سه اظهارنظر جنجالی در تلویزیون؛ چه کسی به دنبال “عصبی کردن” مردم است؟
پس از اعلام علت سقوط هواپیمیا بوئینگ اوکراین در تهران انتظار میرفت صداوسیما نحوه عملکرد خود را تغییر دهد و سعی در آرام کردن خشم مردم و تلاش برای همدلی با مصیب زدان واقعه کند، اما انتظارات بی جا بود صداوسیما به مسیر همیشگی خود ادامه داد و هیچ اقدام موثری انجام نداد و در عوض با برخی برنامههای خود به تخریب افکار عمومی دامن زد.
صداوسیما پس از حادثه و پس از اطلاعیه ستاد کل نیروهای مسلح عملکرد خبری قابل قبولی نشان نداد. پوشش خبری ماجرا ضعیف بود. بسیاری از مردم موضوع را از شبکههای ماهوارهای دنبال کردند. در حالیکه این رسانه میتوانست نبض خبری رسانی را به دست گیرد. حتی نشست خبری مهم سردار حاجی زاده به صورت زنده پخش نشد.
اما جدای از تمام اینها برخی گزارشها و برنامههای گفتگو محور صداوسیما در روزهای اخیر عجیب و جنجالی بوده است. ابتدا در یک گزارش خبری، گزارشگر این سوال را مطرح کردکه چرا اساسا دلیل اصلی سقوط هواپیما اعلام شد!
به گزارش فرارو،در برنامههای دیگر صداوسیما به جای اینکه به خانوادههای داغدار کمک کند که راحتتر با مسئله روبه رو شوند، با دعوت از کارشناسان خاص و جنجالی نمک به زخم ماجرا پاشاند.
جنجال طالبزاده-کوشکی
در برنامه جهان آرا که از شبکه افق پخش میشود محمد صادق کوشکی و نادر طالب زاده دو فعال فرهنگی اصولگرا اظهارات عجیبی را مطرح کردند.
سخنان محمد صادق کوشکی
از یکسو کوشکی به واکنشهای هنرمندان پرداخت و با اشاره به فراخوان رخشان بنی اعتماد برای تجمع گفت: «۵۰ نیروی سپاه در مرزهای شرق کشور هدف ترور قرار گرفته اند، خانمی که فراخوان میدهی، اگر آن بچههای سپاه در مرز نبودند، دست امثال عبدالمالک ریگی به تو و دخترت میرسید. شاید هم خوشش میآمد شاید دوست داشتی ….»
از سوی دیگر نادر طالب زاده اساسا اهمیت این سقوط و واکنشها به آن را زیرسوال برد. او گفت: «از این اتفاقات ده تا دیگه هم بیفته، در مقابل اون اتفاق اصلی (حمله به پایگاههای آمریکا) هیچه!»
سخنان طالب زاده
طالب زاده افزود حادثه رخ داده شبیه به آن است که هواپیما به کوه برخورد کرده باشد! او تاکید کرد: “صحنه را گم نکنیم. قاطی پاتی نکنیم، چهار نفر جمع شده اند میگویند چه و چه و اینها. ازاین موضوع عبور خواهیم کرد حواسمان باشد تصویر واقعه را فراموش نکنیم.»
سخنان کوشکی و طالب زاده با انتقادات تندی روبه رو شده است. کاربران زیادی از این تعجب کرده اند که کوشکی چگونه استاد دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران است. درباره سخنان طالب زاده نیز بسیاری آن را “توهین” به جانباختگان سانحه هواپیما دانستند.
انجمن مستند سازان ایران در نامهای به علی عسکری رییس سازمان صداوسیما به شدت از سخنان کوشکی انتقاد کرده است. در این نامه آمده است: “بخشهایی از این برنامه در ساعات گذشته دست به دست در شبکههای اجتماعی میچرخد و عرق شرم بر پیشانی مردم سیاهپوش کشور مینشاند. آیا نمیشود پایان و نهایتی برای این بیاحترامیها به شان و حقوق مردم در صدا و سیما متصور بود؟”
این انجمن با تاکید بر این که رخشان بنی اعتماد از مفاخر ایران است نوشته است: “ما هر چند به رویهی جاری و ساری در برنامهسازیهای جانبدارانه در شبکهی مذکور عادت کرده و به آن وقعی نمینهیم، اما این اهانت آشکار به شان یکی از اعضای خود را برنمیتابیم و درخواست برخورد جدی با متخلفین و عذرخواهی رسمی جنابعالی از جامعهی هنری و مردم ایران را داریم.»
مثل ما فکر نمی کنید از ایران برید!
در برنامه دیگری در تلویزیون زینب ابوطالبی مجری شبکه افق در جریان برنامه سخنان عجیب مطرح کرد. او گفت: “اگر کسی اعتقاد ندارد جمع کند از ایران برود، اگر هم اعتقاد دارد باید جدی وارد میدان شود. امروز همه ایرانیان به نوعی زندگی سلحشورانه احتیاج دارند. ”
سخنان ابوطالبی نیز با واکنشهای تندی از سوی افکار عمومی روبه روشده است. کاربران شبکههای اجتماعی معتقدند صداوسیما بااین رویکرد خود به دنبال “عصبانی کردن” مردم است.
کاربری نوشته است: “توییتر پر شده از فیلم کوتاه زنی که فرمان میده، چون مثل ما فکر نمیکنید از ایران برید. به جای دلجویی از مردم و دعوتشون به آرامش، این حرفها و اصلا کل شبکه افق شده نمک روی زخم؛ بنزین روی آتیش. جلوش رو بگیرد. این دیگه خطای انسانی نیست. این عصبانی و ناامید کردن مردم عمدیه.”
فرد دیگری نوشته است: «ما دوست داریم بریم به خدا، فقط میترسیم هواپیمای ما رو هم با کروز اشتباه بگیرید.»
یاشار سلطانی فعال رسانهای نیز درباره سخنان زینب ابوطالبی گفته است: “شرمآورتر از پنهانکاری در ماجرای هواپیمای اوکراین این است که وقیحانه به دوربین زل بزنی و به ۸۰ میلیون ایرانی بگویی که هر کسی مثل من فکر نمیکند، جمع کند و از ایران برود! خانم لاکچری! ما در وطن میمانیم! اگر خیلی چیزها را توانستید مصادره کنید؛ ایران را نمیتوانید.”
کاربری دیگر معتقد است: “«افق» رسما یک شبکه ایرانستیز است. درست مانند العربیه و رسانههای وابسته به سعودی؛ تنها تفاوتش این است که افق از جیب ملت ایران در حال ایرانستیزی و نفرتپراکنیست. برنامههای این چند روزش از کوشکی تا نادر طالبزاده و این زینب ابوطالبی شاهد این مدعاست! ”
شبکه افق از ۱۳ خرداد ماه سال ۹۳ فعالیت خود را به صورت آزمایشی آغاز کرد. افق در تاریخ ۸ اسفند ۱۳۹۳ طی ویژه برنامهای با اجرای نادر طالب زاده که از ساعت ۱۷ آغاز و ساعت ۲۳ پایان یافت، همزمان با اذان مغرب به افق تهران رسما افتتاح شد.
این شبکه هماکنون به صورت شبانهروزی برنامه پخش میکند. سازمان هنری و رسانهای اوج، موسسهای است که گفته میشود، تهیه و تولید بخش عمدهای از برنامههای این شبکه تلویزیونی را به عهده دارد.
شبکه افق از همان ابتدا به شبکه طیفی از اصولگرایان تبدیل شد که در محافل سیاسی مشهور به تندروی هستند. مجریان این شبکه همچون وحید یامین پور و امیر حسین ثابتی نزدیک به جبهه پایداری اند. برنامه جنجالی جهان آرا که به موضوعات روز سیاسی، اجتماعی وفرهنگی کشور میپردازد مهمترین برنامه افق است.