دردسر بزرگ برای اروپاییها؛ تبعات جاخالیدادن مقابل ایران چیست؟
واکنشها به صحبتهای عباس عراقچی درباره مهاجران افغان همچنان ادامه دارد اما سوال اینجاست انگیزه اصلی معاون وزیر امور خارجه چه هدفی را این بیان دنبال میکرد؟
«مهاجران افغان در مجموع هشت میلیارد دلار برای کشورمان هزینه دارند و اگر تحریمها اثر کند و فروش نفتمان به صفر برسد، جمهوری اسلامی ایران مجبور است سیاست ویژهای را برای اقتصاد خود درنظر بگیرد و ممکن است نتوانیم به این شکل ادامه دهیم و از برادران و خواهران افغانمان بخواهیم ایران را ترک کنند» این همان صحبتی است که چند روز پیش عباس عراقچی آن را به به زبان آورد و واکنشهای زیادی را متوجه خود کرد. هرچند عراقچی دوباره توضیح داد که از صحبتهای او سو برداشت شده است اما این پایان جنجالآفرینیها نبود. اما آیا صحبت عراقچی واقعا به معنای اخراج مهاجرین افغان بود؟
سیاست ایران اخراج مهاجرین نیست
حشمتالله فلاحت پیشه رئیس کمیسیون امنیت ملی درباره واکنشها به صحبتهای عراقچی به خبرآنلاین میگوید: سیاست کشور اصلا پایان دادن به پذیرایی از مهاجران افغان نیست اما آنچه تا امروز کشور انجام داده و بعد از این قادر به انجام آن نیست موضوع و روند سالانه یک میلیون مهاجر است که از مرزهای شرقی وارد ایران میشوند، بخش عمدهای از آنها تبعه افغانستان و پاکستان هستند و بخشی هم دورتر، یعنی از میانمار و … می آیند. ایران برای هر فرد یک هفته بودجه و نیرو خرج میکند تا آنها را به کشور خود برگرداند اما در شرایط تحریم نمیتواند این کار را انجام دهد. لذا راه این یک میلیون نفر به طور طبیعی راهشان به سوی اروپا باز خواهد کرد.
او ادامه میدهد: این همان بحثی است که آقای عراقچی مد نظرش بوده است وگرنه افغانهایی که در ایران هستند همان افرادی هستند که در بازسازی کشور ما نقش داشتند و همزیستی مسالمتآمیزی با آنها داشتیم و همانطور که از خدمات کشور ما استفاده کردند، خدمات بسیاری هم به کشور ما رساندند بنابراین اصلا چنین نگاهی به این افراد وجود ندارد و هیچ قانونی در کشور نسبت به خواهران و برادران افغان تغییر نکرده است.
او میگوید: اما درباره آن یک میلیون نفری که سالانه به قصد اروپا وارد کشور میشوند و قطعا این تعداد بیشتر هم خواهد شد. ما دیگر توان مقابله با آنها را نداریم و اروپاییها به تعهدات خود به مقابله با قاچاقهای مختلف از قاچاق انسان تا مواد مخدر و همچنین مقابله با تروریسم نه تنها عمل نکردند بلکه عکس آن را انجام دادند و این موضوعی است که باید اروپاییها خودشان با آن درگیر شوند و خودشان پاسخگو باشند.
عراقچی قصد و نیت دیگری از این حرف داشت
سید حسین نقوی حسینی نماینده اصولگرای ورامین نیز درباره صحبت های عراقچی میگوید: : جمهوری اسلامی ایران طی ۴ دهه گذشته خدمات مختلفی در زمینه مسائل آموزشی، بهداشتی، خدماتی و … در اختیار مهاجرین قرار داده است. از سوی دیگر مهاجرین به دلیل جنایتها و خیانتهای غربیها مجبور شدهاند مهاجرت کنند بنابراین تاوان این آوارگی را باید اروپاییها بدهند. ما این خدمات را در گذشته دادهایم و در آینده هم خواهیم داد لذا در سیاست ایران تغییری حاصل نشده است اما حرف آقای عراقچی این بود که اروپاییها و جنایات آنها موجب این حوادث شده است لذا باید آنها تاوانش را بپردازند.
او ادامه میدهد: صحبتهای عراقچی اصلا به معنای این نیست که بگوییم مهاجرین از ایران بروند چهل سال است که خدمات دادهایم و خیلی از آنها هویت ایرانی پیدا کرده اند. بنابراین در این سیاست تغییری حاصل نشده است اما اینکه غربیها باید تاوان عملکرد خود را بدهند این امری درست است. البته باید گفت بیان عراقچی در اظهار نظر اولیه درست نبود اما قطعا قصد و نیتش این نبود.
او ادامه میدهد: ما همچنان میزبان مهاجرین افغان هستیم و خدمات آنها در فاطمیون و جنگ با داعش را فراموش نمیکنیم حمایت و کمکشان میکنیم و قانون اعطای تابعیت به فرزندان مادران ایرانی و پدران خارجی که در مجلس تصویب شد در راستای تعیین تکلیف فرزندان این مهاجرین هستند لذا همراهی و همکاری ایران ادامه پیدا خواهد کرد