برخی نامزدها در کارزار انتخابات اصول اولیه ریاضیات و اقتصاد را فراموش کرده اند
یک اقتصاددان در واکنش به وعده های پوپولیستی برخی نامزدها با تاکید بر اینکه 2.5 برابر شدن اقتصاد ایران ظرف چهار سال با معیارهای ریاضی و علم اقتصاد همخوانی ندارد،گفت: گویا سیاستمداران ما به ریاضیات اعتقاد ندارد و تصور می کنند ، خضور آن در یک جایگاه ملی، حاصلضرب 2 در 2 را هم تغییر می دهد.
«احمد حاتمی یزد افزود: اینکه ظرف چهار سال درآمد کشور 2.5 برابر شود نیازمند سالی 25 درصد رشد اقتصادی است که امکان پذیر نیست؛چین است که در اوج رشد اقتصادی خود توانست سالانه 13 تا 14 درصد رشد ثبت کند.
وی با اشاره به وعده برخی نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری برای افزایش 2.5 برابری درآمد کشور در 4 سال آینده تاکید کرد: رشد اقتصادی ،کشورهای مطرح اقتصادی دنیا بسیار کمتر از این ارقام است.
وی افزود: بالاترین نرخ رشدی که یک کشور در چهار دهه گذشته ثبت کرده، مربوط به کشور حداکثر ظرفیت رشد اقتصادی کشور را در شرایط امروز، سالانه 8 درصد برآورد کرد و گفت:
این تحلیلگر مسایل پولی و مالی با یادآوری اینکه رشد اقتصادی چین نیز در شرایط کنونی تک رقمی شده و به حدود 6 درصد کاهش یافته است، اظهار داشت: چین زمانی به رشد اقتصادی بالا دست یافت که کمتر از شرایط کنونی توسعه یافته بود و توانست سرمایه گذاری های کلان خارجی جذب کند.
حاتمی یزد گفت: این کشور در دوره اوج رشد اقتصادی خود سالی حدود 200 میلیارد دلار سرمایه گذاری خارجی جذب می کرد تا به رشد های بالا دست یافت.
این تحلیلگر اقتصادی رشد اقتصادی را تابع میزان سرمایه گذاری در اقتصاد کشورها ارزیابی کرد و گفت: باید توجه داشت که قدرت سرمایه گذاری داخلی در ایران محدود است و حداکثر می توان 30 درصد درآمد ناخالص ملی را سرمایه گذاری کرد و بیش از آن اصلا امکان ندارد.
حاتمی یزد افزود: اگر 30 درصد درآمد ناخالص ملی کشور به طور کامل سرمایه گذاری شود، شاید بتوان رشد اقتصادی را در سطح 6 تا 7 درصد ثبت کرد.
این تحلیلگر اقتصادی یادآور شد: اگر به دوران 40 سال گذشته نگاه کنید، می بینید که بالاترین رشد اقتصادی کشور در دولت آقای خاتمی به ثبت رسید که سالی هشت درصد رشد تحقق یافت؛ اگر آن دوره رشد بار دیگر تکرار شود، در یک دوره چهارساله حداکثر می توان 32 رشد اقتصادی به دست آورد که در بهترین شرایط و با نگاه خوش بینانه شاید بتوان به رشد 40 درصدی رسید اما این رقم با وعده 2.5 برابر شد درآمد کشور که برخی بیان کرده اند همخوانی ندارد.
* برنامه ششم نیازمند بازنگری است
این تحلیلگر اقتصادی در ادامه با انتقاد از آنچه به عنوان برنامه ششم توسعه در مجلس تصویب و به قانون تبدیل شده است، گفت: متاسفانه برنامه ششم، برآیند پیش بینی های دولت نیست بلکه مجلس آن را تهیه و تصویب کرد و نتیجه آنکه اجزای آن با یکدیگر همخوانی ندارد.
«عده ای خارج از سازمان برنامه و بودجه و دولت برنامه ای نوشتتند که به هیچ وجه با یکدیگر همخوانی ندارد و نیاز است با نگاه کارشناسی و علمی بازنویسی شود وگرنه قابل اجرا نیست».
وی در پاسخ به این پرسش ایرنا که آیا رشد اقتصادی هشت درصدی پیش بینی شده در این برنامه قابل تحقق است، اظهار داشت: رشد اقتصادی بالا در دولت اصلاحات محقق شد؛ اگر نظم و انضباط در دولت حاکم باشد و جلوی فساد و رانت ها گرفته شود، می شود آن را محقق کرد.
** رشد اقتصادی نیازمند صادرات و سرمایه گذاری
این تحلیلگر اقتصادی گفت: رشد اقتصادی کشور در گرو توجه و اجرای دو فاکتور اساسی یعنی جذب سرمایه گذاری و نیز صادرات است.
حاتمی یزد گفت: اگر اقتصاد کشور صادرات محور باشد، آنگاه امکان رشد اقتصادی بالاتر بوجود می آید. هر کشوری که امروز در دنیا از نظر اقتصادی توسعه یافته به شمار می رود، راهبرد توسعه صادرات را در پیش گرفته است.
به گفته وی، حتی نمی توان یک کشور را پیدا کرد که بدون توجه به صادرات به توسعه اقتصادی رسیده باشد.
این کارشناس اقتصادی گفت: متاسفانه چه قبل و چه بعد از انقلاب این اصل را فراموش کرده ایم و همیشه شعار جایگیزینی واردات داده ایم در حالی که این رویه راه به جایی نمی برد؛ ما تنها در صورتی می توانیم اشتغال ایجاد کنیم که صادرات محور باشیم.
وی یادآور شد: بالا بودن تقاضای خرید کالا در کشور سبب شده تا صنایع و کارخانجات هر کالای بی کیفیتی را به بازار تزریق کنند و مردم نیز آن را بخرند اما این رویه در سال های اخیر متوقف شده است و به همین دید کارخانجات ما ظرفیت مازاد دارند که باید صرف تولیدات صادرات محور شود.
حاتمی یزد گفت: امروز در هر صنعتی را که نگاه کنیم، مقداری ظرفیت تولید دارد که بلا استفاده مانده است؛ برای نمونه صنعت سیمان 25 درصد زیر ظرفیت کار می کند یعنی اینکه حدود 20 میلیون تن سیمان اضافه داریم که می توانیم تولید کنیم اما چون بازار ندارد، تولید نمی کنیم.
وی با بیان اینکه وضعیت مشابهی در حوزه های فولاد و پتروشیمی وجود دارد، ادامه داد: اگر بتوانیم همین رقم را صادر کنیم، رشد خوبی در اقتصاد خواهد بود.
حاتمی یزد اظهار داشت: اگر بازارهای هدف صادراتی خود را بر مبنای کشورهای همسایه قرار دهیم، باید جمعیتی حدود 400 میلیون نفر را پوشش دهیم که در صورت موفقیت در این کار، می توان رشد اقتصادی هشت تا 10 درصدی را محقق کرد.
وی در عین حال گفت: حتی در صورت موفقیت در این مسیر، باز هم با رشد 10 درصدی ، ظرف چهار سال درآمدهای کشور 2.5 برابر نمی شود.