واکنش تند شخصیتها به سخنرانی جنجالی رئیسجمهور در یزد و بازتاب متفاوت آن در روزنامهها
گروه سیاسی بازتاب: سخنرانی جنجالی رئیسجمهور روحانی در جمع مردمان یزد که برخی آن را انتخاباتی، برخی حمله به قوه قضائیه و جناب رئیسی و برخی نیز مبارزه با فساد دانستند، با واکنشهای بسیاری همراه بود.
رئیسجمهور در این سخنرانی گفت:«میگویند ۱۸ میلیارد دلار سال گذشته گمشده است. یک آدمهایی که اخلاق و ایمان نمیشناسند و نه منافع ملی را بلدند؛ بانک مرکزی ما این آمار را منتشر کرده و برای اطلاع عموم از بانک مرکزی میخواهم این را اعلام کند.»
روحانی در سخنرانی دیروز خود همچنین گفت: «از نهادهای نظارتی و وزارت نفت میخواهم پرونده ۹۴۷ میلیون دلار را برای مردم توضیح دهند.»
امروز که واکنشها پختهتر از ساعتهای اولیه انتشار این سخنرانی شده است، تعدادی از آنها را مرور میکنیم.
محمود صادقی، نماینده مردم تهران در مجلس، در صفحه توییتر خود مینویسد:
«آقای روحانی! فساد فساد است، چه میلیونی چه میلیاردی؛ بهجای فرافکنی با غدههای فساد در دستگاههای زیرمجموعه خودتان مقابله کنید. بعضی از همکاران شما در هیئت دولت دستکمی از همتایانشان در دولت سَلَف ندارند.»
حسامالدین آشنا مشاور رئیسجمهور در خصوص صحبتهای روز گذشته روحانی با بیان اینکه یزد شاهد ارائه یک بیانیه و آمار رسمی برای مواجهه با فساد سازمانیافته بود نوشت: قاعدتاً قوه محترم قضاییه هم در روزهای آینده با اقدامات ایجابی و روشنگریهای بیطرفانه خود، بهجای ایجاد دوگانه سازیهای خطرناک، نشان خواهد داد اتحاد ملی در مواجهه با فسادهای بزرگ ناگسستنی است.
غلامحسین اسماعیلی، سخنگوی قوه قضائیه در پاسخ به اظهارات رئیسجمهور مطالبی را بیان کرد و تأکید کرد که با گذشت بیش از ٦ سال از استقرار این دولت؛ چرا اگر فسادی رخداده تازه باید اعلام کنند.
احمد امیرآبادی فراهانی، عضو هیئترئیسه مجلس در واکنش به سخنان روحانی، به فشار رئیسجمهور برای جلوگیری از صدور حکم فساد ارزی اشاره میکند و در توییتر خود مینویسد:
«زمانی که این مطلب را نوشتم (ضمن قدردانی از قوه قضائیه در اعلام حکم محکومیت حسین فریدون انتظار افکار عمومی اعلام هر چه سریعتر نتیجه دادگاه و حکم متهمین فساد ارزی است. امیدوارم قوه قضائیه شفافسازی کنند.) شنیده بودم که رئیسجمهور فشار میآورد که حکم فساد ارزی صادر نشود. از قوه قضائیه پرسیدم خبر را تأیید کردند. البته این فشار هنوز ادامه دارد. پس آقای روحانی شفافسازی نمایند برای جلوگیری از صدور رأی فساد ارزی چه اقداماتی داشتند.»
پرویز امینی، کارشناس مسائل سیاسی در مطلبی مینویسد: آقای رئیسی! اگر عزمی جزم برای احیای دستگاه عدلیه بهعنوان «مستقل»، «نماد عدالت» و «مظلومیت ستیز» دارید، بدانید سخنان توأم با عصبانیت روحانی نهتنها تهدیدی نیست بلکه برای این کار یک فرصت بزرگ است. طرح موارد و مصادیق بیانشده از سوی روحانی، فینفسه موضوعیت دارد. دستگاه قضایی بهجای پاسخگویی به روحانی، این موارد را با جدیت و دقت، بدون آنکه مشمول زمان و کهنگی بشود، پیگیری کند و به مردم درباره آن گزارش دهد.
محمود دعایی مدیرمسئول روزنامه اطلاعات دراینباره گفت: اگر خداینکرده آقای روحانی مطالبی را بیان کرده که تعریضی به قوه قضاییه و آیتالله رئیسی است، قطعاً این مورد از اشتباهات وی است.
روزنامه آفتاب یزد که روز قبل به رئیسجمهور توصیه کرده بود «وعده آب و اشتغال ندهید و در یزد تسویه سیاسی راه نیندازید»، امروز با تیتر یک خود روحانی را “سپر بلا” نامید. این روزنامه در گفتگویی با غلامعلی جعفر زاده، نماینده مردم رشت به سرنوشت 22 میلیارد دلاری که از کشور خارج شد، پرداخته است.
روزنامه وطن امروز نیز که چندشمارهای است به مشکلات مالی فائق آمده و دوباره منتشر میشود، با تیتر تند «کلاه فریدونی»، نوشته است: حسن روحانی بهجای سفر به آذربایجان و پیگیری مسائل زلزلهزدگان به یزد رفت و با حمله به قوه قضائیه به خاطر برخورد با مفسدان دانهدرشت اقتصادی، پروژه انتخاباتی دولت را کلید زد.
روزنامه جام جم نیز با تیتر «سر مردم کلاه نمیرود» یکی به نعل زده است و یکی به میخ. این روزنامه با انتشار صحبتهای روحانی، به صحبتهای رئیس قوه قضائیه درباره مبارزه با فساد نیز پرداخته است.
روزنامه کیهان با این تیتر «بربادرفتهها؛ از 18 میلیارد دلار تا عزت پاسپورت ایرانی» موضع تندی نسبت به سخنان روز گذشته روحانی گرفت و نوشت:
«رئیسجمهور روز گذشته در سخنرانی خود در جمع مردم یزد بار دیگر درباره ماجرای بر باد رفتن 18 میلیارد دلار از ذخایر ارزی کشور صحبت کرد اما بازهم مانند دفعه قبل اطلاعات کاملاً غلطی ارائه داد. تفاوت اظهارات دیروز روحانی دراینباره با دفعه قبل چاشنی کردن توهین به مطرح کنندگان گزاره بر باد رفتن 18 میلیارد دلار و تغییر واژه «بر باد رفتن» به «گم کردن» بود. در این گزارش علاوه بر این 18 میلیارد دلاری که به باد رفت، بربادرفتههای دیگر در دولت تدبیر و امید اشارهای خواهیم داشت.»
روزنامه خراسان اما پا را فراتر از گزارش سخنان رئیسجمهور در یزد، گذاشته و نگاهی اقتصادی به برخی شعارهای این سخنرانی انداخته است:
«اگرچه سردادن برخی شعارها در سخنرانی رئیسجمهور در استان یزد ممکن است ریشه سیاسی داشته باشد، اما نگاهی به وضعیت آمارهای اقتصادی استان یزد نشان میدهد که این استان با مشکلات اقتصادی بیشتری نسبت به سایر استانها مواجه است. نگاهی به وضعیت نرخ بیکاری در این سالها نشان میدهد استانی که زمانی کمترین نرخ بیکاری کشور را داشت، اکنون دومین استان کشور ازنظر نرخ بیکاری است. بهگونهای که بر اساس گزارش مرکز آمار، نرخ بیکاری استان یزد در تابستان امسال 15.1 درصد بوده و پس از استان سیستان و بلوچستان با نرخ بیکاری 15.2 درصد، بالاترین نرخ بیکاری را بین 31 استان کشور داشته است. بر اساس این آمار، نرخ بیکاری استان یزد 4.6 درصد بالاتر از نرخ بیکاری متوسط کشور است. جالب اینجاست که نرخ بیکاری این استان در سالهای 92 و 93، کمتر از 8 درصد بوده است. نموداری که پیش روست نشان میدهد چه مقدار نرخ بیکاری در این استان طی سالهای اخیر روند صعودی داشته است. این در حالی است که طبق آخرین گزارش منتشرشده مرکز آمار، نرخ تورم نیز در این استان از میانگین کشوری بالاتر است. تورم نقطهبهنقطه (مهر 98 نسبت به مهر 97) و سالانه (12 ماه منتهی به مهر 98 در مقایسه با 12 ماه قبل از آن) در استان یزد به ترتیب 32.3 و 43.1 درصد است. درحالیکه همین نرخها در سطح کشور، 28.3 و 42 درصد است که نشان میدهد نرخ تورم در استان یزد بالاتر از میانگین کشوری است.»
روزنامه فرهیختگان نیز ضمن انتخاباتی دانستن سخنرانی رئیسجمهور، مدعی شده است که از دست رفتن دو میلیارد دلار ایران و مصادره آن توسط آمریکا، ریشه در دولت خاتمی داشته و ربطی به محمود احمدینژاد ندارد!
پایگاه خبری اصلاحطلب عصر ایران هم سخنان رئیسجمهور را شبیهترین اظهارات وی به مواضعش در آستانه انتخابات 96 دانست و افزود: به نظر میرسد فشارهای فراوان جریانهای مختلف به روحانی و وضعیت اقتصادی ناشی از تحریمها و احساس ناسپاسی در برخی تریبونها، زمینهساز فعال شدن آتشفشان درونی روحانی در قبال مخالفان شده است.
انتهای پیام/#