دستاورد‌های ایران از بحران خاشقجی

    کد خبر :399997

عبدالرحمن الراشد، روزنامه‌نگار نزدیک به محافل قدرت در ریاض، با بیان اینکه واکنش ایران به ماجرای خاشقجی خصمانه نبود، بحران کنونی عربستان را فرصتی برای ایران دانست.

به گزارش فرارو، الراشد طی یادداشتی با عنوان “دستاورد‌های ایران از بحران خاشقجی” در روزنامه الشرق الاوسط، به واکنش ایران به ماجرای قتل جمال خاشقجی، روزنامه‌نگار منتقد عربستانی، پرداخت و نوشت: “اگر چه رسانه‌های رسمی آن از واقعه (خاشقجی)، یک ماجرای روزانه ساخته‌اند که میلیون‌ها نفر، هنگام شام خوردن آن را در تلویزیون رسمی مشاهده می‌کنند، (اما) از آغاز بحران قتل جمال خاشقجی ایران از اظهارنظر و موضع‌گیری رسمی پرهیز می‌کند. دیدگاه ایران این بود که ما ترجیح می‌دهیم صبر کنیم و ببینیم چه می‌شود. واکنش ایرانیان به عربستان – مانند واکنش ترک‌ها- خصمانه نبود. بلکه درب را نیمه باز گذاشته‌اند”.

الراشد افزود: ” آیا قرار دادن عربستان در زاویه به نفع ایران است؟ قطعا (به نفع ایران است)، بویژه آنکه تا اجرای تحریم‌های خطرناک ضدایرانی، در زمینه قطع صادرات نفت و محروم کردن آن از تراکنش‌های بانکی به دلار، کمتر از دو هفته باقی مانده است. در تهران معتقدند که بحران (خاشقجی) و هجمه ترکیه علیه عربستان، هدیه‌ای از آسمان است و از خداوند می‌خواهند که این امر یکی از این سه آرزو را برای‌شان محقق کند”.

به گفته الراشد آرزوی اول این است که واشنگتن پس از پی بردن به دشواری مدیریت کردن نزاع و دشواری پیروز شدن در آن در شرایط تنش‌آلود کنونی، از محاصره ایران دست بردارد. آرزوی دوم این است که ریاض خودش حمایت کردن از پروژه دولت دونالد ترامپ برای مقابله با ایران را رها کند و در نتیجه، پروژه ترامپ خود به خود شکست بخورد. سومین مورد این است که بحران خاشقجی با تضعیف جبهه عربستان، توازن قوای منطقه‌ای را بر هم بزند.

بر اساس یادداشت این روزنامه‌نگار متنفذ عربستانی، از دیدگاه ریاض، هر چقدر هم روابط با آمریکا دچار سستی یا اختلاف بشود، با از هم این روابط، استراتژیک است.

الراشد ادامه داد ایرانیان، در تعامل با بحران‌ها، مهارت فوق‌العاده‌ای از خود نشان می‌دهند. آن‌ها می‌بینند که عربستان در یک زاویه بسیار حساسی قرار گرفته است و در عین حال، می‌دانند که بعدا از آن خارج خواهد شد. آن‌ها می‌خواهند با استفاده متفاوت از بحران خاشقجی، دستاوردهایشان را محقق کنند.

بنا به ادعای الراشد، استفاده ایران از بحران خاشقجی با استفاده ترکیه از آن، متفاوت است. ایرانیان می‌خواهند از طریق این بحران یا به واشنگتن نزدیک شوند یا به ریاض.

الراشد در ادامه احتمال بهبودی روابط ایران و عربستان را هم منتفی ندانست. او نوشت: ” احتمالات چرخش ریاض به سوی ایران چقدر است؟ همانگونه که قبلا ذکر کردم، روابط (ریاض) با واشنگتن استراتژیک است و به ایران به عنوان یک همسایه مسالمت آمیز، اعتمادی وجود ندارد. اما بدون پریدن از روی منافع عالی، همیشه حاشیه‌ای برای مانور وجود دارد. ممکن است تهران به اصلاح روابط با سعودی‌ها تمایل داشته باشد”.

این روزنامه‌نگار، در پایان با بیان اینکه در سیاست، بحران‌ها فرصت‌هایی ایجاد می‌کنند، تصریح کرد اگر ایرانیان می‌خواهند در یمن به راه‌حلی برسند، شاید وقت مناسب همین الان است.

0
نظرات
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد نظرات حاوی الفاظ و ادبیات نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد

دیدگاهتان را بنویسید