روسیه کجای تنش های خلیج فارس ایستاده است؟
نور الدین اسکندر در المیادین نوشت: در تحولات اخیر در منطقه خلیج فارس، غیاب نقش فعال روسیه در صحنه حوادث نمود ویژهای داشت. اما در روزهای گذشته، در یک زمانبندی دقیق، روسیه سندی را منتشر کرد که از طریق آن، مفهوم امنیت خلیج فارس را مطرح میکند و اشارههای واضحی دارد که میتواند مدخلی برای راه حل باشد؛ بویژه در صورتی که غرب و هم پیمانانش، با آن همراهی کنند.
در ادامه این مطلب آمده است: سند جدید روسیه، صدای عقل را بر صدای تنشهای نظامی و سیاسی ترجیح داده و تمام بندهایش را حول راه حلهای صلح آمیز و جمعی، که مستند بر قانون بین المللی و منشور سازمان ملل باشد، متمرکز میکند.
به این شکل، روسیه یک الگوی مطلوب برای حل مسائل مرتبط با امنیت خلیج فارس ارائه میدهد، که با حمایت خارجی که مبتنی بر باجگیری از دولتهای خلیج فارس برای حمایت از ناوگانهای نظامی در منطقه است، تفاوت دارد.
الگوی روسیه، بر اساس تشکیل یک سازمان امنیتی و همکاری در خلیج فارس استوار است، که دولتهای منطقه، به اضافه روسیه، چین، هند، ایالات متحده و اتحادیه اروپا، در آن مشارکت و نظارت دارند. هدف از تشکیل این سازمان، همکاری، به جای درگیری و تثبیت استقرار سیاسی و امنیتی در تمام دولتهای منطقه، برای وضع اصول سیاستهای جمعی است. این نکته اخیر، یکی از مبادی سند مذکور روسیه محسوب میشود.
به این ترتیب، روسیه مجموعه اهدافی را محقق میکند؛ از یک سو، توازن را به مواضع بین المللی در مورد بحران بین ایران و دولتهای غربی باز میگرداند و همگان را متوجه مسئولیت آمریکا در بروز بحران فعلی میکند. علاوه بر این، روسیه از طریق این طرح گام محکمی را در راستای افزایش نفوذ خود در منطقه برمی دارد.
از سوی دیگر، روسیه به این شکل، به ایجاد یک جهان چند قطبی کمک میکند؛ چرا که فکر مشارکت قدرتهای بزرگ در سازمان امنیتی پیشنهادی روسیه، باعث میشودیکه تازی آمریکا و تلاش آن برای تسلط بر ثروت خلیج فارس و به یغما بردن آن، به نتیجهای نرسد.