جشن نیمه شعبان ثبت ملی شد
مدیرکل میراث فرهنگی استان قم از ثبت ملی جشن نیمه شعبان با محوریت مسجد مقدس جمکران خبر داد.
روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان قم، حمید یزدانی با اعلام این خبر، گفت: به غیر از جشن نیمه شعبان، هشت اثر معنوی دیگر استان قم شامل مهارت انگشترسازی، مهارت ساخت کاشی هفترنگ، مهارت ساخت لعاب سبز قمی، مهارت چلنگری، مهارت عصاری، مهارت پخت آبگوشت یخنی، و دو بازی الک دولک و توپ مره در اجلاس ثبت آثار معنوی کشور که در استان اردبیل برگزار شد واجد ارزش شناخته شدند و در فهرست آثار ناملموس کشور به ثبت رسیدند.
مدیرکل میراث فرهنگی قم با بیان اینکه جشن نیمه شعبان باعث وفاق ملی و اجتماعی و ایجاد حس همبستگی در جامعه میشود، افزود: این جشن بزرگ و فرخنده به مناسبت تولد حضرت مهدی (عج) در سراسر ایران با شور و شعف برگزار میشود، اما مرکزیت این جشن که معمولاً از اقصی نقاط کشور و بعضاً از سایر کشورهای دیگر در آن شرکت میکنند، مسجد مقدس جمکران قم است.
یزدانی با اشاره به رواج رشته انگشترسازی در شهر قم به دلیل حضور گسترده گردشگران مذهبی، گفت: بر اساس شواهد موجود و آثار بهدستآمده از تپه صرم، تولید و استفاده از انگشتر بیش از دو هزار سال پیش از میلاد مسیح در قم معمول بوده است و جای آن بود که با حمایت مسئولان امر زمینه تقویت هرچه بیشتر این رشته از لحاظ کمی و کیفی مورد توجه قرار گیرد و این رشته در لیست آثار صنایع دستی ثبت شود.
او با بیان اینکه مهارت پخت کاشی هفترنگ قم از جمله پروندههایی بود که در فهرست میراث ملی ثبت شد، ادامه داد: قدمت کاشی در استان قم به دلیل وجود مزارهای متعدد امامزادگان مقرب بسیار کهن است و مدارک بسیاری از کاشی هفترنگ در جای جای شهر قم نمایان است.
مدیرکل میراث فرهنگی استان قم گفت: مهارت ساخت لعاب سبز قمی بسیار قدیمی است اما از آنجایی که سفال در طول زمان میشکند و از بین میرود اطلاعات ما از منشأ و قدمت واقعی آن بر اساس اطلاعات شفاهی است اما طبق اطلاعات مستند استاد هنرمند رضا سرکارپور، پدربزرگ ایشان در دوره قاجار اقدام به ساخت این نوع لعاب میکردهاند و قدمت آن حداقل به دوره قاجار میرسد.
حمید یزدانی ادامه داد: چلنگری یعنی آهنگری سبک و محلی که در آن اشیای سبکوزن مانند میخ، انبر و … ساخته میشود که خوشبختانه این هنر به دلیل کاربردی بودن هنوز در بین اهالی قم رواج دارد.
او افزود: عصاری در لغت به معنی روغنکشی است که با توجه به وجود عصارخانهای متعلق به قرن یازدهم هجری قمری در شهر کهک قم، نشان از قدمت این مهارت در عصر صفوی دارد.
به گزارش ایسنا ،مدیرکل میراث فرهنگی قم گفت: آبگوشت یخنی از غذاهای سنتی تهیهشده در استان قم است که نحوه پخت آن در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.
یزدانی گفت: بازی الک دولک و بازی توپ مره نیز به عنوان دو بازی بومی و محلی قم واجد ارزش شناخته شدند و در فهرست آثار ناملموس کشور به ثبت رسیدند.
او تصریح کرد: در این همایش استان قم در زمره استانهایی قرار گرفت که بیشترین آثار ثبتی را داشت و پرونده جشنهای نیمه شعبان با محوریت مسجد مقدس جمکران در رده پروندههای بسیار ارزشمند این همایش شناخته شد.