عربستان و اسرائیل گوش به فرمان جیمز متیس برای اقدام علیه ایران
روزنامه روسی پراوادا نوشت: رسانه های گروهی جهان خبر جنجال برانگیزی را منتشر کرده اند: اسرائیل قصد دارد، خط پرواز مستقیم به عربستان سعودي را برای زائران مسلمان اسرائیلی که در مراسم سالیانه حج در مکه شرکت می کنند، راه اندازی کند. ریاض و تل آویو روابط دیپلماتیک ندارند و چنین ابتکار عملی به عنوان مقدمه ای برای سازمان دهی پروازهای مستقیم دایمی از پایتخت عربستان سعودی به تل آویو و بیت المقدس تلقی می شود. ایوب کارا، وزیر ارتباطات اسرائیل، اعلام کرد: «اوضاع تغییر کرده است و زمان مناسب برای پاسخ دادن به چنین مطالباتی فرا رسیده است». در حال حاضر، ریاض و تل آویو یک دشمن قسم خورده دارند. این دشمن، تهران است. از قرائن چنین برمی آید که تنفر از ایران، سعودی ها و دولت یهودی را به تشکیل اتحاد غیر علنی ناگزیر می سازد.
به گزارش انتخاب، این روزنامه در ادامه اورده است: مشکل می توان به اصلیت این پیچیده ترین پازل در خاور نزدیک پی برد. در صفحه شطرنج، سه بازیکن کلیدی قرار دارند: ایران، اسرائیل و عربستان سعودی. ایران نه با عربستان سعودی روابط دیپلماتیک دارد و نه، با اسرائیل. عربستان سعودی نیز به نوبه خود، با ایران و اسرائیل روابط دیپلماتیک ندارد. یعنی، در نگاه نخست، دولت یهودی هم دشمن ایران است و هم، عربستان سعودی. اما، در واقعیت، همه چیز بسیار پیچیده تر است.
جنگ داخلی در سوریه و تقویت نقش ایران که با نیروی هوایی روسیه در عملیات نظامی در خاک سوریه همکاری می کند، تل آویو را به جستجوی متحدانی برای خنثی کردن نقش ایران ناگزیر می سازد. دولت یهودی نمی تواند، متحد بهتر از عربستان سعودی بیابد. تل آویو و ریاض دست کم از این جنبه با هم قرابت می یابند که هر دو پایتخت باراک اوباما را به خاطر لابی گری برای حصول به اصطلاح توافق هسته ای میان جامعه جهانی با ایران محکوم کرده اند که نتیجه آن، لغو تحریم های بین المللی علیه تهران بوده است.
در این میان، ایران از هدف اصلی خود در عرصه سیاست خارجی صرفنظر نکرده است: حدف اسرائیل. این یعنی، تهران کمترین شانسی برای سازش با تل آویو باقی نمی گذارد. به عنوان نیروی ضربتی علیه دولت اسرائیل نیز از قوه سازمان نظامی «حزب الله» استفاده می شود که برای مبارزه علیه اسرائیل، هم از حمایت های مالی و هم، نظامی ایران برخوردار می شود. عملیات نظامی اخیر در بلندی های جولان که توسط اسرائیل اشغال شده است، نشان داده که سوریه برای ایران، فقط میدان عملیات استراتژیکی مناسب برای فعال کردن جنگ مقدس (جهاد) علیه اسرائیل، با کمک «حزب الله» است.
عربستان سعودی همچنین، از سیاست تهاجمی ایران ناراضی است که بر اساس سوء ظن های ریاض، مبارزان شیعه حوثی در یمن را به سلاح مجهز می کند و موفقیت آنان می تواند، منافع ملی کشور پادشاهی سعودی را با خطراتی مواجه کند. بدین ترتیب، تل آویو و ریاض برای متحد کردن تلاش های خود در راستای مقابله با اهداف منطقه ای تهران، دلایل کافی در دست دارند.
به نوشته نشریه آمریکایی «وال استریت ژورنال»، اگر تل آویو در روند صلح آمیز با فلسطینی ها، نرمش هایی از خود نشان دهد، در آن صورت ریاض آماده خواهد بود تا روابط سیاسی خود را با اسرائیل از سر گیرد. در این میان، یک اختلاف نظر دیگر نیز مطرح است که غیر قابل حل می نماید: عربستان سعودی خواهان تشکیل هر چه سریع تر دولت فلسطین است و اسرائیل به شدت با آن مخالف است.
در این میان، این اختلاف نظرات نمی توانند، روند عینی قرابت دو کشور را متوقف کند. به خصوص که آمریکا – برادر بزرگ تر عربستان سعودی و اسرائیل به شمار می رود. دونالد ترامپ در جریان سفر اخیر خود به خاور نزدیک، با پرواز نمایشی خود از عربستان سعودی به اسرائیل، تفهیم کرد که واشنگتن می خواهد، ریاض و تل آویو را در کنار هم و در ائتلاف ضد ایرانی تشکیل یافته توسط واشنگتن ببیند.
حضور دو شخصیت کلیدی در تیم دونالد ترامپ که به خوبی، با عربستان سعودی آشنایی دارند نیز در برقراری روابط دوستانه میان واشنگتن و ریاض زمینه ساز می باشد. گفتنی است که جیمز متیز، وزیر دفاع آمریکا، قبل از انتصاب خود در پست ریاست پنتاگون، مدت طولانی، به عنوان واسطه در همکاری نظامی – فنی آمریکا با کشورهای حاشیه خلیج فارس فعالیت داشته است. رکس تیلرسون، وزیر امور خارجه آمریکا و دیگر بازیکن کلیدی در تیم ترامپ، تا قبل از انتصاب خود به این مقام، مدیر عامل شرکت غول نفتی اگزون مبیل بوده است که همکاری تنگاتنگی با ریاض داشته است.
به گزارش نشریه بریتانیایی «تایمز»، در حال حاضر، اسرائیل و عربستان سعودی پیرامون برقراری روابط اقتصادی، پشت پرده با یکدیگر در حال مذاکره هستند. به گزارش این نشریه، این گام تاریخی می تواند، نخستین گامی باشد در راه عادی شدن روابط دو کشور. یک سال پیش، در ژوئیه سال ٢٠١٦ میلادی، هیأت عربستان سعودی به اسرائیل سفر کرد که ریاست آن را انور ماجد عشقی، ژنرال سابق عربستان سعودی، بر عهده داشت. در این هیأت همچنین، تجار سعودی و نمایندگان محافل آکادمیک نیز حضور داشتند. بر اساس گزارش های رسانه های گروهی هر دو کشور، سرویس های اطلاعاتی عربستان سعودی و اسرائیل اقدامات خود را در زمینه مبارزه علیه ایران، با یکدیگر هماهنگ می کنند.
گفته می شود، اعتقاد کارشناسان بر این است که محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی و پسر ٣١ ساله شاه سلمان بن عبدالعزیر آل سعود، شانس برای برقراری سازش نهائی میان تل آویو و ریاض را افزایش داده است. این ولیعهد به ظاهر، خواهان برقراری سازش با تل آویو است و معتقد است که عربستان سعودی فقط با همکاری با اسرائیل می تواند به اهداف ایران در منطقه خاور نزدیک ضربه نهائی را وارد کند.
در روزهای اخیر، جیمز متیز، وزیر دفاع آمریکا، آشکارا، هدف نهائی را اعلام کرد: سرنگونی رژیم تهران که بدون تردید، عامل بی ثباتی اوضاع در خاور نزدیک است و همان طور که در واشنگتن معتقدند، «حامی تروریسم بین المللی» می باشد. متیز که به خاطر بی رحمی و قساوتش در جنگ آمریکا در عراق، سگ هار نام گرفته، به این شهرت دارد که هرگز از روی هوا و هوس حرف نمی زند. بنا بر این، تل آویو و ریاض باید گوش به فرمان «سگ هار» از واشنگتن باشند تا از راه ایجاد بی ثباتی در اوضاع ایران، برای سرنگونی رژیم این کشور تلاش کنند.