تشکیل ائتلاف نظامی امریکا در خلیج فارس چشم انداز روشنی ندارد
«رابرت اسمیت» معتقد است که سیاست ترامپ نسبت به ایران به علت آشفتگی و اختلاف نظر در دولتش اشتباه بوده و رویکرد جدید نیز دچار همان آشفتگی و سردرگمی خواهد بود.
وزارت خزانه داری آمریکا، روز چهارشنبه گذشته در اطلاعیه ای «محمدجواد ظریف» وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران را در فهرست تحریمی خود قرار داد.
مهمترین پیامد اقدام آمریکا آین است که باب مذاکره با امریکا بهطور رسمی بسته شد، چراکه اساسا ابزار مذاکره کارکرد خود را از دست داد.
تحریم وزیر امور خارجه ایران، نشانه استیصال و شکست سیاست های فشار حداکثری آمریکا در مقابل ابزار و گفتمان دیپلماتیک ایران است.
در این راستا مهر گفتگویی با پروفسور «رابرت اسمیت» استاد روابط بین الملل دانشگاه ایالتی سانفرانسیسکو تنظیم نموده که در ادامه میآید.
*سیاست فشار حداکثری از سوی واشنگتن علیه ایران نتایج مورد نظر دولت ترامپ را نداشته است. به نظر شما ترامپ رویکردی غیر از این اتخاذ خواهد کرد؟
اولین چیزی که باید درباره سیاست دولت ترامپ نسبت به دولت ایران دانست این است که سیاست وی علیه تهران به دلیل فقدان دید استراتژیک و تقسیمات داخلی در دولتش اشتباه است.
ترامپ ممکن است رویکرد متفاوتی جهت مقابله با ایران اتخاذ کند، اما به احتمال زیاد رویکرد جدید نیز همان سردرگمی و نوسان بین دیپلماسی مناسب و تلاش برای افزایش تحریم ها و اجبار کشورهای عضو اتحادیه اروپا به فشار بیشتر علیه ایران رویکرد سیاست فشار حداکثری را خواهد داشت.
*با شروع کمپینهای انتخاباتی در آمریکا، به نظر می رسد دست دولت ترامپ برای ماجراجویی بیشتر علیه ایران بسته تر می شود. آیا این ارزیابی را قبول دارید؟ آیا ممکن است با ملاحظه نتایج شکست سیاست امریکا مقابل ایران دولت ترامپ بخواهد تغییری در برخی سیاستهای خود علیه ایران بدهد؟
با توجه به سردرگمی و شکاف موجود در دولت ترامپ پاسخ به این سوال دشوار است، اما به نظر من ترامپ سیاست های محدود کننده تری علیه ایران اتخاذ خواهد کرد.
*آمریکا در اقدامی محمد جواد ظریف وزیر خارجه ایران را تحریم کرد. ایا این موضوع را می شود به عنوان بستن درهای دیپلماسی ارزیابی کرد؟
بله ، تحریم وزیر امور خارجه به معنای بسته شدن درهای دیپلماسی است. با وجود تحریم وزیر امور خارجه که دیپلمات ارشد است، چگونه می توان دیپلماسی را رهبری کرد؟
*ارزیابی شما از تشکیل ائتلاف نظامی امریکا در خلیج فارس چیست؟ آیا این ائتلاف عملاتی خواهد شد؟
به نظر من چشم انداز روشنی برای تشکیل ائتلاف نظامی گسترده ایالات متحده امریکا در منطقه خلیج فارس یا با ملل اروپای غربی وجود ندارد.