هشدار ایران درباره فعالیتهای هستهای مخفی عربستان
کاظم غریب آبادی، عصر پنجشنبه با ایراد سخنانی در نشست فصلی شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی افزود: علیرغم درخواستهای مکرر آژانس، تا زمانی که ریاض “پروتکل مقادیر کوچک” فعلی خود را لغو نکند، ابزارهای ضروری راستی آزمایی برای اجرای مأموریت آژانس فراهم نمیشود.
سفیر و نماینده دائم کشورمان با هشدار در این خصوص که عدم اجرای پادمان آژانس در زمانی که عربستان به طور فعال به دنبال برنامه هستهای است، میتواند منجر به پنهان کردن برخی فعالیتهای هسته ای، بدون قرار گرفتن ذیل بازرسیهای آژانس، شود، افزود: طبق فعالیتهای هستهای افشاء شده عربستان، کشف ساخت تاسیسات هستهای بدون اطلاع آژانس، باعث نگرانی جدی است.
این دیپلمات ارشد کشورمان با اعلام اینکه داشتن “موافقتنامه پادمانی ویژه” با آژانس از سوی عربستان در حال تبدیل شدن به یک تاکتیک شناخته شده برای طفره رفتن از اجرای کامل و قابل راستی آزمایی تعهداتی که برای اطمینان جامعه بین المللی در مورد صلح آمیز بودن فعالیتهای هستهای لازم است، هشدار داد که تاریخ در حال تکرار شدن است و عربستان همان مسیری را میرود که رژیم اسرائیل طی نمود که بر اساس آن وانمود میکند به هیچ تعهدی ملزم نمیباشد، چرا که عضو ان. پی. تی نیست.
به گزارش ایرنا،غریب آبادی سپس با طرح این موضوع که اگرچه از لحاظ قانونی برخی جنبههای فعالیتهای هستهای قابل اظهار یا راستی آزمایی نیستند، افزود: با این حال، کشورهایی که زنجیرههای مختلف برنامه هستهای را دنبال میکنند، باید تعهدات اساسی تحت ان. پی. تی را که اجرای کامل و موثر موافقتنامه جامع پادمان است، بپذیرند.
وی تاکید کرد: آژانس، از جمله شورای حکام، باید برای سعودیها روشن کنند که پذیرش و پایبندی به تعهدات، ضروری بوده، و در نتیجه، شفافیت و پاسخگویی پیش شرط چنین برنامهای است.
سفیر و نماینده دائم کشورمان نزد سازمانهای بین المللی مستقر در وین تاکید کرد: آژانس باید از ریاض بخواهد فوری موافقتنامه جامع پادمان را به طور کامل اجرا کند.
وی، همچنین از کشورهای عضو آژانس که همکاری با عربستان سعودی را انتخاب کرده اند، خواست تا ضمن هوشیاری در این خصوص، کاملا به تعهدات مربوطه خود تحت رژیم پادمان آژانس احترام بگذارند و اطمینان حاصل کنند که ابزارهای پادمانی لازم توسط عربستان سعودی قبل از انتقال هرگونه فناوری، مواد و تجهیزات هسته ای، فراهم شده اند.
غریب آبادی همچنین خطاب به نمایندگان دولتهای عضو آژانس، گفت: به منظور تضمین اعتبار و یکپارچگی رژیم پادمان و حرفهای بودن آژانس، اجرای یکپارچه و نه انتخابی ضوابط و مقررات پادمانی لازم است که این موضوع، در بلندمدت به نفع جامعه جهانی نیز خواهد بود.