کفاشیان از فساد و بازنشستگی تا «آپ تو دیت»!
«دیوانه نیستم که به فوتبال برگردم» یا خیلی سادهتر «دیگر به فوتبال برنمیگردم»، پرکاربردترین جملاتی بودهاند که چندوقت اخیر از زبان علی کفاشیان، رئیس سابق فدراسیون فوتبال شنیده شده است. او که بعد از رویکارآمدن مهدی تاج بهعنوان رئیس فدراسیون فوتبال، سمت نایبرئیسی فدراسیون را از آن خود کرد، به دلایلی عجیبوغریب و البته به بهانه بازنشستگی همین پست را هم در فدراسیون فوتبال رها کرد و رفت. درواقع او قریب به یک سال پایش را در فدراسیون فوتبال هم نگذاشت تا حضور و البته سایه حضورش بر فدراسیون فوتبال کمرنگ شود. او که در این مدت بارها در گفتگوهای مختلف عنوان کرده بود دیگر به فدراسیون فوتبال برنمیگردد، روز گذشته به فدراسیون بازگشت و حالا قویا گزینه سرپرستی این فدراسیون است!
کفاشیان؛ از فساد تا بازنشستگی
داستان رفتن علی کفاشیان از فدراسیون فوتبال پیچیدگیهای خاص خودش را دارد. او هشت سال رئیس فدراسیون فوتبال بود و برای دوره سوم هم قصد داشت برای ریاست فدراسیون فوتبال ثبتنام کند. بااینحال اختلافنظر وزیر ورزش وقت (محمود گودرزی) با علی کفاشیان مانع از این شد که او برای ریاست اقدام کند.
البته کفاشیان اعتقاد داشت از نهادهای مختلف به او گفتهاند در انتخابات شرکت نکند. دستآخر کفاشیان برای دوره سوم اسم ننوشت تا مهدی تاج رئیس شود. با ریاست تاج، کفاشیان بهعنوان نایبرئیس اول فدراسیون انتخاب شد و به کارش ادامه داد. البته شرایط برای او به این سادگیها هم نبود؛ در پروندهای که کمیسیون اصل ۹۰ مجلس آن را پیگیری میکرد از علی کفاشیان بهعنوان متهم ردیف اول فساد در فوتبال نام برده شده بود و مخالفانش میخواستند هرطور شده او را برکنار کنند.
کفاشیان، اما اتهامات وارده به او را بیاساس میدانست و از این گلایه داشت که فعالیتهای هشتسالهاش دیده نشده است. به غیر از موضوع پرونده فساد در فوتبال، دیگر داستانی که سد راه همکاری کفاشیان با فدراسیون فوتبال شد، منع بهکارگیری بازنشستهها بود. مهدی تاج بهعنوان رئیس وقت، حسابی تحت فشار قرار گرفته بود تا اعضای هیئترئیسه را که مشمول قانون بازنشستگی میشوند از فدراسیون بیرون کند. او هم در اولین اقدام علی کفاشیان را از سمت نایبرئیسی برداشت. البته کفاشیان به صورت شفاهی استعفا داد و رفت، ولی دیگر دوستان نزدیک تاج با وجود بازنشستهبودن به کارشان در فدراسیون فوتبال ادامه دادند.
محرومیت ۵ ساله و گمشدن ۳۱۶ هزار دلار!
علی کفاشیان درگیر بودن و نبودن در فدراسیون فوتبال بود که کمیته اخلاق محرومیتی پنجساله برای او برید! درواقع او به مدت پنج سال از هرگونه فعالیت در حوزه فوتبال منع شد. دلیل؟ گمشدن ۳۱۶ هزار دلار حق پخش بازیهای تیم ملی. کمیته اخلاق مهدی تاج را بهعنوان یکی از مقصران گمشدن حق پخش چهار بازی تیم ملی دانست و حکم سنگین محرومیت پنجساله برایش زد. کفاشیان، اما میگفت ایمیلها هک شده و این پول هرگز به دست او نرسیده که بخواهد گم شود؛ در نهایت کمیته استیناف محرومیت پنجساله او را به یک سال کاهش داد. همین کاهش همزمان شد با تغییرات در فدراسیون فوتبال؛ از رفتن مهدی تاج گرفته تا ایرادات به اساسنامه فدراسیون فوتبال و البته حکم سرپرستی حیدر بهاروند.
عدم تمایل یا تمایل؟
داستان رفتن مهدی تاج از فدراسیون فوتبال که دیگر امری تکراری است؛ او قبل از اتمام دوران ریاستش بر فدراسیون فوتبال از کارش به بهانه قلبدرد استعفا داد. با استعفای ناگهانی او، اساسنامه عجیبوغریب فدراسیون میگفت که باید نایبرئیس اول جایگزینش شده و بهعنوان سرپرست فدراسیون فوتبال کارها را پیش ببرد؛ بااینحال دردسر اصلی اینجا بود که نایبرئیس اول فدراسیون همین علی کفاشیانی بود که استعفا را به صورت شفاهی داده و رفته بود؛ بنابراین این عنوان به حیدر بهاروند، نایبرئیس دوم فدراسیون فوتبال رسید. بعد از چندی، اما علی کفاشیان در چرخشی عجیب عنوان کرد که هنوز هم نایبرئیس اول فدراسیون فوتبال است و حاضر است برگردد!
این صحبتها کمکم شایعه حضور دوباره او در فدراسیون فوتبال را مطرح کرد، هرچند که خود کفاشیان میگفت تمایلی به انجام این کار ندارد. ایرادات فیفا به اساسنامه فدراسیون فوتبال و تعویق انتخابات فدراسیون، اما باعث شد تا عدم تمایل کفاشیان به حضور در فدراسیون فوتبال به تمایل تبدیل شود. او با چند نفر از رفقای قدیمیاش که زمان فدراسیون خودش با آنها همکاری میکرد، مشورت کرد و در نهایت تصمیم گرفت به فدراسیون فوتبال برگردد. اینبار، اما حسابشده اقدام کرد و در صحبتهایش میگفت برای کمک به فوتبال میآید و چیزی نمیخواهد. صحبتهای کفاشیان مخالفان حضور او در فدراسیون فوتبال را تحریک کرد و آنها هم تهدید کردند اگر کفاشیان بیاید، استعفا میدهند و میروند!
مخالفان کفاشیان
بر کسی پوشیده نیست آنهایی که مخالف حضور دوباره کفاشیان در فدراسیون فوتبال هستند، در تیم رئیس سابق؛ یعنی مهدی تاج هستند. آنها نمیخواهند با برگشتن کفاشیان جایشان تنگ شود. عدهای دیگر هم آنهایی هستند که در زمان ریاست علی کفاشیان بر فدراسیون فوتبال، سمتی در فوتبال نداشتهاند. آنها هم نمیخواهند کفاشیان دوباره به فدراسیون فوتبال برگردد. دسته سوم هم، اما آنهایی هستند که معتقدند باید با فساد در فوتبال مبارزه کرد؛ عبدالرحمن شاهحسینی، رئیس پیشین کمیته انضباطی و قاضیزادههاشمی، نماینده مجلس، در زمره دسته آخر هستند.
آنها میگویند بازگشت کفاشیان دهنکجی به قانون است. البته مخالفانی که در دو دسته اول هم حضور دارند استدلال مهمی دارند؛ به عقیده آنها، کفاشیان به دلیل اینکه در تعداد زیادی از جلسات هیئترئیسه غایب بوده، خودبهخود کارتش را باطل کرده و الان دیگر از لحاظ قانونی نمیتواند به فدراسیون فوتبال برگردد یا اینکه حتی نایبرئیس اول باشد. در آنسو، اما موافقان کفاشیان هم دو سند رو کردهاند: یک اینکه کفاشیان به صورت شفاهی استعفا داده و هیچ جایی به صورت کتبی استعفایش را نداده. دلیل دیگر که پاسخی برای غیبتهای کفاشیان عنوان شده این است که او، چون توسط کمیته اخلاق از انجام هرگونه فعالیت فوتبالی ممنوع بوده، در نتیجه نمیتوانسته در جلسات حضور پیدا کند؛ طبیعتا حالا با پایانیافتن محرومیت یکسالهاش، مشکلی برای حضور دوباره در فدراسیون فوتبال ندارد.
نایبرئیس اول یا سرپرست فدراسیون فوتبال
حالا که کفاشیان حرفهای قبلیاش را فراموش کرده و دوباره به فدراسیون فوتبال برگشته، سؤال اصلی این است که آمده تا نایبرئیس باشد یا میخواهد سرپرست فدراسیون فوتبال باشد؟ درواقع هنوز پاسخ روشنی برای این مورد وجود ندارد. این موضوعی است که اعضای هیئترئیسه باید دربارهاش پاسخ دهند؛ اعضایی که اختلافنظرشان در این مورد جدی است. عدهای میگویند کفاشیان به واسطه ارتباط خوبی که با اعضای AFC و FIFA دارد میتواند بهعنوان سرپرست (بهجای حیدر بهاروند) مشغول به کار شود و اختلافات فدراسیون فوتبال با نهادهای بینالمللی را به حداقل رسانده و کمک کند تا اساسنامه جدید زودتر تصویب شود.
مخالفانش، اما ضمن تأکید بر این موضوع که حضورش غیرقانونی است، میگویند سرپرستشدن کفاشیان به معنی مکاتبه دوباره با فیفاست و نامهنگاریهایی که از این به بعد حیدر بهاروند کارهای نیست و کفاشیان همهکاره است و ممکن است دوباره تصمیمات فیفا را بههم بریزد. البته پیشتر هم مسئولان فیفا به طور ضمنی عنوان کرده بودند اگر کار به کمیته انتقالی برای فدراسیون فوتبال ایران بکشد، علی کفاشیان یکی از گزینههایشان است؛ و حالا دوباره کفاشیان
با حضور روز گذشته علی کفاشیان در فدراسیون فوتبال، نمیشود گفت که او دیگر تمایلی به حضور در فدراسیون فوتبال ندارد، بلکه برعکس، کاملا عزمش جزم شده. بااینحال، او هنوز خودش هم نمیداند با حضورش بهعنوان سرپرست موافقت میشود یا نه. کفاشیان روز گذشته در مورد اینکه قبلا گفته بود فقط در صورتی به فدراسیون خواهد آمد که از او دعوت شود و آیا الان کسی از او دعوت کرده است، گفت: بله، دعوت شدم. رئیس پیشین فدراسیون فوتبال در مورد اینکه حضور در فدراسیون فوتبال به نظر هیئترئیسه بستگی دارد، گفت: خیر! من، چون دوره محرومیتم تمام شده است به فدراسیون آمدم. انشاءالله در اولین جلسه هیئترئیسه هم شرکت میکنم.
او درباره اینکه اعضای هیئترئیسه از حضور شما در فدراسیون فوتبال خوشحال نیستند و صادق درودگر اعلام کرده است در صورت حضور شما در فدراسیون فوتبال امکان دارد دیگر جلسه هیئترئیسه برگزار نشود، در واکنش به طرح این موضوع گفت: چرا خوشحال نیستند؟! ما هستیم دیگر. کفاشیان در مورد بحث اساسنامه فدراسیون فوتبال هم اینطور توضیح داد: آقای نبی در فدراسیون حضور نداشت و قرار شد آخرین گزارشها را به من بدهد. دو، سه روز به من فرصت بدهید تا «آپ تو دیت» شوم، بعدا. کفاشیان در پاسخ به این پرسش که آیا به عنوان سرپرست در فدراسیون فوتبال فعالیت دارد یا نایبرئیس اول، گفت: فعلا نایبرئیس اول هستم. او در پاسخ به این سؤال که آیا در جلسه هیئترئیسه سرپرست میشوید؟ آیا این موضوع مطرح خواهد شد، گفت: حالا در جلسه شرکت میکنیم، بعد ببینیم چه میشود. جلسه هیئترئیسه را تشکیل میدهیم تا ببینیم چه میشود. سه، چهار روز به ما وقت بدهید ببینیم چه خواهد شد.
بههرحال تا زمان «آپ تو دیت»شدن کفاشیان به نظر میرسد فوتبال ایران یکی، دو شوک ریز دیگر را پشتسر خواهد گذاشت؛ شوکی که ممکن است اعضای اصلی پیکره را درگیر کند!
منبع: شرق