شمار کودکان کار در جهان به آهستگی کم میشود
۱۲ ژوئن “روز جهانی مقابله با کار کودکان” است.
کشورهای عضو سازمان ملل قصد داشتند که تا سال ۲۰۲۵ میلادی شمار کودکان کار را به صفر برسانند. با وجود کاهش تعداد این کودکان اما هنوز ۱۵۲ میلیون کودک کار میکنند.
“دویچهوله” در گزارشی به مناسبت این روز به نکات قابل ملاحظهای اشاره کرده که به شرح زیر است:
از هر ۱۰ کودک یک نفر کار میکند
به گزارش یونیسف، صندوق کمک به کودکان سازمان ملل، در حال حاضر ۱۵۲ میلیون کودک در سراسر دنیا کار میکنند تا به بقای خانوادهشان کمک کنند. بیشتر این کودکان در آسیا و آفریقا زندگی میکنند. بنابر آمار در مجموع شمار کودکان کار در جهان کاهش یافته است. در سال ۲۰۰۰ حدود ۲۴۶ میلیون کودک کار میکردند. با این حال روند کاهش شمار این کودکان آهسته است.
کودک کار کیست؟
یونیسف کسانی را کودک کار میخواند که به کارهایی مشغولند که کودکان برای انجام آن بسیار جوان هستند یا برایشان خطرناک است یا استثمارگرانه است و جلوی پیشرفت فکری و روانی آنها را میگیرد یا مانع تحصیل آنها میشود. این تعریف در کنوانسیون حقوق کودک سازمان ملل نیز آمده است.
افزایش کودکان کار در مناطقی از آفریقا
شمار کودکان کار بخصوص در آسیا و پاسیفیک و آمریکای جنوبی کاهش یافته است. برعکس بر تعداد آنان در مناطقی از آفریقا افزوده شده است. یونیسف علت این امر را وضعیت بد اقتصادی این مناطق و افزایش کشمکشهای مسلحانه و بلایای طبیعی میداند.
کار حین فرار
شمار کودکان خانوادههای پناهجو که مجبور به کار کردن هستند هم افزایش یافته است. هر چه دوره آوارگی خانوادهای طولانیتر باشد، امکان اینکه فرزندان آن مجبور به کار شوند بیشتر است، چون بسیاری از خانوادهها در راه فرار و آوارگی هست و نیست خود را از دست میدهند و باید راههای تازهای برای ادامه حیات بیابند.
خیاطی به جای تحصیل در مدرسه
شمار زیادی از کودکان خانوادههای پناهجو در ترکیه گاه تا ۱۰ ساعت در روز یا حتی بیشتر کار میکنند. یونیسف میخواهد با برنامههای آموزشی ویژه در مناطق بحرانی با کار کودکان پناهجو مقابله کند.
چه باید کرد؟
سازمانهای امدادگر معتقدند برای آنکه بتوان به طور اساسی با کار کردن کودکان مقابله کرد باید دولتها را ملزم ساخت تا تحصیل در مدرسه را اجباری کنند و سن قانونی برای اشتغال را به گونهای تعیین کنند که برابر با زمان پایان تحصیل در مدرسه باشد. یک سازمان کمک به کودکان در این باره میگوید که در ضمن بازرسان دولتی باید تقویت و کارفرمایانی که کودکان را استثمار میکنند جریمه شوند.
آموزش به عنوان راه حل اصلی
یونیسف میگوید برای حفاظت کودکان از استثمار باید شرایط زندگی آنان را تغییر داد و بودجه بیشتری را به آموزش و پرورش کودکان و نظامهای بهداشتی و اجتماعی اختصاص داد.
لزوم مقابله شدیدتر با کار کودکان
به گزارش ایسنا، اگر کاهش شمار کودکان کار به همین آهستگی پیش برود، تا سال ۲۰۲۵ هنوز ۱۲۱ میلیون دختر و پسر کوچک در سراسر جهان مشغول کار خواهند بود. بدین ترتیب سازمان ملل باید تاریخ جدیدی را برای به صفر رساندن تعداد کودکان کار تعیین کند.