بالا گرفتن دعوا میان لندن و بروکسل بر سر برگزیت
جنگ لفظی میان مقامات لندن و بروکسل بر سر برگزیت بعد از اظهارات روز گذشته «دونالد تاسک» شدت گرفته است.
«دونالد تاسک» رئیس شورای اروپا روز گذشته با اظهارات تندی «بوریس جانسون» نخست وزیر انگلیس را مورد خطاب قرار داد و در صفحه توئیتر خود خطاب به جانسون نوشت: مسأله بر سر پیروزی در یک بازی احمقانه و ملامت یکدیگر نیست. اکنون پای آینده اروپا و انگلیس و امنیت و منافع ملت های ما در میان است. شما به دنبال توافق نیستید، به دنبال تمدید مهلت برگزیت نیستید، به دنبال لغو جدایی هم نیستید، به کجا می روید؟
رهبران انگلیس و اتحادیه اروپا در اظهارنظرهای تندی طرف مقابل را مسئول بنبست در اجرای برگزیت (خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا) معرفی کردند.
به گزارش مهر،بوریس جانسون، نخستوزیر انگلیس، سختگیری بیش از حد مسئولان اتحادیه اروپا را دلیل شکست مذاکرات دانست و در مقابل یکی از مسئولان ارشد اتحادیه اروپا سرزنش طرف مقابل را بازی نابخردانه توصیف کرد و درباره چنین رفتاری هشدار داد.
دفتر نخستوزیر انگلیس اعلام کرده طرح مواضع جدید باعث میشود که رسیدن به توافق نه فقط در حال حاضر بلکه همواره ناممکن باشد.
بر اساس بیانیه دفتر نخستوزیر انگلیس، «آنگلا مرکل» صدر اعظم آلمان به بوریس جانسون گفته است اگر ناحیه ایرلند شمالی در معاهده گمرکی با اتحادیه اروپا باقی نماند، رسیدن به توافق به احتمال زیاد ناممکن است.
کنترل مرز بین جمهوری ایرلند و ناحیه ایرلند شمالی که بخشی از قلمرو انگلیس است، به اختلاف برانگیزترین موضوع برگزیت تبدیل شده است.
مرزهای باز بین جمهوری ایرلند و ناحه ایرلند شمالی برای اقتصاد هر دو طرف اهمیت فراوانی دارد و مبنای توافق صلح در ایرلند بود.
اتحادیه اروپا میگوید در مورد تجارت بین جمهوری ایرلند و ناحیه ایرلند شمالی باید مقررات این اتحادیه اروپا رعایت شود. دولت انگلیس برای حل مشکل، چند راهحل فنی ارائه داده است.
رهبران اتحادیه اروپا در واکنش به طرح پیشنهادی بوریس جانسون خواهان واقعگرایی دولت انگلیس شده و میگویند این طرح، تعهد انگلیس به عدم ایجاد مانع در نوار مرزی ناحیه ایرلند شمالی با جمهوری ایرلند که عضو اتحادیه اروپا است را تامین نمیکند.
امانوئل ماکرون رئیسجمهوری فرانسه اعلام کرده است که اتحادیه اروپا تا روز جمعه این طرح را بررسی خواهد کرد.
با این حال، اتحادیه اروپا تغییر موضع خود را تکذیب کرده است. سخنگوی این اتحادیه گفته است: موضع ما تغییر نکرده است. ما خواهان توافق هستیم و با بریتانیا برای رسیدن به این توافق کار میکنیم.
در داخل انگلیس نیز مخالفان جانسون او را متهم کردهاند که عمدا مذاکرات مربوط به برگزیت را تضعیف میکند. یکی از مسئولان حزب کارگر، حزب اصلی مخالف دولت گفت: بیانیه دفتر نخستوزیر اقدام مخرب دیگری برای تخریب مذاکرات است.
از سوی دیگر، اقتصاددانان و شرکتهای اقتصادی بزرگ هشدار میدهند که هیچیک از طرحهای ارائه شده توسط بوریس جانسون نمیتواند پیامدهای منفی خروج انگلیس از اقتصاد مشترک اتحادیه اروپا را جبران کند. در حال حاضر حدود ۵۰ درصد از معاملات تجاری بریتانیا با اتحادیه اروپا انجام میشود.
تاریخ تعیینشده برای برگزیت ۳۱ اکتبر امسال است. نخستوزیر انگلیس کماکان تاکید میکند که این کشور چه با توافق و چه بدون توافق روز ۳۱ اکتبر از اتحادیه اروپا خارج خواهد شد.
بسیاری در اتحادیه اروپا و انگلیس بعید میدانند که چنین اتفاقی رخ دهد، چون پارلمان با تصویب قانونی دولت انگلیس را موظف کرده که در صورت عدم موفقیت مذاکرات تا روز ۱۹ اکتبر، از اتحادیه اروپا بخواهد تاریخ برگزیت را به تعویق بیندازد.
برگزیت تا اینجای کار دو نخست وزیر انگلیس یعنی «دیوید کامرون» و «ترزا می» را قربانی کرده و روند اوضاع در لندن و ساختمان شماره ۱۰ داونینیگ استریت حکایت از آن دارد که بوریس جانسون نیز به سرنوشتی مشابه نخست وزیرهای پیشین گرفتار می شود.