سرنوشت گره خورده اصلاحات و روحانی
به نظر میرسد که این روزها شکاف میان جریان اصلاحات که به نوعی با حمایت از حسن روحانی تمام تخم مرغهای خود را در سبد وی قرار داده بودند، عمیقتر شده است و با نزدیک شدن به ایام انتخابات مجلس این نگرانی را برای انها به وجود آورده است که به نوعی پاسوز حسن روحانی شوند.
به گزارش فرارو هرچند در ماههای پایانی دولت یازدهم رابطه میان اصلاحطلبان و دولت شرایط مساعدی نداشت، اما با اینحال آنها به این جمع بندی رسیدند که باید از روحانی در انتخابات ۹۶ حمایت کنند. اما این هم باعث بهبود رابطه مخدوش میان رئیس جمهور و این جریان سیاسی نشد و آرام آرام فضا به سمت و سویی رفت که برخی عنوان کردند که باید حساب خود را از دولت جدا کنند. به همین دلیل است که حالا با گذشت بیش از یک سال از انتخابات سال گذشته برخی فعالان سیاسی جریان اصلاحات بر این باورند که نباید سرنوشت این جریان را به سرنوشت دولت گره میزدند.
اشتباه کردیم؛ باید از جهانگیری در انتخابات ۹۶ حمایت میکردیم
در همین خصوص علی صوفی عضو شورای عالی اصلاحات طی گفتگو با فرارو عنوان کرد: «آنچه که آقای حجاریان میگویند کاملا صحیح است و این یک اشتباه استراتژیک بود که به واسطه هیجانات افراطی برخی از اصلاحطلبان شکل گرفت. یعنی درست است که پیروزی آقای روحانی در انتخابات پیروزی اصلاحطلبان بود، اما پیروزی اصلاحطلبی نبود. ما صرفا از یک جریانی در برابر جریان دیگر حمایت کردیم تا در وضعیتی که رقابت میان بد و بدتر بود، گزینه بدتر پیروز نشود. اما متاسفانه برخی به دلیل اهداف شخصی که داشتند این جو تند را به راه انداختند که پیروزی آقای روحانی، پیروزی اصلاح طلبی است و آرام آرام فضا به سمتی رفت که همین گروه، دولت آقای روحانی را یک دولت اصلاحطلب معرفی کردند.»
وی ادامه داد: «این گروه تا جایی پیش رفتند که عنوان کردند عملکر آقای روحانی حتی از عملکرد آقای خاتمی در دوران ریاست جمهوری، قویتر بوده است. البته درست است که میگویم ما چاره و گزینهای جز حمایت از آقای روحانی نداشتیم، اما این را هم باید ذکر کنم که مواضع آقای روحانی در ایام انتخابات بسیار قانع کننده بود که اصلاحطلبان از ایشان حمایت کنند. ولی این به آن معنا نبود که جریان حاکم بر دولت، اصلاح طلب است. اما متاسفانه جو سازی جریان رقیب و برخی رفتارهای هیجان زده بعضی از اصلاحطلبان موجب شد که این تلقی در افکار عمومی به وجود بیاید که دولت آقای روحانی یک دولت اصلاحطلب است.»
او افزود: «یکی از گروههایی که با تمام وجود از آقای روحانی حمایت کردند و حتی در انتخابات ۹۶ هم تمایلی به معرفی کاندیدای سایه توسط جریان اصلاحات نداشتند، اصلاحطلبان مجلس بودند. آنها طی این چند سال بی محابا از آقای روحانی حمایت کردند. من حتی معتقدم که اصلاحطلبان مجلس در انتخاب آقای روحانی به عنوان گزینه اصلاحطلبان در انتخابات سال ۹۶ هم خیلی نقش داشتند. زیرا در آن ایام اگر خاطرتان باشد، شرایط آقای جهانگیری خیلی مناسب بود و اگر اصلاحطلبان از ایشان حمایت میکردند به احتمال زیاد آقای جهانگیری پیروز این رقابت بودند.»
وزیر تعاون دولت اصلاحات اظهار کرد: «حامیان رادیکال آقای روحانی که در جریان اصلاحات بودند پیش از انتخابات بارها تلاش کرده بودند که مسئله کاندیدای در سایه منتفی شود و حتی آن را یک خطر بزرگ عنوان کرده بودند و هر بار به یک بهانه تلاش میکردند این تاکتیک منتفی شود. اگر تاکید آقای خاتمی نبود به احتمال زیاد این گروه مانع از حضور آقای جهانگیری در انتخابات میشدند. آنها حتی معتقد بودند حضور آقای جهانگیری ممکن است منجر به شکست آقای روحانی شود.»
این فعال سیاسی تاکید کرد: «در مجموع در انتخابات سال گذشته همه اشتباه کردند. از یک سو اصلاحطلبان باید از آقای جهانگیری حمایت میکردند و ایشان را به عنوان کاندیدای نهایی اصلاحطلبان معرفی میکردند و از سوی دیگر اصلاحطلبان دو آتیشه حامی آقای روحانی هم اشتباه کردند. زیرا زمان زیادی نگذشت آقای روحانی به خوبی جواب همه آن حمایتها را دادند و آنقدر از جریان اصلاحات فاصله گرفتند که حامیان اصلاحطلبشان در داخل مجلس هم از عملکرد اقای روحانی عصبانی شدند. اینگونه بود که در یک سال گذشته رفتار این نمایندگان نسبت به دولت تغییر کرد و دیدیم که حتی در جلسه سوال از رئیس جمهور هم حاضر به حمایت از ایشان نشدند.»
صوفی در پایان تاکید کرد: «ما الان دیگر کار خاصی از دستمان بر نمیاید. تنها میتوانیم که در صورت لزوم انتقاد کنیم و سعی کنیم با فشار آوردن به دولت آقای روحانی را مجبور کنیم به تعهداتی که در انتخابات به ۲۴ میلیون نفر داده است، عمل کنند. اصلاح طلبان مانند تمام نظام نیاز به نظر و حمایت مردم دارند لذا باید رو به مردم باشند و بدون هیچ ملاحظهای، مطالبات عمومی ایرانیان را پیگیری کنند. شاید اینها کافی نباشد و مردم دیگر حاضر به حمایت از ما نباشند، اما ما باید به وظیفه خود عمل کنیم و مردم را تنها نگذاریم.»
اصلاحطلبان باید منطقیتر عملکرد دولت را ارزیابی کنند
اما داریوش قنبری نمایند ادوار مجلس تا حدودی نظر متفاوتی نسبت به رابطه میان اصلاحطلبان و روحانی دارد. او در گفتگو با فرارو اظهار کرد: «جریان اصلاحات در شرایطی به حمایت از آقای روحانی پرداخت که کشور درگیر بحرانهای بسیاری بود که سیاست خارجی و تحریمها بخشی از این بحرانها بودند؛ لذا ما سعی داشتیم راهی انتخاب کنیم که به نوعی کشور را از شر آن قطعنامهها نجات دهیم و به دلیل حفظ منافع ملی و خروج از بحران از آقای روحانی حمایت کردیم. البته آقای روحانی هم در راستای پیشبرد این اهداف اقدامات بسیاری انجام دادند و توانستند به واسطه توافق هستهای سایه تحریمها را از سر کشور دور کنند.»
وی افزود: «واقعیت این است که در دوره اول ریاست جمهوری آقای روحانی تقریبا بسیاری از اهداف اصلاحطلبان براورده شد، اما در این میان با بدشناسیهایی مواجه شدند. یکی از انها روی کار امدن تندروها در ایالات متحده بود. مشکل بعدی که بر سر راه دولت وجود داشت و همچنان ادامه دارد، مخالفتها و سنگ اندازیهای داخلی است. این دو مسئله موجب شد که توافق هستهای به نوعی از بین برود و هرچقدر هم دولت تلاش کرد شرایط را به قبل برگرداند موفق نبود. دولت آقای روحانی از یک سو باید با دشمنان بیرونی دست و پنجه نرم کند و از سوی دیگر باید مخالفان داخلی را به نوعی آرام کند. به نظر من در آنچه که طی یک سال گذشته اتفاق افتاده نقش دولت بسیار کمرنگتر از کاخ سفید و تندروهای داخلی بود.»
این فعال اصلاحطلب ادامه داد: «در این میان هم برخی از دوستان اصلاحطلب انتقادهایی را مطرح کرده اند و به نوعی از عملکرد آقای روحانی ناراضی هستند، اما به نظر من باید واقع بیناینه به موضوع نگاه کرد. دولت در کدام قسمت تحریمهای جدید یا اینکه مثلا لوایح چهارگانه به تصویب نمیرسد مقصر است؟ البته نمیگویم که مشکلات کشور به هیچ عنوان ارتباطی به عملکرد دولت ندارد بلکه معتقدم دولت تنها بخش اندکی از این مسائل را به وجود آورده است. به نظر من اینکه بگوییم اصلاحطلبان آینده خود را به آینده دولت گره زده اند و باید خود را جدا کنند، اصلا درست نیست. به نظر من اگر همین الان هم دوباره رقابت سال ۹۶ تکرار شود و آقای روحانی در برابر جریان مقابل قرار بگیرد، باز هم باید به ایشان رای داد.»
قنبری در پایان گفت: «جریان اصلاحات در سال ۹۶ یک تصمیم منطقی گرفت و از آقای روحانی حمایت کرد، زیرا شرایط به گونهای بود که گزینهای بهتر از ایشان در انتخابات حضور نداشتند. الان هم به جای اینکه سعی کنیم حساب خود را از دولت جدا کنیم باید برای افکار عمومی روشن کنیم که چرا وضعیت کشور به اینجا رسیده است. مردم باید بدانند که مثلا آقای روحانی به استقبال تحریمها نرفت و مانند آقای احمدی نژاد نگفت آنقدر قطعنامه صادر کنید که قطعنامه دانتان پاره شود. آقای روحانی در وضعیتی قرار گرفت که با وجود تلاشهایشان نمیتوانستند مانع از بروز این مشکلات شوند. ما باید برای مردم روشن کنیم که مقصران اصلی وضعیت موجود چه کسانی هستند و در کنار آن هم اگر جایی کاستی از دولت دیدیم انتقاد کنیم.»