جدال در آمریکا بر سر دیدار “جان کری با ظریف” بالا گرفت

    کد خبر :370306

اخیرا جان کری، وزیر خارجه دولت باراک اوباما که نقش اصلی را در به انجام رساندن مذاکرات و دستیابی به توافق هسته‌ای با ایران – برجام – برعهده داشت، در مصاحبه‌ای گفت که در ماه‌های اخیر “سه -چهار بار” با محمد جواد ظریف، وزیر خارجه جمهوری اسلامی ملاقات کرده است.

مایک پومپئو، وزیرخارجه آمریکا گفته دیدار مقام‌های سابق این کشور با مقام‌های ایرانی به تضعیف موضع ایالات متحده در برابر ایران می‌انجامد. او از جان کری، وزیرخارجه سابق، به علت دیدار با جواد ظریف، وزیر امورخارجه ایران به شدت انتقاد کرده است.

انتقاد پومپئو تنها ساعاتی پس از آن طرح شده که دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا هم ملاقات میان جان کری و وزیر خارجه ایران را “غیرقانونی” خواند.

اخیرا جان کری، وزیر خارجه دولت باراک اوباما که نقش اصلی را در به انجام رساندن مذاکرات و دستیابی به توافق هسته‌ای با ایران – برجام – برعهده داشت، در مصاحبه‌ای گفت که در ماه‌های اخیر “سه -چهار بار” با محمد جواد ظریف، وزیر خارجه جمهوری اسلامی ملاقات کرده است.

در واکنش به انتشار این گزارش، رئیس جمهوری آمریکا در صفحه توییتر خود نوشت: “جان کری ملاقات‌های غیرقانونی با رژیم بسیار معاند ایران داشته که تنها می‌تواند به تضعیف تلاش بزرگ ما و به زیان مردم آمریکا تمام شود.”

ترامپ در ادامه افزوده است که “او [جان کری] به آنان گفته که صبر کنند تا دوره دولت ترامپ تمام شود! آیا او در چارچوب قانون ثبت ارتباط عوامل با خارج ثبت نام کرده بود؟ بد است!”

عصر جمعه (۱۴ سپتامبر) هم مایک پومپئو در کنفرانس خبری وزارت خارجه به خبرنگاران گفت روابط تجاری با ایران از اوایل ماه نوامبر “از اساس” تغییر خواهد کرد.

آمریکا قرار است بخش اصلی تحریم‌های یک جانبه خود علیه ایران را از چهارم نوامبر بازگرداند و پومپئو هم امروز با تاکیدی دوباره بر شدت و گستردگی این تحریم‌ها به خبرنگاران گفت کانون این تحریم‌ها فروش نفت ایران و قطع روابط بانکی ایران از جمله توقف نظام بانکی سویفت خواهد بود.

واکنش به سخنان مایک پومپئو

ساعتی پس از اظهارات آقای پومپئو، یک سخنگوی جان کری در واکنشی شدید‌الحن گفت: “بیاید، به جای منحرف کردن افکار، در مورد واقعیتها حرف بزنیم، نه واقعیتهای جایگزین (ساختگی)، وزیر خارجه [سابق] کری با همتایان سابقش از تمام کشورها در تماس است. مانند همه وزرای سابق پیش از خودش. او حتی در یک تماس تلفنی طولانی با وزیر خارجه (فعلی) پومپئو مفصل و با جزییات کامل فهمش از دیدار با طرف ایرانی را با او در میان گذاشت. هیچ چیزی از دولت ترامپ مخفی نگه داشته نشده. آقای کری مانند متحدان آمریکا، معتقد است که پایبندی ایران به تعهداتی که براساس برجام داده باید ادامه یابد. توافقی که سال‌ها برای رسیدن به آن مذاکره شده. آنچه او (کری) برایش تلاش می‌کرد کاملا با سیاست آمریکا در آن زمان همخوانی دارد. این دیدارها با همتایان خارجی هیچ چیز عجیبی نیست، چه برسد به این‌که غلط و برخلاف رویه و بی‌سابقه باشد. وزیر سابق خارجه هنری کسینجر دهه‌هاست همین دیدارها را با همتایان چینی و روسی خود داشته. آنچه بی‌سابقه و خلاف اصول است، ربودن تریبون وزارت خارجه برای بازی‌های سیاسی‌ست.”

ند پرایس، از مشاوران ارشد سابق دولت آقای اوباما هم در واکنش به سخنان آقای پومپئو گفته: “مایک پومپئو تنها برای یک مخاطب سخن می گفت و تنها تلاش در جلب رضایت رئیس خودش بود.

” آقای پرایس هم ضمن تاکید بر مطلع بودن وزارت خارجه فعلی از گفتگوهای آقای کری با وزیرخارجه ایران، گفته: “چه طور وقتی سناتور کاتن برای رهبر ایران نامه نوشت آقای پومپئو چیزی نگفت. یا وقتی که جان بینر، رئیس سابق مجلس نمایندگان از یک رهبر خارجی (بنیامین نتانیاهو) دعوت کرد که برای متوقف کردن مذاکرات و توافق هسته‌ای به کنگره برود و در حضور همه نمایندگان سخنرانی کند، کسی چیزی نگفت.

روز گذشته جان کری، وزیر خارجه سابق آمریکا، در مصاحبه‌ای اذعان کرد در دو سال اخیر با مقام‌های ارشد ایرانی دیدارهایی داشته است.

کری گفت در نروژ، مونیخ و چند نشست بین‌المللی دیگر با محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران، ملاقات کرده است. او گفته مجموعا “سه-چهار بار” با آقای ظریف دیدار کرد.

او گفته کارش مشاوره دادن به جواد ظریف، برای مواجهه با سیاست خارجی دونالد ترامپ نبوده است، بلکه خواسته در دیدارهایش متوجه شود “ایران ممکن است چه کاری برای بهبود مناسبات منطقه انجام دهد؟ بحران یمن چه طور حل می‌شود؟ برای صلح در سوریه چه کار خواهند کرد؟”

کری گفته است که به صراحت از محمدجواد ظریف خواسته است که موضع جامعه جهانی درباره برنامه موشکی ایران و حمایتش از حزب‌الله را درک کند.

وزیر خارجه سابق آمریکا گفته است: “ایرانی‌ها آماده مذاکره هستند تا این مسایل را حل کنند، اما دولت دونالد ترامپ خط دیگری را دنبال می‌کند.

” آقای کری گفت به نظر می‌رسد که دولت دونالد ترامپ به دنبال تغییر رژیم در ایران است و می‌خواهد با ضربه به اقتصاد و منزوی کردن ایران، این سیاست را دنبال کند.

وزیر خارجه سابق آمریکا هشدار داده است که آمریکا پیش از این در برنامه‌های تغییر حکومت‌ها موفق نبوده و همچنین هیچ مقام ایرانی از موضع تسلیم با آمریکا مذاکره نخواهد کرد.‌

وزیران خارجه و دفاع آمریکا گفته‌اند که به دنبال تغییر حکومت ایران نیستند و می‌خواهند جمهوری اسلامی “رفتارش را تغییر دهد”. هرچند خود دونالد ترامپ گفته است امکان دارد که حکومت ایران به واسطه سیاست‌های او سقوط کند.

ترامپ در عین حال گفته حاضر به مذاکره با ایران است.

نیکی هیلی، نماینده آمریکا در سازمان ملل، روز چهارشنبه نیز در مصاحبه‌ای با شبکه فاکس نیوز گفت تحریم‌ها ایران را تحت فشار گذاشته است و مقام‌های ایرانی خود را در موقعیت ضعف می‌بینند و باید مساله موشک‌های بالستیک خود را حل کنند.

0
نظرات
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد نظرات حاوی الفاظ و ادبیات نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد

دیدگاهتان را بنویسید