از جذب نقدینگی‌های مردم تا دادن سود‌های آنچنانی

دیگ جوشان نقدینگی؛ در “بورس” چه خبر است؟

    کد خبر :691019

چند روز بعد از قرار گرفتن ایران در لیست سیاه FATF، با وجود اینکه اغلب کارشناسان پیش‌بینی می‌کردند که بورس در یک واکنش هیجانی سقوط چشمگیری را تجربه کند، شاهد روند صعودی و حتی رکورد شکنی شاخص کل هستیم، به طوریکه بورس تهران مرز ۵۰۰ هزار واحدی را نیز شکست و به نظر می‌رسد تا پایان سال خیلی راحت کانال ۶۰۰ هزار واحدی را نیز پشت سر بگذارد.

 بازار سهام این روز‌ها با تحولات سریع متغیر‌های بیرونی دست و پنجه نرم می‌کند. پس از قرارگیری مجدد ایران در لیست سیاه FATF به‌دلیل عدم تصویب دو لایحه پالرمو و CFT، بازار ارز با رشد سریع نرخ مواجه شد. به نحوی که از روز چهارشنبه هفته گذشته نرخ دلار از محدوده ۱۴۳۰۰ تومانی به مرز ۱۵۸۰۰ تومان در مقاطعی از روز شنبه رسید و حاکی از رشد بیش از ۱۰ درصدی بود.

همین عامل باوجود بروز برخی ریسک‌های سیستماتیک و بیرونی، اجازه اصلاح و انعکاس ترس در معاملات بازار سهام را نداد و موج‌های صعودی را پس از شوک دقایق نخست روز شنبه به همراه داشت. از آنجا که بازار سهام همواره رشد‌های پرقدرت خود را بر محور کاهش ارزش پول ملی و افزایش نرخ ارز در بازار آزاد تجربه کرده است، اهرم قدرتمند تکانه‌های یادشده در بازار ارز بار دیگر تاثیر خود را در معاملات روزانه سهام به همراه داشت.

تحلیل تکنیکال در بازار این روز‌های بورس دیگر جوابگو نیست

حمید میرمعینی کارشناس بازار سهام در گفتگو با فرارو با اشاره به اینکه این روز‌ها بورس از الگو‌های مرسوم دیگر تبعیت نمی‌کند، اظهارداشت: در حال حاضر الگویی که بر اساس آن بورس به پیش می‌رود، هیچ‌کدام از الگو‌های پیشین را رعایت نمی‌کنند، به بیان دیگر این روز‌ها دیگر تحلیل‌های تکنیکالی که بر اساس منطق اقتصادی و عملکرد واقعی شرکت‌ها شکل می‌گیرد، جریان بازار را شکل نمی‌دهد، بلکه بیشتر به پشتوانه نقدینگی قدرتمندی که وارد بازار شده از سوی سهام‌داران حقیقی بورس در حال حرکت است.

وی با تاکید بر اینکه تمامی اصول ارزش گذاری که بر اساس واقعیت‌های اقتصادی روند حرکت فعالان بازار سرمایه را مشخص می‌کرد، امروز دیگر در بورس جوابگو نیست، گفت: جریان قدرتمند نقدینگی و انتظاراتی که ناشی از افزایش قیمت دلار این روز‌ها در بورس وجود دارد محرک اصلی رشد فزاینده شاخص کل است، از سوی دیگر این ذهنیت ورود روزافزون نقدینگی باعث شده یک اطمینان خاطری برای فعالان تازه وارد ایجاد شود و بر همین اساس آن‌ها، هر روز نقدینگی بیشتری را به بازار پمپاژ می‌کنند.

میرمعینی با اشاره به اینکه نقدینگی سرگردان این روز‌های جامعه به بورس سرازیر شده است، افزود: این پول‌ها به جای اینکه به بازار‌های موازی از جمله ارز، سکه، طلا و خودرو برود، به دلیل جذابیت و سودآوری فوق‌العاده‌ای که بورس دارد، به سوی بازار سهام گسیل شده، همچنین به دلیل قدرت نقد شوندگی بالایی که بورس این روز‌ها دارد، تازه واردان بسیاری وسوسه شده‌اند منابع راکد خود را به این بازار بیاورند تا از سوددهی بالای بورس بی نصیب نمانند.

این کارشناس بورس همچنین با بیان اینکه دولت نیز حمایت غیر رسمی زیادی از بورس به عمل آورده است، بیان داشت: با توجه به اینکه دولت نیز بدش نمی‌آید این نقدینگی به جای اینکه به بازار‌های سوداگرانه از جمله ارز برود، در بازار مولدی مانند بورس حضور پیدا کند، به همین خاطر بستر‌های مناسبی را برای حمایت از بازار سرمایه به عمل آورده است، حال در چنین شرایطی به نظر می‌رسد تا زمانیکه این جریان نقدینگی به بورس پمپاژ می‌شود، باید انتظار داشت بورس همچنان در مدار صعود حرکت کند.

عرضه‌های اولیه باید افزایش یابد

وی با تاکید بر اینکه دولت بهتر می‌تواند از ظرفیت این روز‌های بورس استفاده کند، اضافه کرد: با توجه به این نقدینگی عظیمی که در بورس وجود دارد، باید از این ظرفیت باید برای تامین واحد‌های تولیدی و کارخانجات استفاده کرد، امری که این روز‌ها به هیچ عنوان از آن به خوبی استفاده نمی‌شود، همچنین پذیرش بیشتر شرکت‌ها و افزایش عرضه‌های اولیه از جمله مواردی است که سازمان بورس می‌تواند از آن‌ها استفاده کند تا تامین مالی بنگاه‌ها به خوبی از طریق بورس انجام شود.

میر معینی با اشاره به اینکه این روز‌ها بورس تهران تبدیل به دیگ جوشان نقدینگی شده است، گفت: با توجه به اینکه سوددهی بازار سهام از بازار‌های مواری بیشتر بوده، مردم عادی نیز به بورس هجوم آورده‌اند و با بررسی روند این بازار می‌توان به این نتیجه رسید تا زمانی که ورودی نقدینگی به همین میزان باشد، همچنان می‌توان به رشد فزاینده قیمت سهام در تالار حافظ امیدوار بوده، ولی هیچ پیش‌بینی در مورد اینکه وضعیت صعودی موجود تا چه زمانی ادامه پیدا خواهد کرد، نمی‌توان ارائه داد.

وی با تاکید بر اینکه وضعیت جاری بازارسهام هیچ زمان دیگری به این منوال نبوده است، افزود: همواره بر اساس واقعیت‌های اقتصادی شرکت‌ها و همچنین وضعیت عملکردی آن‌ها فعالان بازار اقدام به خرید سهام شرکتی می‌کردند، به بیان دیگر سهم‌های بنیادی و ارزنده همواره در کانون توجه سرمایه‌گذاران قرار داشت، اما امروز با وضعیتی روبرو هستیم که سهام شرکت‌های زیان‌ده نیز در این مدت رشد بیش از دوبرابری را سپری کردند و همچنان نیز ورودی نقدینگی به آن‌ها همچنان باز است، طبعا در چنین وضعیتی صحبت از تحلیل‌های تکنیکال دیگر جواب نمی‌دهد و باید جریان نقدینگی را دنبال کرد تا فهمید در بازار چه خبر است.

این فعال بازار سرمایه ادامه داد: تا زمانیکه نقدینگی به بورس وارد شود، این امکان وجود دارد که شاخص کل نیز همچنان به پله‌های بالاتری ورود کند، این در حالی است که در ابتدای سال هیچ کس فکرش را نمی‌کرد، شاخص کل از محدوده ۱۰۰ تا ۲۰۰ هزار واحد هنوز سال به پایان نرسیده، محدوده ۵۰۰ هزار واحدی را نیز درنوردد، چنین وضعی نیز کاملا نشان دهنده آن است که بازار وضع عادی ندارند و تاکنون چنین رشد را در یک سال سپری نکرد، امروز شما با بازاری روبرو هستید که عامه مردم در آن به خرید و فروش می‌پردازند، اتفاقی که تا قبل از آن رخ نداده بود.

0
نظرات
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد نظرات حاوی الفاظ و ادبیات نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد

دیدگاهتان را بنویسید