ایده تشکیل ارتش مشترک نشان بی اعتمادی اروپا به آمریکاست
«رابرت اسمیت» معتقد است که ایده تشکیل ارتش متحد اروپایی نشان می دهد امریکا شریکی کمتر قابل اعتماد بوده و کشورهایی اروپایی به استقلال بیشتر از لحاظ دیپلماتیک، اقتصادی و نظامی نیاز دارند.
امانوئل مکرون رئیس جمهوری فرانسه ۳۱ آگوست ۲۰۱۸ در کنفرانسی خبری با حضور همتای فنلاندی خود در هلسینکی از کشورهای اروپایی خواست تا یک تشکل دفاع جمعی ایجاد کرده و همگرایی در اتحادیه اروپا را تقویت کنند. وی در این نشست اظهار داشت برای رسیدن به این هدف باید «همکاری ها به طور خودکار تقویت شود، به گونه ای که اگر کشوری مورد حمله قرار گرفت یک همبستگی واقعی برای دخالت ایجاد شود.
این اظهارات مکرون درحالی بیان می شود که دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا از ناتو دوری جسته است. با این حال، رئیس جمهوری فرانسه گفته که سخنانش به منزله تلاشی برای تضعیف ناتو نیست و این پیمان «همچنان یک اتحاد مهم و راهبردی باقی می ماند».
فرانسه که بعد از انگلیس دومین ارتش را در میان کشورهای عضو اتحادیه اروپا دارد، از تشکیل یک گروه واکنش سریع اروپایی حمایت کرده است.
آلمان نیز خواستار تقویت همگرایی دفاعی در اروپا شده است. «هایکو ماس» وزیر خارجه آلمان هفته گذشته در یادداشتی بر تقویت همکاری های نظامی و «ایجاد وزنه ای» در مقابل آمریکا تاکید کرد.
۹ کشور اروپایی از جمله انگلیس در ماه ژوئن از طرح فرانسه برای تشکیل یک گروه مداخله گر نظامی حمایت کردند. اتحادیه اروپا در ماه می اعلام کرد که از سال ۲۰۲۱ تا ۲۰۲۷ حدود ۲۰ میلیارد یورو به مسائل دفاعی اختصاص می دهد. این بودجه صرف توسعه فناوری های جدید نظامی می شود.
اما آیا اروپا اساسا قادر هست به لحاظ امنیتی مستقل از آمریکا باشد؟ اگر چنین است آینده ناتو به چه صورتی خواهد بود؟
پروفسور «رابرت اسمیت» استاد روابط بین الملل دانشگاه ایالتی سانفرانسیسکو در پاسخ به این سوال به خبرنگار مهر گفت: علی رغم سخنرانی ماکرون رئیس جمهور فرانسه، من فکر نمی کنم که قدرت های اصلی اروپایی – فرانسه، آلمان، ایتالیا، انگلیس – همبستگی لازم را داشته باشند یا بخواهند به تشکیل ارتش مشترک متعهد شده و منابع و نیروهای خود را در خدمت ارتش مشترک قرار دهند.
وی افزود: قدرت های کوچکتر، به ویژه دولتهای عضو پیمان سابق پیمان ورشو، قطعا مقاومت خواهند کرد و ناتو را به ارتش اروپایی تحت سلطه آلمان و فرانسه ترجیح می دهند. اما حقیقت سخنرانی ماکرون نشان می دهد که چگونه بسیاری از افراد در اروپا از سخنان در هم گسیخته دونالد ترامپ پرالتهاب هستند.
استاد دانشگاه سانفرانسیسکو در ادامه تأکید کرد: تمام این صحبت ها ممکن است تلاش برای جلب توجه طرفداران ناتو در ایالات متحده باشد و آنها را وادار کند بر ترامپ جهت تغییر سیاست هایش در مورد ناتو تاثیر بگذارند. به دلایل مختلف نه ایالات متحده آمریکا و نه روسیه دوست ندارند شاهد تشکیل نیروی مستقل اروپایی باشند.
وی در پاسخ به این سوال که آیا غرب وارد دوره ای نوین از نظم و مستقل از آمریکا خواهد شد گفت: اگرچه احتمالا ایده تشکیل ارتش اروپایی در آینده ای نه چندان دور محقق می شود. این تفکر در اروپا نشان می دهد که ایالات متحده شریکی کمتر قابل اعتماد بوده و کشورهایی اروپایی به استقلال بیشتر از لحاظ دیپلماتیک، اقتصادی و نظامی نیاز دارند.
استاد دانشگاه سانفرانسیسکو موضع ماکرون در مورد مشارکت روسیه در مسایل امنیتی اروپا را این گونه ارزیابی کرد: به دلایل مختلف نه ایالات متحده آمریکا و نه روسیه دوست ندارند شاهد تشکیل نیروی مستقل اروپایی باشند. اما روسیه به این ایده به عنوان راهی برای تضعیف نفوذ آمریکا در اروپا نگاه می کند و در نتیجه از درگیر شدن در بحث های مسائل امنیتی گسترده تر استقبال می کند.