نگوئید کمیته میراث فرهنگی فانتزی است
«نگوئید کمیته میراثفرهنگی و گردشگری شوری شهر فانتزی است، آن را حفظ کنید. مطالبهگری دربارهی میراث فرهنگی در سطح شهر افزایش پیدا کرده اما میراث فرهنگی هنوز در شناسایی، ثبت ملی و تعیین حریم بناهای تاریخی ضعیف عمل میکند.»
به گزارش ایسنا، در نشست هم اندیشی «بررسی وضعیت ابنیه و بافت تاریخی تهران» که عصر روز گذشته سه شنبه ۲۰ تیر با حضور احمد حکیمیپور عضو و دبیر کمیته میراث فرهنگی شورای شهر تهران در دوره چهارم، احمد مسجد جامعی عضو کمیسیون سلامت،محیط زیست و خدمات شهری شورای شهرتهران و استاد عبدالله انوار، تهران شناس برگزار شد، به ضعفهای میراث فرهنگی در حفاظت از آثار تاریخی اشاره و بر لزوم حفظ کمیته میراث فرهنگی و گردشگری در این شورا تاکید شد.
احمد حکیمیپور در این نشست با بیان اینکه تهران سرمایه و ظرفیت پنهان زیادی مانند ظرفیتهای تاریخی و میراثی دارد که هر چند روز به روز اهمیت پیدا میکنند، اما از سوی دیگر مورد دستبرد قرار میگیرند، به حضورش در دورههای سوم و چهارم شورای شهر تهران اشاره کرد و گفت: در دوره سوم توجه چندانی به حوزه میراث فرهنگی نبود، اما در دوره چهارم توجهها به این سمت زیادتر شد و بنابراین کمیته میراث فرهنگی در دور چهارم شورا ایجاد و توجه زیادی به این حوزه به وجود آمد.
رئیس کمیته میراث فرهنگی شورای شهر دوره چهارم با اشاره به اقداماتی که در دوره چهارم در این حوزه انجام شده است، گفت: نخستین سند در این زمینه بین میراث فرهنگی و شورای شهر در سال ۸۲ تدوین شد که یک مصوبه جامع و تفاهمنامه را به همراه داشت، اما با این وجود پیگیریها آن طور که باید جدی به آن توجه نشد تا اینکه در ساختار شورای شهر که اعضای آن ۱۵ نفر بودند به ۳۱ نفر رسیدند و در شورای شهر یک کمیته با این موضوعیت تعریف شد. بناهای هویتبخش که شناسنامه و تاریخ ما محسوب میشوند با این کمیته پیوند خوردند تا بتوانیم در حفظ و گسترش هویت اسلامی نیز به این زمینه توجه کنیم.
میراث فرهنگی در شناسایی، ثبت و تعیین حریم ضعیف است
او با تأکید بر اینکه میراث فرهنگی استان تهران در شناسایی، ثبت ملی و تعیین حریم بناهای تاریخی ضعیف عمل میکند، گفت: این اتفاق باعث شده بناها به راحتی به تاراج بروند. این در حالی است که باید با شناسایی و حفاظت از این آثار از این کار جلوگیری کنیم.
حکیمیپور با تأکید بر اینکه شورای شهر در دوره چهارم به این موارد توجه کرد، افزود: امیدوارم شورای شهر دوره پنجم توجه بیشتری به این موضوع داشته باشد.هرچند تعداد اعضای شورا به جای بیشتر شدن کمتر شد، در حالی که قبل از انقلاب با توجه به جمعیت سه میلیونی تهران، اعضای جمعیت شهرداری شورا ۴۰ نفر بود!
او ادامه داد:درخواست میکنم شورای شهر در دوره پنجم حتما کمیته میراث فرهنگی و گردشگری را حفظ کند. نگوید این کمیته فانتزی است. باید روح تهران را حفظ کنیم همان طور که حساسیتها و افکار عمومی نسبت به این قضیه بیشتر شده است.
وی با بیان اینکه مطالبهگری درباره میراث فرهنگی و بناهای تاریخی در تهران افزایش پیدا کرده است، اضافه کرد: شهر فقط کالبد نیست، روح هم دارد؛روحی که در بناهای تاریخی و معماری آن نهفته است.
او با اشاره به تولیت میراث فرهنگی نسبت به بناهای تاریخی گفت: همیشه شهرداری و شورای شهر در این زمینه نباید اقدامات مناسب را انجام دهند. اگر بخواهند مدیریت یکپارچه در شهر ایجاد شود باید تکلیف را دولت مشخص کند و دستگاههای مختلف با یکدیگر هماهنگی داشته باشند تا با مشکلی به خصوص در زمینه تعیین تکلیف بناهای تاریخی مواجه نشویم.
رئیس کمیته میراث فرهنگی شورای شهر دوره چهارم تأکید کرد: امروز ثبت ملی و تعیین حریم آثار تاریخی را آنقدر با فاصله انجام میدهند که شهرداری به برجها مجوز میدهد، آنها ساخته میشوند و ناگهان میراث فرهنگی به این فکر میافتد که باید یک بنای تاریخی را ثبت کند و برایش تعیین حریم بگذارد تا محفوظ بماند. اینها برای تهران خطر است. همان طور که هیچ فضای سبزی برای این شهر باقی نمانده است.نگرانیم، به نظر میرسد برای برجسازان مهم نیست شورا و شهردار چه کسی است چون زمین تهران ارزشمند و وسوسهانگیز است.
حکیمیپور خطاب به متولیان میراث فرهنگی نیز گفت:باید در تعیین حریم بناهای تاریخی بجنبید. انحصارطلبی و بخشی نگری در تفاهمنامه سال ۸۲ کنار گذاشته شده بود و بر آن اساس باید همه دستگاهها با یکدیگر هماهنگ میشدند، اما هیچ کدام از این اتفاقات رخ ندادند.
وی همچنین خطاب به اعضای شورای شهر تهران در دوره پنجم افزود: باید اهتمام کنید، ما نگران بناهای تاریخی هستیم به خصوص بناهایی که در اختیار برخی نهادها است.
مدیر کمیته میراث فرهنگی و گردشگری شورای شهر در دوره چهارم با اشاره به تفرجگاهها و ظرفیتهای میراثی که در آنها وجود دارد و باید یکپارچه شوند، گفت: مجموعه عباسآباد،برج میلاد یا باغ موزه قصر از جمله مجموعههای تفرجگاهی هستند که به عنوان سرمایه میراثی و تفرجی تهران باید در یک مدیریت واحد متمرکز شوند. هزینه و اقدامات دیگر در این موارد نیاز به صرفهجویی و مدیریت واحد دارد.
او با اشاره به تهیه برنامه منظم و ساماندهی شده در این زمینه گفت:پرونده آن را برای متمرکز شدن آماده کردهایم اما فرصت اینکه در صحن علنی دوره چهارم شورا مطرح کنیم به وجود نیامد. براساس این پرونده یک درآمد پایدار حدود دو هزار میلیارد تومان برای شهرداری به دنبال دارد.
با تغییر نامهای قدیمی تهران مخالفم/ هویت تهران را نابود میکنیم
عبدالله انوار، پژوهشگر تهرانشناس نیز در این نشست با اشاره به نقاط ضعفی که در طول چند سال گذشته نسبت به حفاظت از آثار تاریخی تهران وجود داشته، گفت: با تغییر نام خیابانهای قدیمی شهر تهران مخالفم. احترام به شهدا در جای خود، توجه و احترام به هویت شهری نیز جایگاه خود را دارد. چرا کوچههای جدید تهران را به نام شهدا مزین نمیکنیم؟
او افزود: در کوچههای پاریس هنوز نام کوچههایی که انقلاب کبیر فرانسه در آنها رخ داد به همان نامها باقی ماندهاند اما متأسفانه اینجا بدون هیچ عنوان یا یادی از گذشته نام همه کوچهها را تغییر میدهیم.این اتفاق علاوه بر اینکه هویت تهران را زیر سوال برده برای قدیمیترهای تهران نیز مشکلات زیادی را بوجود میآورد.ما نام بیشتر خیابانها را پس از تغییر نامهایشان نمیدانیم و رانندگان تاکسی در این موارد با ما دچار مشکل میشوند چون آنها هم نام دیروز خیابانها را نمیدانند.
انوار با اشاره به این نکته که کشور روسیه برای حفظ تاریخ قدیم خود تابلوی هر خیابان یا کوچه را به سه بخش تقسیم کرده و نامهای ابتدایی تا پایانی کوچهها را روی تابلو نوشته است، ادامه داد: نام خیابان لاله ابتدا دوشانتپه بود. پس از آن به ژاله تبدیل شد. در دوره مشروطیت یک نام دیگر گرفت و امروز هم با نام دیگری یعنی مجاهدین اسلام شناخته میشود.
او در بخش دیگری از صحبتهایش با اشاره به ساخت و سازهای مکرر تهران و برجهایی که بدون برنامهریزی بالا رفتهاند، گفت: آب و هوای تهران با این برجسازیها همخوانی ندارد. هوای گرم این روزها به خوبی این قضیه را نشان میدهد. از سویی دیگر معلوم نیست زمین تهران چقدر این همه ساخت و ساز را تحمل میکند. نمیتوان به خاک آن اعتماد کرد.
به گزارش ایسنا، در پایان این صحبتها؛ از دیواره تصاویر شهرداران تهران که توسط دفتر پژوهشهای تاریخی شهر تهران بررسی و تهیه شده و کتاب «ابنیه تاریخی شهر تهران (منطقه ۱۲)» رونمائی شد.