انگیزه یک میلیارد تومانی برای پنهانکاری مرگ هیرکان!
مسئولان محیط زیست استان گلستان، چندی پیش طرحی با برآورد هزینهای معادل یک میلیارد تومان را برای ساخت جایگاهی سه هزار متری برای نگهداری موقت ورکان و آمادهسازی این پلنگ برای رهاسازی تهیه کردند تا منابع مالی آن از طریق نهادهای بینالمللی پرداخت شود.
دفتر بازرسی سازمان حفاظت محیط زیست ساعاتی پیش با انتشار گزارشی، پنهانکاری 9 ماهه مرگ هیرکان را تایید و با توجیهی غیرقابل قبول، علت این پنهانکاری را نگرانی مسئولان محیط زیست استان گلستان از انتقال ورکان به باغ وحش عنوان کرد.
این در حالی است که لو رفتن طرح یک میلیارد تومانی که اداره کل حفاظت محیط زیست استان گلستان برای رهاسازی ورکان تهیه کرده، حکایت از انگیزه مالی مسئولان محیط زیست استان گلستان در پنهانکاری مرگ هیرکان دارد. چرا که فاش شدن مرگ هیرکان و اعتراضاتی که متعاقب رهاسازی این پلنگ، به سوی مسئولان محیط زیست نشانه میرفت بدون شک، اجرای طرح رهاسازی برادرش، ورکان را که میتوانست، بودجهای یک میلیارد تومانی نصیب اداره کل حفاظت محیط زیست استان گلستان کند با موانعی جدی مواجه میساخت.
برآورد هزینه این طرح یک میلیارد تومانی که برای ساخت جایگاهی موقت برای نگهداری ورکان و آماده سازی این پلنگ برای رهاسازی تهیه شده به قرار زیر است:
امیر شیرازی، دامپزشک و مسئول مرکز درمانی تحقیقاتی فوک خزری که با همکاری کارشناسان هلندی نصب گردنبند ردیاب روی هیرکان را برعهده داشته درباره این طرح به خبرنگار تسنیم میگوید: مسئولان محیط زیست استان گلستان، چندی پیش طرحی با برآورد هزینهای معادل یک میلیارد تومان را برای ساخت جایگاهی سه هزار متری برای نگهداری موقت ورکان و آمادهسازی این پلنگ برای رهاسازی تهیه کردند تا منابع مالی آن از طریق نهادهای بینالمللی پرداخت شود. پیش از آن با خانم لنی هارت، کارشناس هلندی که ما را در تهیه و نصب گردنبند ردیاب هیرکان همراهی کرده بود برای تأمین این اعتبار صحبت کنم، طی مشورتی با چند کارشناس ساختوساز متوجه شدم که با نهایتا 300 میلیون تومان هزینه میتوان این جایگاه را احداث کرد به گونهای که پس از رهاسازی ورکان، بتواند برای نگهداری و بازپروری سایر گونههای حیات وحش از قبیل خرس هم مورد استفاده قرار گیرد. در واقع این برآورد هزینه یک میلیارد تومانی که به گفته مسئولان محیط زیست گلستان توسط یک پیمانکار تهیه شده بود برای ساخت جایگاهی بسیار لوکس و پیشرفته و بیش از آنچه مورد نیاز بود انجام شده بود.
بدین ترتیب، پنهانکاری 9 ماهه مرگ هیرکان و پذیرفتن خطر فاش شدن این رسوایی و اصرار بر رهاسازی ورکان معنادار میشود. در واقع فاش شدن مرگ هیرکان از سوی محیطبانان استان گلستان، مسئولان را در اجرای این طرح یک میلیارد تومانی ناکام گذاشته است. مسئولانی که اداره کل بازرسی سازمان حفاظت محیط زیست اکنون میکوشد با پیش کشیدن موضوع “نگرانی از انتقال ورکان به باغ وحش” انگیزه مالیشان را این پنهانکاری و فریب طولانی مدت افکار در پوشش انگیزهای دلسوزانه پنهان کند.
اینکه این طرح توسط کدام پیمانکار تهیه و با چه انگیزهای تا این حد گرانقیمت برآورد هزینه شده یکی بزرگترین شبهات در این زمینه است و این پرسش را پیش میکشد که آیا اجرای طرح یک ملیارد تومانی، میتوانست ارزانتر از یک میلیارد تومان تمام شود؟
به گزارش تسنیم، نتیجه بررسی پرونده مرگ هیرکان که ساعاتی پیش توسط مرتضی فرید مدیرکل دفتر ارزیابی عملکرد و پاسخگویی به شکایات سازمان حفاظت محیط زیست منتشر شد با شبهات بسیاری همراه است که طی روزهای آتی توسط خبرگزاری تسنیم مورد بررسی قرار خواهد گرفت. یکی از بزرگترین شبهات این گزارش، ادعای ثابت ماندن گردنبند ردیاب از تاریخ 6 مهر تا به امروز است. چرا که مسئولان محیط زیست استان گلستان، با انتشار نقشههایی تحت عنوان مسیر حرکتی هیرکان در تاریخهایی پس از 6 مهر 96، زنده بودن هیرکان را تاکید کرده بودند. نقشههایی که در صورت ثابت بودن گردنبند ردیاب میبایست جعلی باشد.
این در حالی است که پیش از این محیطبانان خبر از صدور دستور جابهجایی گردنبند ردیاب هیرکان از سوی مسئولان محیط زیست استان گلستان داده بودند.