هزینه حدوداً 15 میلیون تومانی قیمه نذری برای هیأت هزار نفری/ قیمت هر پرس غذای نذری در 4 سال گذشته سه برابر شد

    کد خبر :836966
قیمه نذری

هر ساله با آغاز ایام محرم، هیات‌ها و تکایا اقدام به پخت نذری می کردند اما دو سالی است که با شیوع ویروس کرونا برخی، هزینه نذورات خود را به خرید دستگاه‌های اکسیژن ساز، کمک به افراد نیازمند و … اختصاص می دهند البته هم چنان شور حسینی بر سنت پخت نذری حاکم است.

«بازتاب»؛ زهره علامی- هزینه پخت نذری بسته به نوع غذا و اقلامی که در آن مصرف می‌شود از جمله، برنج، گوشت، حبوبات، روغن و … متفاوت است. اقلام مورد نیاز برای پخت نذری در ایام محرم یا از سوی بانی مجلس فراهم می‌شود و یا اینکه هیات‌ها با توجه به سمهیه دولتی، اقدام به پخت نذری می‌کنند.

بررسی ها نشان می دهد که گرانی اقلام مورد نیاز برای تهیه غذای نذری در سالجاری نسبت به سال های قبل، چشمگیر است و تکایا و هیأت ها باید چندین برابر گذشته هزینه کنند، گزارش میدانی بازتاب حکایت از آن دارد که قیمت هر پرس قیمه نذری در سالجاری 2.9 برابر نسبت به سال 96 افزایش یافته است.

هزینه پخت قیمه نذری در سالجاری

می توان با قاطعیت گفت که محبوبترین غذای نذری در ایام محرم، قیمه است، اگرچه قرمه سبزی و شله زرد هم طرفدران خاص خودش را دارد، حالا سوال این است که هزینه پخت قیمه امام حسین برای یک هیأت با 1000 نفر جمعیت چقدر می شود؟

پخت قیمه برای این تعداد نیاز به 30 کیلو لپه دارد که هر کیلو از آن حدود 38 هزار تومان است و در مجموع 1 میلیون و 140 هزار تومان می شود.

همچنین برای 1000 نفر حدود 200 کیلوگرم برنج لازم است که به طور متوسط هر کیلو برنج ایرانی (اصل طارم) 26 هزار تومان است که جمعا برای خرید برنج باید 5 میلیون و 200 هزار تومان هزینه کرد.

برای پخت قیمه نذری، تهیه گوشت از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است که برای هیأت های بزرگ از گوسفند و گوساله زنده استفاده می شود برای همین قیمت ها تاحدودی سرشکن می شود، برای 1000 نفر باید 80 کیلوگرم گوشت تهیه کرد، هر کیلو گوشت گوسفندی 54 هزار تومان است و در کل گوشت مورد نیاز قیمه 4 میلیون و 880 هزار تومان آب می خورد.

در کنار اقلام ضروری مثل برنج، گوشت و لپه برای پخت قیمه نذری 1000 نفر نیاز به 60 کیلو سیب زمینی، 60 کیلو پیاز، 2 حلب روغن 16 کیلویی و 2 حلب 4 کیلویی هم داریم.

قیمت هر کیلو سیب زمینی و پیاز حدودا 5 هزار و 500 تومان(در کل 660) و هر حلب روغن 16 کیلویی 233 هزار تومان که دو حلب آن 466 هزار تومان و دو حلب 4 کیلویی حدود 180 هزار تومان می شود.

همچنین حداقل 5 کیلو لیمو عمانی نیاز است که رقمی حدود 750 هزار تومان می شود، رب هم 30 کیلو نیاز است که 600 هزار تومان می شود، برای پخت نذری باید هزینه خرید انواع ادویه جات را در نظر گرفت که حدود 800 هزار تومان است.

مجموع این موارد نشان می دهد که تهیه قیمه نذری برای 1000 نفر در ماه محرم برای عزاداران حسینی حدود 14 میلیون و 676 هزار تومان می شود که قیمت هر پرس آن 14 هزار و 676 تومان می شود.

البته این اعداد و ارقام طوری محاسبه شده که افراد توانایی و مهارت پخت غذا را داشته باشند چون در غیر این صورت هزینه گرفتن آشپر هم به لیست هزینه‌های پخت نذری اضافه می شود، ضمن اینکه باید هزینه هایی مثل دیگ، اجاق گاز، ظرف یکبار مصرف هم به این موارد اضافه کرد.

قیمت نذری در سال 96

اما برای محاسبه قیمت هر پرس قیمه نذری در سال 96 باید به این موضوع توجه کنیم که پخت قیمه نذری برای 1000 نفر حدود 30 کیلوگرم لپه می خواهد که هر کیلو از آن 9 هزار تومان است و مجموع آن 270 هزار تومان می شود، همچنین برای 1000 نفر حدود 200 کیلو برنج لازم است که با احتساب هر کیلو برنج ایرانی(طارم اصل) 8 هزار تومان جمعا برای خرید برنج باید از 1میلیون و 600 هزار تومان هزینه کرد.

میزان گوشت لازم برای خورشت قیمه 1000 نفر 80 کیلوگرم است، در سال 96 قیمت گوسفند زنده 17 هزار تومان بوده بنابراین یک میلیون و 360 هزار تومان باید هزینه شود.

در کنار اقلام ضروری مثل برنج، گوشت و لپه برای پخت قیمه نذری 1000 نفر نیاز به 60 کیلو سیب زمینی، 60 کیلو پیاز، 2 حلب روغن16 کیلویی و 2 حلب 4 کیلویی هم داریم.

قیمت هر کیلو سیب زمینی 1700 و پیاز 1500 تومان(در کل 192هزار تومان) و هر حلب روغن 16 کیلویی، 90 هزار تومان که دو حلب آن 180 هزار تومان و دو حلب 4 کیلویی حدود 50 هزار تومان می شود.

همچنین حداقل 5 کیلو لیمو عمانی نیاز است که رقمی حدود 125 هزار تومان می شود، رب هم 30 کیلو نیاز است که 240 هزار تومان می شود.، در این میان برای پخت نذری باید هزینه خرید انواع ادویه جات را در نظر گرفت که حدود 200 هزار تومان است.

درواقع هزینه تمام شده برای قیمه نذری 1000 نفر در سال 96 حدود 4 میلیون و 217 هزار تومان و قیمت هر پرس نذری هم 4 هزار و 217 تومان بوده است که در مقایسه با قیمت هر پرس قیمه نذری در سالجاری نشانگر رشد 2.87 یا همان 2.9 برابری است.

واقعیتی که سبب شده است جدا از مسئله کرونا و دستورالعمل های بهداشتی، بسیاری از هیأت های عزاداری در سال جاری به واسطه همین افزایش قیمت ها با مشکل جدی در تأمین و توزیع غذای نذری رو به شوند.

برای مثال هیأت عزاداری مسجد دانشگاه تهران که همه ساله به بیش از 10 هزار نفر غذای نذری می داد، در سال گذشته و سال جاری امکان چنین کاری را از دست داد و برخی دسته های عزاداری نیز به واسطه افزایش قیمت ها ناگزیر شدند نوع نذری خود را تغییر دهند.

مثلا یکی از ایستگاه های صلواتی در غرب تهران که همه ساله و در ظهر روزهای تاسوعا و عاشورا به عزاداران و نیز عابران پیاده قیمه نذری می داد، امسال به ساندویچ سوسیس بسنده کرده بود و یکی از بانیان این ایستگاه در همین باره به خبرنگار ما گفت: به واسطه افزایش هزینه ها امکان سرو قیمه نذری در وسعت زیاد را نداشتیم و برای همین امسال برای ادای نذرمان به تهیه و توزیع ساندویچ اکتفا کردیم و ان شالله با بهبود شرایط بهداشتی و نیز اقتصادی کشور در سال آینده دوباره بتوانیم قیمه نذری میان عزادارن حسینی توزیع کنیم. 

3
نظرات
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد نظرات حاوی الفاظ و ادبیات نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد
  1. نوا گفت:

    فقط برا خودنمایی هست وگرنه بچه خواهرم برا عملش ۱۱ میلیون لازم داشت کسی کمک نمیکرد. فقط خودنمایی و تظاهر و ریا

  2. محسنی گفت:
    مخالفم ۱

    دیگه نذری هم نمی تونیم بدیم

  3. ریحانه گفت:

    خب تیتر زدی که چی؟ به تو چه
    بریز و بپاش پولدارها رو جرات نداری منعکس کنی؟

دیدگاهتان را بنویسید