۳۰ درصد جمعیت کشور تا ۲۰۵۰ سالمند می شوند
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی، گفت: پیش بینی میشود حدود ۳۰ درصد از جمعیت کشور تا سال ۲۰۵۰ میلادی، سالمندان باشند.
محمدعلی محسنی بندپی، در اجلاس معاونان درمان دانشگاههای علوم پزشکی کشور، افزود: برای پرداختن به این موضوع و کاهش هزینههای سه برابر شدن جمعیت سالمندی در ایران تنها سه دهه فرصت وجود دارد، و این در حالی است که بسیاری از کشورهای توسعه یافته برای دو برابر شدن جمعیت سالمندی خود زمانهای بیشتری حتی تا ۱۲۰ سال فرصت داشتند.
وی اظهار کرد: موضوع سالمندی همراه با عوارض سایر پدیدههای ذکر شده موجب شده است تا از سه دهه گذشته، توانبخشی در کشورهای توسعه یافته جهت کاهش هزینههای مستقیم و غیرمستقیم تحمیل شده بر نظام سلامت کشورها به طور جدی مدنظر قرار بگیرد.
به گزارش مهر،محسنی بندپی همچنین به جایگاه توانبخشی به عنوان سطح سوم خدمات نظام سلامت اشاره کرد و افزود: تغییر چهره بیماریها طی سالهای اخیر از بیماریهای واگیر به غیر واگیر، پدیده سالمندی، کودکانه شدن اختلالات عضلانی و اسکلتی، سبک جدید زندگی نشسته و بی حرکتی مزمن و …، ضرورت توجه به توانبخشی را دو چندان کرده است.
وی حضور جوانان با استعداد در کشور، تحصیل در دانشگاهها، آگاهی مردم از جایگاه رشتههای توانبخشی و نیاز روزافزون جامعه به این رشتهها، درآمد نسبتاً خوب رشتههای توانبخشی نسبت به سایر رشتههای کارشناسی، اجازه فعالیت در بخش خصوصی به طور مستقل، نیاز کشورهای توسعه یافته و کشورهای در حال توسعه به رشتههای توانبخشی، پوشش گسترده کوریکولوم آموزشی در بیماریهای حاد و مزمن، توانایی حضور و ارائه خدمت در سه سطح نظام سلامت را از مهمترین فرصتهای پیش روی رشتههای توانبخشی برشمرد.
به گفته محسنی بندپی، پوشش بسیار محدود خدمات توانبخشی توسط سازمانهای بیمه گر، نظام آموزشی سنتی کارشناسی، کارشناسی ارشد، دکتری تخصصی در توانبخشی، تعرفههای پایین خدمات توانبخشی در مقایسه با تورم و هزینههای ارائه خدمت، عدم توجه به نقش بسیار مؤثر انجمنهای علمی، منابع ناکافی بویژه منابع انسانی، فضای فیزیکی و تجهیزات توانبخشی در سراسر کشور، دخالت سایر رشتهها به ویژه کارشناسان تربیت بدنی در رشتههای توانبخشی از جمله چالشهای نظام سلامت هستند.
وی در پایان افزود: انتظار میرود که سیاستگزاران نظام سلامت در حوزه ستادی وزارت بهداشت و دانشگاههای علوم پزشکی کشور، نسبت به پوشش گسترده بیمهای خدمات توانبخشی با کسب نظر کارشناسان خبره توانبخشی در کشور، لحاظ کردن توانبخشی در طرح تحول سلامت، به روز رسانی نظام آموزشی توانبخشی در کشور مطابق با استانداردهای بین المللی، ایجاد و ارتقای دفاتر توانبخشی در ستاد وزارت بهداشت و دانشگاههای علوم پزشکی و اصلاح تعرفههای خدمات توانبخشی مطابق با تورم و هزینههای تمام شده ارائه خدمات، اقداماتی را به انجام برسانند.