آیا مذاکرات جدید ایران و آمریکا در راه است؟

    کد خبر :518855
مذاکرات جدید ایران و آمریکا

رایزنی های برجامی ایران و اعضای شورای امنیت جدی تر می شود.

به گزارش نامه نیوز :سرانجام مجید تخت روانچی معاون سابق محمد جواد ظریف و عضو تیم مذاکره کننده هسته ای کشورمان به عنوان نماینده جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل متحد منصوب شد. وی به زودی به نیویورک می رود تا جایگزین غلامعلی خوشرو شود. اگرچه برخی منابع اصرار دارند حضور ثابت و مدت دار تخت روانچی در مقر سازمان ملل را به مثابه پدیده ای عادی در حوزه سیاست خارجی کشورمان مورد رصد و تحلیل قرار دهند، اما انتصاب دیپلماتی که نه تنها مدافع برجام، بلکه یکی از عوامل شکل دهنده این توافق بوده است پیامهای مستقیم و غیر مستقیمی را به نظام بین الملل مخابره خواهد کرد. در این خصوص عوامل و فاکتورهای زیادی وجود دارد که لازم است مورد توجه قرار گیرد. نخست اینکه حضور مجید تخت روانچی در نیویورک دارای یک پیام برای اعضای سازمان ملل متحد واز سوی دیگر، دارای پیامی خاص برای ایالات متحده آمریکاست. این موضوع نشان دهنده رایزنی ها و مذاکرات جدی تری است که از این پس ،بر سر برجام و حفظ توافق هسته ای صورت خواهد گرفت. این بار تخت روانچی نه از جایگاه یک دیپلمات و عضو تیم مذاکره کننده هسته ای، بلکه در مسند نماینده ایران در سازمان ملل متحد مطالبات ایران را از بازیگران باقیمانده در توافق هسته ای مطرح خواهد کرد. در این خصوص ، مذاکرات صریح تری میان نماینده جدید ایران و نمایندگان کشورهای آلمان، انگلیس، فرانسه، چین و روسیه صورت خواهد گرفت.
بدون شک ، دموکراتهایی مانند جان کری ( و تیم وابسته به وی ) که همچنان وظیفه سیاستگذاری حزب دموکرات در عرصه سیاست خارجی را بر عهده دارند، از انتخاب تخت روانچی به عنوان نماینده ایران در سازمان ملل متحد استقبال می کنند. اگرچه این استقبال به صورت علنی بیان نمی شود، اما دموکراتها قصد دارند در صورت پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری سال 2020 میلادی و فتح کاخ سفید، دوباره بر سر برجام مذاکراتی را با ایران صورت دهند. اخیرا کنگره حزب دموکرات تصویب کرده است که این حزب در صورت پیروزی در انتخابات آینده، دوباره به توافق هسته ای با ایران باز می گردد، هر چند که در این خصوص نمی توان نگاه چندان اطمینان بخشی به رقبای ترامپ داشت! در هر حال حضور دائمی یکی از اعضای تیم مذاکره کننده هسته ای ایران در نیویورک، می تواند در پروسه “انتقال پیامهای طرفین” برای بازگشت احتمالی آمریکا به برجام موثر باشد.
البته در صورتی که دونالد ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری سال 2020 پیروز شود و بتواند دوباره در راس معادلات سیاسی و اجرایی ایالات متحده آمریکا قرار گیرد، معادله متفاوت خواهد بود. در آن صورت، نمایندگی ایران در سازمان ملل متحد وظایفی مانند صدور بینیه های متعدد ( بر مبنای اجماع بین المللی) در خصوص استمرار نقض برجام از سوی آمریکا و یا حتی زمینه سازی لازم برای اتخاذ تصمیمی جدی از سوی ایران را بر عهده خواهد داشت. در هر حال، جمهوریخواهان طرفدار ترامپ از حضور تخت روانچی در نیویورک استقبال نمی کنند. خصوصا آنکه حضور چندین ساله وی در وزارت امور خارجه ( خصوصا در حوزه آمریکا و اروپا) روند ایجاد ارتباطات وی با مخالفان اروپایی خروج دولت ترامپ از برجام را تسریع خواهد کرد.
فراتر از موارد فوق ، انتخاب تخت روانچی به عنوان نماینده ایران در سازمان ملل متحد نشان می دهد که دولت دوازدهم همچنان خطوط کلی سیاست خارجی خود ( که از ابتدای سال 1392 به صورت خاص ترسیم و عملیاتی شد ) را حفظ کرده است. بر این اساس، دولت دوازدهم همچنان راهکار “احیای برجام ” از طریق ” رایزنی مستمر با کشورهای اروپایی دخیل در توافق هسته ای ” را دنبال می کند. فارغ از موضوع توافق هسته ای، تخت روانچی وظیفه دارد در مقابل هجمه های ناشی از فعالیتهای منطقه ای و موشکی ایران ( که جملگی به ناحق از سوی نمایندگان آمریکا و اروپا بیان می شود ) ایستادگی کند. انجام سخنرانی های تاثیرگذار، صدور بیانیه های جمعی و ….. جملگی مسائلی است که باید مورد توجه و اقدام نمایندگی دائم ایران در سازمان ملل متحد قرار گیرد. نباید فراموش کرد که از ابتدای سال 2017 میلادی ( زمان حضور ترامپ در کاخ سفید )، مقامات آمریکایی به همراه تروییکای اروپایی هجمه های هدفمند و دامنه داری را علیه فعالیتهای موشکی و منطقه ای کشورمان آغاز کرده اند. این روند نه تنها متعاقب خروج دولت دونالد ترامپ از توافق هسته ای با ایران متوقف نشده است، بلکه شاهد تشدید آن هستیم. یکی از مجامعی که ایالات متحده و متحدان آن سعی دارند اعمال فشار منطقه ای و موشکی علیه ایران را تشدید کنند، شورای امنیت و مجمع عمومی سازمان ملل متحد است. همین موضوع نشان می دهد که تخت روانچی وظیفه پررنگ و خطیری در راستای حفظ جایگاه و حیثیت جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل بر عهده خواهد داشت.

0
نظرات
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد نظرات حاوی الفاظ و ادبیات نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد

دیدگاهتان را بنویسید