ایران می خواست تا 22 بهمن از برجام خارج شود، اما اعلام INSTEX تصمیم تهران را تغییر داد
ایران در حالی وارد جشنهای چهل سالگی پیروی انقلابش می شود که در نتیجه تاخیر قاره پیر در وفای به التزاماتش در مورد جبران خسارتهای تهران پس از خروج آمریکا از برجام، در میان موجی از بدبینی نسبت به اروپایی ها قرار دارد.
زكريا أبو سليسل در الاخبار چاپ بیروت نوشت: بالاخره پس از تعلّلهای پی در پی دولتهای اروپایی، ساز و کار بانکی ویژه آن برای دور زدن تحریمهای آمریکا، اجرایی شد و بدون شک این مکانیزم، در انصراف یا به تاخیر انداختن خروج ایران از توافق هسته ای سهم زیادی دارد.
در ادامه این مطلب آمده است: ایران در حالی وارد جشنهای چهل سالگی پیروی انقلابش می شود که در نتیجه تاخیر قاره پیر در وفای به التزاماتش در مورد جبران خسارتهای تهران پس از خروج آمریکا از برجام، در میان موجی از بدبینی نسبت به اروپایی ها قرار دارد.
با توجه به اینکه رقابت بین صبر ایران و تلاش اروپا پس از تصمیم برای خروج از توافق هسته ای، بیش از 8 ماه به طول انجامید، تهران شمشیر خود را از رو بست؛ چرا که تصور می کرد اروپا قصد بازی دادن آن را دارد. بر همین اساس، اخباری وجود داشت مبنی بر آنکه تهران منتظر فرا رسیدن ایام پیروزی انقلاب اسلامی و چهلمین سالگرد آن است تا پاسخ محکمی به تعلّل اروپایی ها داده و در نهایت از برجام خارج شود.
اما تحولات اخیر، که از موضع رسمی اروپا برای راه اندازی کانال مالی برای تعامل تجاری با ایران حکایت دارد، تهران را از تصمیم خود برای ترک توافق، منصرف کرده است.
در سوی دیگر، واشنگتن همچنان در قبال تلاشهای اروپا در رابطه با ایران، سکوت رسمی اختیار کرده است و تنها اظهار نظر مسئولان آمریکایی در این باره، صحبتهای سخنگوی سفارت آمریکا در آلمان است که تصریح کرده است کشورش انتظار ندارد که این مکانیزم، در حمله سخت ترامپ برای فشار اقتصادی بر تهران، تاثیری داشته باشد.
به نوشته انتخاب ،در این میان، اروپا همچنان از نداشتن استقلال در رابطه با آمریکا رنج می برد و اراده لازم برای مقابله با آن را ندارد؛ از این رو، ساز و کار راه اندازی شده توسط اروپا، قطعا عواید مثبتی برای ایران نخواهد داشت.
لازم به ذکر است که تهران انتظار داشت این ساز و کار مالی در نوامبر گذشته، همزمان با اجرایی شدن دور دوم تحریمهای آمریکا، راه اندازی شود، اما حجم تناقضهای موجود در منافع مشترک بین آمریکا و برخی دولتهای اروپایی، در کنار عملیات امنیتی که در اروپا اتفاق افتاد و طی آن، اروپا ایران را متهم کرد، باعث به تاخیر افتادن اجرای ساز و کار مذکور شد.
این تحولات، پس از اعلام ایران و سوئیس در مورد تشکیل ساز و کار مالی برای تسهیل در تعاملات تجاری و بانکی ایران، اتفاق افتاد.