شمارش معکوس برای به روز شدن نرخ نان
باید دید آیا عزمی برای قانون مند کردن وضعیت در بازار این کالای مهم و استراتژیک غذایی وجود دارد؟ حالا شمارش معکوس برای به روز شدن نرخ نان آغاز شده است.
حالا شمارگان سالهایی که قیمت نان به صورت رسمی تغییر نکرده است به 5 سال می رسد. هر چند از سال 1393 تا کنون قیمت نان به صورت رسمی تغییر نکرده اما بررسیها نشان می دهد قیمت نان در بسیاری از نانواییهای یارانه ای و نیمه یارانه ای افزایش یافته است با این حال تعداد مشتریان نان کاهش نیافته است .
وضعیت موجود تنها زمینه را برای تضییع حقوق مصرف کننده فراهم کرده است چرا که افزایش قیمت نان در شرایطی رخ می دهد که وزن نان و کیفیت آن همزمان کاهش یافته است به این ترتیب مردم نان بیکیفیت تری را گران تر می خرند .
در چنین شرایطی افزایش قانونی نان همراه با الزام نانوایی ها به تولید نان با کیفیت و وزن مشخص ، در عمل حقوق صرف کننده را حفظ خواهد کرد .
به گزارش نامه نیوز :این در حالی است که از پس طرح این موضوع مخالفت های متعددی از سوی برخی کارشناسان و نمایندگان مجلس ابراز شد. در این راستا محمد محمدی، عضو هیات مدیره انجمن ملی حمایت از حقوق مصرفکنندگان اما گفته است: بیشترین شکایات و اعتراضات مردم از سه جهت نسبت به نان است؛ نخست کم فروشی، دیگری از جهت کیفیت و همچنین از جهت فروش اجباری نان کنجدی.
به گفته وی، در زمینه کمفروشی بیشترین شکایات مردمی برای نان به ما انعکاس داده میشود و اغلب نانوایان این کار را انجام میدهند، دلیلش هم این است که هزینهها بالا رفته و سه سال است که به نانوا نرخ جدید نداده اند. این تخلف درحال حاضر بسیار مشهود صورت میگیرد اما در واقع از سود نانوا کم نشده و این مصرفکننده است که متضرر میشود. البته در واحدهای نانوایی، کارگران بیشترین زحمت را میکشند و شاید در قبال آن دستمزد کافی هم نمیگیرند اما به هرحال مصوبهای در سال ۱۳۹۳ ابلاغ شده که بر اساس آن نان باید با یک وزن خمیر و یک نرخ مشخص به فروش برسد که در حال حاضر در اغلب واحدها این مساله رعایت نمیشود.
نان چقدر یارانه می گیرد؟
ایرانیها را نان خورترین ملت جهان لقب دادهاند. سرانه مصرف نان در ایران بسیار بالاتر از دیگر کشورها و متوسط جهانی است. مردم ما پرمصرفترين مردم جهان در مصرف گندم و نان هستند و با سرانه 160 كيلوگرم بالاترين مصرف سرانه نان را در جهان دارا هستيم. لازم به توضيح است. ميزان توليد نان در ايران 25 ميليارد عدد است. این در حالی است که متوسط مصرف نان در جهان به 60 تا 70 کیلوگرم می رسد. از این رو کیفیت نان اهمیت ویژه ای در سبد خانوار ایرانی چه در بخش خوراک و چه در بخش سلامت دارد.
در بودجه سال جاری، یارانه نان و خریدتضمینی گندم بیش از هزار میلیارد تومان افزایش یافت و به رقم ۶۱۴۵ میلیارد تومان رسید.ین رقم در لایحه بودجه 97 کشور، 5 هزار میلیارد تومان بود.
چرا نان باید گران شود؟
رییس اتحادیه نانهای سنتی درباره افزایش قیمت نان می گوید: نانواییها از سال ۹۳ منتظر تصمیم دولت مبنی بر افزایش قیمت نان هستند. چنانچه قیمت نان در سال ۹۸ گران شود، امر غیرمعقولی نیست. چرا که نانوایان کشور با این هزینههای سرسامآور و افزایش نرخ تورم دیگر توانایی اداره امور خود را ندارند.
بیژن نوروز مقدم تاکید دارد: افزایش میزان تورم در جامعه زندگی نانوایان را هم تحت تاثیرگذار قرار داده است و امیدواریم دولت در سال ۹۸ تمهیدات جدی را برای افزایش قیمت نان در نظر گیرد.
هر چند وزارت صنعت ، معدن و تجارت سه سناریو برای افزایش قیمت نان طراحی و ارائه کرده است اما هنوز تکلیف قیمت نان روشن نیست . این بلاتکلیفی در حالی است که نانوایی ها راسا و بدون وجود مصوبه قیمت ها را بالا برده اند . باید دید آیا عزمی برای قانون مند کردن وضعیت در بازار این کالای مهم و استراتژیک غذایی وجود دارد؟ حالا شمارش معکوس برای به روز شدن نرخ نان آغاز شده است.