تولید و فروش مواد پتروشیمی جانشین صادرات نفت میشود
ایران برای کاهش وابستگی به صادرات نفت خام که آسیب جدی از تحریمها دیده است، بهتدریج به مواد پتروشیمی، دومین صنعت بزرگ صادراتی کشور، روی میآورد.
سه پروژه پتروشیمی بزرگ به ارزش ۱.۶ میلیارد دلار در روز پنج شنبه افتتاح شد که بخشی از تلاشهای دولت ایران برای افزایش درآمد غیرنفتی آن در زمان کاهش صادرات نفت خام بود.
شرکت پتروشیمی کیمیا پارس خاورمیانه با تولید سالانه ۱.۶۵ میلیون تن متانول و شرکت پتروشیمی کاوه، بزرگترین مجتمع تولیدکننده متانول در جهان با تولید روزانه ۷۰۰۰ تن در بوشهر آغاز به کار کردند.
واحد کاتالیست پتروشیمی لرستان با ظرفیت تولید سالانه ۱۰۰ تن کاتالیست که برای ساخت پلی اتیلن مورد نیاز است، در استان لرستان قرار دارد.
بیژن زنگنه وزیر نفت ایران با اشاره به اینکه کشور به سرعت به سمت فروش مواد پتروشیمی پیش میرود گفت ۱۳ پروژه دیگر تا ۲۱ مارس ۲۰۲۱ (پایان اسفند ۱۳۹۹) راهاندازی میشود.
زنگنه اضافه کرد کل سرمایهگذاری در پروژههای جدید تا پایان سال مالی آینده یعنی پایان سال ۱۴۰۰ شمسی، برابر با ۱۷ میلیارد دلار (۲۷ پروژه) خواهد بود و طی چهار سال آینده به ۳۷ میلیارد دلار میرسد.
حسن روحانی رئیسجمهوری ایران در یک ویدئو کنفرانس گفت پروژههای جدید پتروشیمی به درآمد غیر نفتی ایران، خودکفایی و افزایش اشتغال کمک میکند.
دولت ایران تولید و فروش مواد پتروشیمی را جایگزین خوبی برای صادرات نفت میداند. ۵۵ شرکت پتروشیمی ایرانی ۳۱ میلیون تن محصولات پتروشیمی تا پایان سال گذشته شمسی تولید کردند. ایران ۹.۵ میلیارد دلار از صادرات این مواد پتروشیمی درآمد داشت.
صادرات ۲۳ میلیون تن مواد پتروشیمی در سال گذشته شمسی ۲۰ درصد از درآمد نفتی را که به خاطر تحریمها از بین رفته بود جبران کرد.
بیژن زنگنه اعلام کرد تولید مواد پتروشیمی در ایران از زمان روی کار آمدن دولت روحانی دو برابر شده است و هدف سه برابر کردن این تولیدات تا ۲۰۲۵ است.
صنعت نفت ایران ضربه سختی از تحریمهای امریکا خوده است. بسیاری از کشورها از ترس قرار گرفتن در لیست سیاه امریکا واردات نفت از ایران را کاهش دادهاند. صنعت پتروشیمی تا حدودی توانسته کمبود صادرات نفت را جبران کند.
منبع: تسنیم