کاهش صید ماهیان استخوانی ، مرثیه خزر برای صیادان آستارایی
کاهش صید ماهیان استخوانی، مرثیه سوزناکی است که دریای خزر برای چندمین سال متوالی آن را برای صیادان آستارایی می خواند.
بنا به گفته کارشناسان شیلات آستارا در سال 94 شاهد کاهش 64 درصدی صید ماهیان استخوانی نسبت به سال 93 بودیم و در سال گذشته نیز این میزان کاهش نسبت به سال 94 به 35 درصد رسید.
صیادان آستارایی از اوایل آذرماه سال گذشته به علت نامساعد بودن شرایط جوی، ایام زیادی را به دور از ساحل در خانه های خود سپری کرده و در اواخر اسفندماه دل به دریا زدند اما اغلب آنها در تورهای خود رقص ماهیان را ندیدند.
زبیر قمریان از صیادان پیشکسوت و مدیرعامل شرکت تعاونی صیادی موج گل آستارا به ایرنا گفت: کولاکی بودن و از همه مهم تر آلودگی آب دریا و برداشت بی رویه شن و ماسه باعث کاهش میزان صید ماهیان استخوانی در طی سالیان اخیر شده است.
وی افزود: در زمان های گذشته سنگلاخی بودن کف بسیاری از رودخانه های آستارا شرایط مناسبی را برای تخم ریزی ماهیان فراهم می کرد اما با افزایش برداشت غیرمجاز شن و ماسه از رودخانه های مهم این شهرستان، بسترهای مناسب برای تخم ریزی ماهیان در رودخانه ها از بین رفت.
وی اضافه کرد: این عوامل به کاهش صید ماهیان استخوانی در شهرستان آستارا دامن زده و وضعیت معیشت صیادان را با مشکل مواجه کرده است.
قمریان با بیان اینکه از 48 صیاد فعال در شرکت موج گل آستارا حدود 45 نفر آنها بالای 60 سال دارند، اظهار کرد: در سالیان اخیر کاهش صید باعث کاهش درآمد صیادان شده و مشکلاتی را در پرداخت حق بیمه بازنشستگی آنها ایجاد کرده و با وجود رسیدن به سن بازنشستگی، همچنان به کار صید مشغول هستند.
اصغر ماهبین رئیس هیات مدیره شرکت تعانی صیادی موج گل آستارا نیز با اشاره به اینکه این شرکت تعاونی از سال 78 در این شهرستان فعال است، بیان کرد: روزانه به صورت میانگین 30 کیلوگرم ماهی توسط صیادان شرکت موج گل آستارا به روش پره کشی صید می شود و این میزان ناچیز صید، کاهش درآمد صیادان را در پی داشته است.
وی با اشاره به اینکه هر کیلوگرم ماهی سفید استخوانی به صورت میانگین 150 هزار تا 200 هزار ریال در نوار ساحلی آستارا به فروش می رسد، اضافه کرد: از متولیان امر انتظار داریم با حمایت از صیادان، باعث افزایش انگیزه آنان برای ادامه فعالیت شوند.
ماهبین با بیان اینکه کولاکی بودن دریا و تعطیلی بیش از یکصد روزه صید به علت شرایط نامساعد جوی در سال گذشته از دلایل کاهش میزان صید ماهیان استخوانی در آستارا بود، اظهار کرد: متاسفانه در فصل تخم ریزی ماهیان نیز ماهیگیران با استفاده از ابزار قلاب و ایجاد سد کلهام، ماهیان استخوانی را در رودخانه ها صید می کنند.
محمدرضا روشنی رئیس اداره حفاظت محیط زیست آستارا نیز با بیان اینکه محیط بانان یگان حفاظت این اداره پایش های خود را از رودخانه های این شهرستان آغاز کرده اند، گفت: در هفته اخیر حدود 10 سد کلهام در رودخانه های آستارا تخریب و جمع آوری شده است.
وی ادامه داد: سد کلهام با چوب یا نی ساخته می شود و در انتهای آن قفسی تعبیه شده که صیادان غیرمجاز آن را در مسیر بستر رودخانه قرار می دهند و ماهی ها در زمان مهاجرت به بالادست در قفس گرفتار می شوند.
وی افزود: عملیات پاکسازی رودخانه از سدهای کلهام با حکم مقام قضایی و با مشارکت محیط زیست آستارا و سایر ارگان های ذیربط انجام می شود.
وی از صیادان خواست که بطور جدی از اقدام به این روش صید خودداری کنند در غیر این صورت با متخلفان برابر قانون برخورد خواهد شد.
رئیس اداره شیلات آستارا نیز به ایرنا گفت: با وضعیت نامطلوبی که در رودخانه های این شهرستان در فصل تخم ریزی ماهیان شاهد هستیم، تنها راهکار شیلات برای بازسازی ذخایر آبزیان انجام تکثیر مصنوعی ماهیان در برخی از رودخانه هاست.
صادق خاصی پور با اشاره به اینکه سال گذشته چهار میلیون و 20 هزار قطعه بچه ماهی سفید در رودخانه های آستاراچای و چلوند آستارا رها شده، بیان کرد: اداره شیلات در شهرستان حدود چهار دهه است که اقدام به تکثیر مصنوعی ماهیان استخوانی می کند ولی این روش برای سال های آینده به علت نامناسب شدن وضعیت آب و بستر رودخانه ها جوابگوی نیاز صیادان منطقه نخواهد بود.
وی بیان کرد: تکثیر طبیعی ماهیان استخوانی در فصل تخم ریزی می تواند وضعیت نامطلوب ذخایر آبزیان خزر را ترمیم کند ولی متاسفانه صید ماهیان مولد قبل از تخم ریزی در رودخانه های آستارا ، سد بزرگی در مقابل این چرخه طبیعی است.
خاصی پور یادآور شد: صیادان آستارایی سال گذشته 162 روز به علت کولاکی بودن دریا، آب و هوای سرد و به عمق دریا رفتن ماهی ها در دوران چله خشکی، صید در دریای خزر را تعطیل کردند.
وی گفت: از 20 شهریور سال گذشته تا 25 فروردین ماه امسال، صیادان آستارایی با 75 بار پره کشی، هفت هزار و 115 کیلوگرم انواع ماهیان استخوانی صید کرده اند که این میزان صید، نسبت به مدت مشابه سال 94، 35 درصد کاهش یافته است.
وی ادامه داد: از مجموع ماهیان استخوانی صید شده، 350 کیلوگرم از نوع سفید، شش هزار و 137 کیلوگرم کفال و 628 کیلوگرم کپور و اردک ماهی بوده است.
به گفته خاصی پور صید ماهیان استخوانی در دریای خزر تا 31 فروردین ماه ادامه خواهد داشت.
آستارا با 91 هزار نفر جمعیت در غرب استان گیلان و ساحل دریای خزر قرار دارد و در 18 کیلومتر نوار ساحلی این شهرستان، ماهی استخوانی صید می شود.