بیماری های عروق کرونر مهم ترین عامل مرگ های قلبی در کشور
رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، از بیماری های عروق کرونر به عنوان مهم ترین عامل مرگ و میرهای قلبی نام برد.
محمد آقاجانی، در نشست هماندیشی کارگروه کشوری بیماریهای قلبی عروقی، با اشاره به گذشت دو سال از فعالیت اثرگذار کارگروه قلب و عروق در کشور، بر ضرورت ترسیم چشمانداز برنامه دوسالانه، بازنگری، سیاستگذاری و انجام مداخلات لازم در سند ملی برنامه پیشگیری، کنترل و کاهش بار بیماریهای غیر واگیر در کشور تاکید کرد و افزود: در راستای اجرای برنامه ملی”NCD” با هدف پیشگیری و کنترل بیماریهای غیر واگیر در کشور، این کمیته ملی که در ذیل آن کارگروه قلب و عروق قرار گرفت، ایجاد شد.
به گزارش مهر،وی با بیان اینکه از میان بیماریهای کاردیو واسکولار، بیماریهای عروق کرونر، مهمترین عامل مرگومیر و در عینحال قابل پیشگیریترین بیماریهای قلبی هستند، از تدوین سند بیماریهای عروق کرونر در راستای سند ملی بیماریهای غیر واگیر به منظور توجه ویژهتر به برنامه پیشگیری، کنترل و درمان بیماریهای قلبی عروقی خبر داد.
وی، کاهش ۲۵ درصدی خطر مرگ زودرس ناشی از بیماری قلبی عروق کرونر را از مهمترین اهداف این برنامه ذکر کرد و توانمندسازی عمومی، خود مراقبتی، افزایش سواد سلامت افراد، سازمانها و جامعه درباره بیماریهای عروق کرونر و عوامل خطر آن و ارتقا کیفیت مراقبتهای پیش بیمارستانی (اورژانس ۱۱۵)، بیمارستانی و بعد از بیمارستانی (بازتوانی قلبی) را مورد توجه قرار داد.
جلب حمایت شورای عالی بیمه برای پوشش هزینههای بیماریابی و کنترل عوامل خطرساز در درمان بیماریهای عروق کرونر و همچنین سطحبندی و استانداردسازی خدمات پیشگیری، تشخیص و درمان عوامل خطر در این بیماری در سطوح مختلف نظام سلامت از دیگر اهدافی بود که رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، به آن اشاره کرد.
آقاجانی در ادامه توضیحات مبسوطی درباره سطوح مراقبتی برنامه پیشگیری و درمان بیماریهای قلبی عروقی ارائه داد و گفت: بر اساس محتویات این سند وبه منظور ارتقا کیفیت ارائه خدمات بیماران مبتلابه سندرمهای ایسکمیک قلبی عروقی، در تمامی واحدهای خدماتی سطوح مختلف استاندارد خدمت و وظایفی تعیینشده است که شامل؛ ارائه خدمات بهداشتی و درمانی استاندارد، فضای فیزیکی مناسب، امکانات و تجهیزات متناسب با مرکز، داروهای لازم، نیروی انسانی آموزشدیده و خدمات آزمایشگاهی متناسب است.
به گفته رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، اجرای برنامه ملی مدیریت درمان سکته حاد قلبی (۲۴۷) یکی از عملیاتیترین اسناد برنامه پیشگیری و کنترل بیماریهای غیر واگیر در کشوراست.
وی در ادامه به دستاوردهای اجرای برنامه ۲۴۷ اشاره کرد و افزود: عضویت در برنامه ۲۴۷ (Stent save a life) اتحادیه اروپا افتخار بزرگی برای کشور است، این برنامه امکان ارائه خدمات در ۴۹ مرکز بهصورت شبانهروزی و در ۳۲ شهر فراهم آورده است.
ارائه خدمات درمانی به بیش از ۴ هزار بیمار سکته حاد قلبی، کاهش زمان Door to device time از ۱۲۰ دقیقه به زیر ۹۰ دقیقه و امکان تحویل بیمار سکته حاد قلبی در کت لب بیمارستان توسط اورژانس پیش بیمارستانی از دیگر مواردی بود که رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، در راستای اجرای این طرح به آن اشاره کرد.
آقاجانی به روزرسانی و تأمین تجهیزاتی نظیر؛ دستگاههای آنژیوگرافی ، اکوکاردیوگرافی و دستگاه CPRاتوماتیک) در بیمارستانهای ۲۴۷، بازنگری نحوه خرید تجهیزات مصرفی و دارو در بیمارستانها و دانشگاهها، گسترش بخشهای کت لب بیمارستانهای کشور بر اساس سطحبندی و نیازسنجی ۲۴۷ و رفع مشکلات بیمهای ارائه خدمات PPCI را خواستار شد.
توزیع نیروهای کاردیواینترونشنیست با اولویت و نیاز برنامه ۲۴۷، حذف سقف ارائه خدمات تخصصی در بیمارستانها، برطرف کردن مشکلات بودجهای مراکز ارائه دهنده خدمات به بیماران کمبضاعت و فاقد پوشش بیمهای، بیخانمانها و اتباع خارجی فاقد مجوز اقامت و امکان تحویل بیمار STEMI در کت لب تمامی بیمارستانهای ۲۴۷ توسط EMS از دیگر مواردی بود که رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، به آنها اشاره کرد.
وی در ادامه سه محور اصلی این برنامه تحت عنوان اصلاح و ارتقا ارائه خدمات در سطوح ۶ گانه، افزایش دانش و آگاهی سیاستگزاران، متولیان و ذی نفعان و تعیین اولویتهای پژوهشهای کاربردی در راستای اصلاح و ارتقا خدمات را موردتوجه قرارداد و اصلاح و ارتقا ارائه خدمات در سطوح ۶ گانه را خواستار شد.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، ارزیابی و پایش ارائه خدمات درمانی استاندارد سکته حاد قلبی و مغزی، بازدید از مراکز ارائه خدمات درمانی استاندارد سکته حاد قلبی و مغزی، تهیه نقشه جامع ارجاع درمان سکته حاد قلبی و مغزی، بهروزرسانی شناسنامههای قلبی و مغزی، تهیه نرمافزار ثبت سکتههای قلبی و مغزی و جایگزین کردن آن در بیمارستانهای ارائه خدمات درمانی استاندارد سکته حاد قلبی و مغزی و همچنین گسترش مراکز ارائه خدمات درمانی استاندارد سکته حاد قلبی و مغزی، توجه به آموزش و پژوهش، توانبخشی از مهمترین عناوین اقدامات دو سالانه معرفی کرد.