آمریکا دیوان بینالمللی کیفری را تهدید کرد
دیوان کیفری بینالمللی، جنگ افغانستان را در ردیف “مخاصمات مسلحانهای که جنبه بینالمللی ندارند” تعریف کرده؛ جنگی میان دولت افغانستان با حمایت نیروهای ناتو و آمریکا از یک طرف و گروههای مسلح غیردولتی، به ویژه گروه طالبان، از سوی دیگر.
آمریکا اعلام کرده که اگر دیوانبینالمللی کیفری به تحقیق درباره جنایت جنگی نیروهای این کشور در افغانستان ادامه دهد، موضع تهاجمی علیه این دیوان اتخاذ و آن را تحریم خواهد کرد.
به گزارش بی بی سی، جان بولتون، مشاور امنیت ملی دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا قرار است این موضوع را در سخنرانی برای گروه محافظه کار “جامعه فدرالیست” در واشنگتن بیان کند. خبرگزاری رویتر که به پیش نویس این سخنرانی دست یافته، نقل کرده که “آمریکا از هر وسیله ممکن برای حفاظت از شهروندان و متحدانش از پیگرد قانونی غیر منصفانه و غیر مشروع در دیوان بینالمللی کیفری استفاده خواهد کرد.
” بولتون همچنین از تصمیم دولت آمریکا برای تعطیلی دفتر سازمان آزادیبخش فلسطین در واشنگتن سخن خواهد گفت و علت آن را تلاش این نهاد به واداشتن دیوان بینالمللی کیفری به تحقیق درباره اسرائیل دانسته است.
در پیش نویس سخنرانی او آمده که “آمریکا همواره در کنار اسرائیل خواهد ایستاد.” در این پیش نویس آمده که اگر دیوان بینالمللی کیفری را درباره جنایت جنگی کارمندان خدماتی و اطلاعاتی آمریکا در جنگ افغانستان تحقیق کند، دولت ترامپ “با آن مبارزه خواهد کرد” و اگر چنین تحقیقی ادامه یابد، دولت ورود قضات و دادستانهای دادگاه لاهه را به آمریکا ممنوع خواهد کرد و کمکهای مالی به این دیوان از طریق سیستم بانکی آمریکا را تحریم و متخلفان را به دادگاه معرفی خواهد کرد.
در پیشنویس سخنرانی جان بولتون آمده آمریکا “با این دیوان همکاری نخواهد کرد، هیج کمکی به این دیوان نخواهد کرد، به این دیوان ملحق نخواهد شد و اجازه میدهد که این دیوان خودش بمیرد، هرچند که این دیوان برای آمریکا مرده است.
” دادستان دیوان کیفری لاهه در سال ۲۰۰۷ بررسیهای ابتدایی خود را درباره وضعیت افغانستان آغاز کرد و تاکنون بیش از ۱۱۲ مورد شکایت به این نهاد بینالمللی رسیده است. افغانستان اول می ۲۰۰۳ عضو دادگاه لاهه شد و این دادگاه صلاحیت رسیدگی به جنایاتی را که پیش از آن در افغانستان رخداده ندارد. دیوان کیفری بینالمللی، جنگ افغانستان را در ردیف “مخاصمات مسلحانهای که جنبه بینالمللی ندارند” تعریف کرده؛ جنگی میان دولت افغانستان با حمایت نیروهای ناتو و آمریکا از یک طرف و گروههای مسلح غیردولتی، به ویژه گروه طالبان، از سوی دیگر.
این دیوان صلاحیت رسیدگی به چهار جنایت سنگین را دارد: نسلکشی، جنایت علیه بشریت، جنایت جنگی و تجاوز ارضی. در باره جرایم احتمالی نیروهای آمریکایی، دادگاه لاهه صلاحیت دارد علیرغم غیرعضو بودن آمریکا، شهروندان این کشور را که در افغانستان جرایم سنگینی را مرتکب شدهاند، مورد پیگرد قرار دهد.
بر پایه گزارش دیوان لاهه، دستکم در مورد ۶۱ تن از بازداشت شدگان، مدارکی حاکی از احتمال کاربرد شکنجه، رفتار خشونتآمیز و تخریب شخصیت وجود دارد. این موارد بین ماه مه سال ۲۰۰۳ و ۳۱ دسامبر سال ۲۰۱۴ رخ دادهاند.