ درصد در این سال هاست.
وزیر پیشنهادی صنعت، معدن و تجارت گفت: معنی روشن این سخن این است که سطح تقاضا در سال ۹۲ یعنی آغاز کار دولت یازدهم بازگشت شدیدی به تقاضا در سال های ۸۰ و ۸۱ داشته یعنی صنعت رشد کرده اما تقاضا برای تولیدات صنعتی به میزان تقاضای سال های ۸۰ و ۸۱ بازگشته است.
شریعتمداری با تاکید بر لزوم توجه جدی به برون گرایی برای تولیدات صنعتی کشورمان از نمایندگان مجلس خواست هر کسی را که در مسئولیت تصدی وزارت صنعت، معدن و تجارت قرار دادند از او برای تحقق این هدف بزرگ حمایت کنند.
وی گفت: تقاضا برای صنعت داخلی به طور طبیعی کاهش یافته است در نتیجه بیشتر واحدهای صنعتی داخلی با مازاد تولید مواجهند برخی از تأمین سرمایه در گردش سخن می گویند و برخی نیز در تأمین نیازهای مالی با مشکل مواجهند.
شریعتمداری افزود: در این حال مشکل اغلب صنایع داخلی وجود نداشتن تقاضای کافی برای کالاهای داخلی است.
وی گفت: سال ۸۶ وقتی به عنوان وزیر بازرگانی از مجلس رأی اعتماد گرفتم نخستین دیدارهایم با کسانی بود که در زندان قصر سند پیمان ارزی خود را تأدیه نکرده بودند و به علت نوسانات بازار خارجی نتوانسته بودند دینشان را به بانک ها ادا کنند و به عنوان قاچاقچی ارز به زندان افتاده بودند.
شریعتمداری افزود: اکنون نیز اگر مسئولیت سنگین این وزارتخانه را به بنده واگذارید با زندانیانی مواجهیم که به علت وجود نداشتن تقاضای کافی برای تولیدات داخلی مدیون هستند و به عنوان کلاهبردار دوره زندان را سپری می کنند.
وزیر پیشنهادی صنعت، معدن و تجارت تاکید کرد: برای حل و فصل مشکل تقاضا باید اهتمام و عزمی جدی داشته باشیم؛ ما نیازمند رفع مشکل تقاضا در بازار داخلی هستیم و برای عرضه کالاهای بادوام داخلی باید تقاضا ایجاد کنیم.
وی گفت: در کشورهایی که درآمد سرانه شان چند برابر ماست، مردم عمدتاً با کیف هایی پر از کارت های اعتباری زندگی می کنند چرا مردم ما باید از چنین نعمتی بی بهره باشند؟
شریعتمداری افزود: به این علت در هماهنگی با بخش های مختلف به ویژه آقایان سیف و کرباسیان حتماً برای کالاهای بادوام داخلی به موازات رقابتی کردن بنگاه های تقاضای جدی ایجاد کنیم.