احمدعلی راغب، خالق موسیقی«خجسته باد این پیروزی» درگذشت

    کد خبر :768084

احمدعلی راغب خالق موسیقی ماندگارترین ترانه ها و سرودهای انقلابی در سن ۸۶ سالگی دار فانی را وداع گفت.

احمد علی راغب یکی از ماندگارترین و شناخته شده‌ترین آهنگسازان و هنرمندان موسیقی انقلاب که طی دهه‌های اخیر خالق ماندگارترین ترانه‌ها و سرودها در این زمینه سه شنبه ۱۸ آذر ماه در سن ۸۶ سالگی پس از مدت‌ها مبارزه با بیماری سرطان دار فانی را وداع گفت.

مرحوم احمدعلی راغب آهنگساز و نوازنده سازهای تار، سه تار و عود و نواساز سال ۱۳۲۳ در شهر بندرانزلی متولد شد.

این هنرمند از دوران طفولیت موسیقی را با ساز دهنی شروع کرده و سپس جذب ساز سنتور می‌شود. وی در این دوره قطعات گیلانی را با اشعاری از سروده‌های خود به زبان گیلکی اجرا می کرده که باعث شهرت اش در بندرانزلی شده بود.

آموزش جدی موسیقی با از کلاس تارِ یحیی نیکنواز آغاز شده و نوازندگی تار او از همین سال به شکل جدی آغاز می‌شود. در سال ۱۳۴۲ که پس از اخذ دیپلم به عنوان معلم در آموزش و پرورش رشت مشغول خدمت و همزمان وارد ارکستر رادیو شد که در این چارچوب هفته‌ای یک تصنیف همراه با شعر برای خوانندگان رادیو گیلان آماده می‌کرد.

راغب همچنین ماهی دو بار به تهران می‌آمد و نزد علی‏ اکبر سرخوش به فراگیری تار می‌پرداخت تا در زمینه بداهه ‏نوازی نیز تجربه کسب کند و پس از هشت سال همکاری با رادیو و تلویزیون گیلان و ساختن چهل‬ قطعه موسیقی با کلام و بدون کلام در سال ۱۳۵۰ بود که جهت ادامه تحصیل به تهران منتقل می‌شود و همچنان به عنوان معلم در وزارت آموزش و پرورش خدمت اش را ادامه می‌دهد.

پس از چندی در ارکستر سازهای ایرانی مفتاح که زیر نظر مهدی مفتاح فعالیت می‌کرد به عنوان آهنگساز و نوازنده عود مشغول به کار شده و آهنگ‌هایی نیز برای خوانندگان معروف آن زمان می‌سازد و نیز قطعات «فولکور» گیلانی بدون کلام را که در دوران جوانی کشف کرده بود با همین ارکستر اجرا و ضبط می‌کند.

در سال ۱۳۵۸ که فعالیت واحد موسیقی صدا و سیما متوقف می‌شود، وی به همراه چند نوازنده دیگر و همکاری محمد گلریز مشغول ساخت و اجرای سرود در ارتباط با انقلاب شده و با پس از آشنایی با حمید سبزواری و همکاری با شهید مجید حدادعادل که در آن زمان مدیر رادیو بود، به تهیه سرودهایی همچون «خجسته باد این پیروزی»، «مطهری»، «نواب صفوی»، «نغمه اتحاد»، نغمه توحید»، «مارش حرکت»، «پاسداران»، «سرودبسیج»، «خدایا خدایا»، «باز آی»، «آمریکا آمریکا» و ده‌ها سرود دیگر پرداخت.

پس از شروع جنگ تحمیلی عراق علیه ایران نیز در زمینه موسیقی دفاع مقدس آثار بسیار زیادی را عرضه کرد که بعضی از آنها به شهرت بسیار زیادی رسید که از جمله آنها سرود «پیروزی خجسته باد» در آواز بیات ترک است.

در سال ۱۳۵۹ از آموزش و پرورش به صدا و سیما منتقل شد در سال ۱۳۶۷ از سازمان صدا و سیما بازنشست شد ولی مجدداً به عنوان کارشناس و مسئول تولید موسیقی مراکز و سرپرست واحد موسیقی مرکز رشت و عضو شورای عالی موسیقی صدا و سیما و سرپرست ارکستر سنتی شماره ۲ به خدمت مشغول شد.

مرحوم راغب به غیر از سه سازی که در نواختن آن تخصص داشت با سازهایی همچون پیانو، فلوت و سنتور آشنایی دارد.

از حیث تعداد آثار آهنگسازی شده در سازمان صدا و سیما، احمد علی راغب پیشتاز است و او در میان همکاران به نام «مرد هزار آهنگ» مشهور است.

«به یاد شهدای انقلاب» با شعر حمید سبزواری و خوانندگی مهرداد کاظمی و محمد گلریز، «شکوفه اشک» با شعر مهرداد اوستا و خوانندگی مرتضی محمدی، «درآیینه» بر اساس رباعیات خیام با صدای مرتضی محمدی، «مینای دل» با شعر مشفق کاشانی و خوانندگی مهرداد کاظمی، «درد عشق» بر اساس غزلیات حافظ و صدای بهرام گودرزی، «کوراشیم»، «قلندر» و «پرچین» بر اساس موسیقی نواحی گیلان و خوانندگی ناصر مسعودی، «باغ تماشا» با شعر ساعد باقری و صدای مهرداد کاظمی، «مادر» با شعر ساعد باقری و صدای مهرداد کاظمی، «رقص گل‌ها» با شعر ساعد باقری و صدای عباس بهادری، «وصل جانان» با شعر ساعد باقری و صدای حسن همایونفال، «صدای عشق» با صدای بهرام حصیری، «اشک مهتاب» با صدای عبدالحسین مختاباد، «راز پرواز» با صدای سینا سرلک نیز از جمله آثاری است که تاکنون در قالب آلبوم به آهنگسازی مرحوم راغب در اختیار مخاطبان قرار گرفته‌اند.

ریاست مرکز موسیقی سازمان صدا و سیما، مدیریت تولید موسیقی مراکز و استان‌های سازمان صدا و سیما، عضو شورای عالی موسیقی سازمان صداو سیما و عضویت در شورای عالی نظارت و ارزشیابی شبکه‌های رادیویی و تلویزیونی از جمله فعالیت‌هایی است که این آهنگساز فقید در عرصه مدیریتی انجام داده است.

به گزارش مهر، زنده یاد راغب در سال ۱۳۸۲ بود که به دلیل خلق ترانه‌ها و سرودهای ماندگار انقلاب موفق به دریافت مدرک درجه یک هنری معادل دکترا در رشته آهنگسازی شود. این در حالی بود که از این هنرمند در جریان برگزاری بیست و هشتمین جشنواره موسیقی فجر نیز قدردانی به عمل آمد.

0
نظرات
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد نظرات حاوی الفاظ و ادبیات نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد

دیدگاهتان را بنویسید