ایران برای دور زدن تحریم های نفتی آمریکا چه باید بکند؟

    کد خبر :361694

دولت آمریکا در ماه های اخیر فشار زیادی برای قطع صادرات نفت ایران و یا کاهش خرید آن از سوی خریداران عمده نفت ایران به خرج داده است و پیش بینی می شود با اجرایی شدن تحریم های دوره 180 روزه آمریکا در ماه آبان، صادرات نفت ایران به مقدار قابل توجهی کاهش یابد.

به گزارش تابناک، با این حال، براساس گزارش های متعددی ایران به دنبال یافتن راه هایی برای دور زدن این تحریم ها و جلوگیری از کاهش فزاینده صادرات نفت خود است.

در همین زمینه، خبرگزاری امریکایی « بلومبرگ» در مطلبی به راه های ایران برای دور زدن تحریم های نفتی آمریکا پرداخته و نوشته است: دونالد ترامپ به دنبال هدف قرار دادن نفت ایران است، اما تحریم‌های آمریکا شاید به تنهایی نتواند برای متوقف کردن شاهراه اقتصادی جمهوری اسلامی کافی باشد.

الن میلیگان در این زمینه می‌گوید: در پی اعمال مجدد تحریم‌های آمریکا در ماه نوامبر،تخفیف، تهاتر و قاچاق{فروش از راه‌های غیر رسمی} – حتی غیرفعال کردن سیستم رهگیری تانکرهای خود – از جمله تاکتیک‌هایی هستند که ایران ممکن است از آنها برای فروش تقریبا 800 هزار بشکه نفت در روز استفاده کند.

بلومبرگ نوشت: تحریم‌ها آسیب خواهند رساند، اما فروش هایی در چنین سطح‌ از تاثیرات [تحریم‌ها] خواهد کاست.

بیژن زنگنه به ابزارهایی که ایران در گذشته برای دور زدن تحریم‌ها استفاده می‌کرد، اشاره کرده و گفته ایران راه‌های دیگری را برای حفظ صادرات نفتش در بازار پیدا خواهد کرد. این اقدامات برای کند کردن تاثیر کامل تحریم‌های نقتی علیه ایران کافی نیست.

در تحریم‌های دور قبل علیه صنایع نفتی، ایران سیستم نقل و انتقال از طریق ناوگان تانکرهای خود را قطع کرده و مقاصد و حجم نفت صادراتی‌شان را پنهان کرد. میلیون‌ها بشکه نفت ایران بدون نفت‌کش و بدون اینکه نامی از آن برده شود صادر می‌شد.

رابین میلز مدیر اجرایی شرکت مشاوره انرژی «قمر» در دوبی گفت: نزدیک به 200 هزار بشکه نفت در روز می‌توانست بدون اینکه فاش شود، جابه‌جا شود. صادرات در این سطح برای بهبود وضعیت مالی ایران بسیار مهم است اما تاثیر زیادی بر بازارهای جهانی نخواهد داشت.

چین، ترکیه و هند ممکن است به خرید خود از ایران ادامه دهند. پالایشگاه‌های کوچک چین برخی از این انتقال‌های پنهانی را به خود اختصاص خواهند داد.
ایمان ناصری رییس بخش خاورمیانه موسسه تحقیقاتی «فکتز گلوبال انرژی» لندن، در مجموع ایران می‌تواند 800 هزار بشکه نفت در روز در سال 2019 بفروشد. 20 هزار بشکه نفتی که از طریق عراق، افغانستان و پاکستان به فروش می‌رسد هم بخشی از این نفت است.

تاریخ نشان داده که ایران می‌تواند صادراتش را ادامه دهد اما با نرخ بسیار پایین. حتی اگر ژاپن، کره جنوبی و بسیاری از کشورهای اروپایی ماه‌ها پیش از تحریم‌های ماه نوامبر خرید نفتشان را قطع کرده باشند، بسیاری خریداران هرگز قادر به مقاومت دربرابر تخفیف‌های ارائه شده از سوی ایران نیستند و برخی ممکن است تجارت تهاتری را که قبلا نیز بسیار موثر بوده از سر بگیرند.

احسان خمام رییس بخش مطالعات خاورمیانه و شمال آفریقا در گروه مالی میتسوبیشی گفت: تجارت تهاتری و مکانیزم‌های مالی ویژه یکی از راه‌های پرداخت‌ها به ایران در چارچوب تحریم‌هاست.

وی گفت هند بین سال‌های 2012 تا 2016 با پرداخت روپیه در ازای نفت ایران با این کشور کار می‌کرد و ایران از روپیه برای خرید کالا از هند استفاده می‌کرد.

علیرغم این تاکتیک‌ها، شکی نیست که صنایع انرژی ایران و اقتصاد این کشور از جریمه‌های آمریکا ضربه خواهد خورد. صادرات این کشور به اروپا هم اکنون 45% کاهش پیدا کرده است و 226 هزار بشکه نفت در روز از ماه می تاکنون کسر شده است. شرکت توتال فرانسه و شرکت شل نیز خرید نفتشان را از این کشور متوقف کرده‌اند.

0
نظرات
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد نظرات حاوی الفاظ و ادبیات نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد

دیدگاهتان را بنویسید