هند می‌تواند به حفظ توافق هسته‌ای ایران کمک کند

    کد خبر :360079

سرپرست سفارت ایران در هند در مصاحبه‌ای با مجله “ویک” درباره دلایل غیرقابل‌اعتماد بودن آمریکا و چگونگی کمک هند به مقابله با فشارهای آمریکا علیه ایران صحبت کرده است.

به گزارش بازتاب، به نقل از مجله “ویک”، همزمان با اعمال مجدد تحریم‌های آمریکا علیه ایران و در آستانه اجرایی شدن دور دوم تحریم‌ها در ماه نوامبر، شرایط برای هند که در روابط خود با ایران و آمریکا از منافعی بهره‌مند می‌شود، دشوار شده است.

مسعود رضوانیان رهقی، سرپرست سفارت ایران در هند در پاسخ به سوال مجله ویک درباره واکنش ایران به خروج دونالد ترامپ، رییس جمهور آمریکا از توافق هسته ای ایران و اعمال تحریم‌ها علیه تهران گفت: ایران هیچ‌گاه از سوی آمریکا شاهد رفتاری صادقانه نبوده است. ایران به نیروهای ناتو اجازه دسترسی به افغانستان برای مبارزه با القاعده را داد. ایران همچنین بسیاری از عوامل القاعده را دستگیر کرد. با این حال جرج بوش ایران را کشوری سرکش نامید.

رضوانیان رهقی افزود: طی هشت سال جنگ ایران و عراق، آمریکا علنا جانب صدام حسین را گرفت. آنان به رغم فرستادن رابرت مک فارلین، مشاور امنیت ملی وقت آمریکا به تهران با یک کیک و هدایا برای ابراز حسن نیت به منظور آغاز مذاکرات، با تجهیزات نظامی و گزارش‌های اطلاعاتی‌شان از عراق حمایت کردند.

سرپرست سفارت ایران در هند درباره مساله مذاکره ایران با آمریکا در زمینه تحریم‌ها گفت: به دلیل تجربه‌ای که در مذاکرات قبل با آمریکا داشته ایم، اکنون نسبت به آغاز مذاکرات جدید در ایران مقاومت وجود دارد. همان طور که رییس‌جمهور حسن روحانی گفتند، اگر آمریکا خواستار گفت‌وگو با ما است، چرا پل‌های مذاکره را خراب کرد؟

رضوانیان رهقی ادامه داد: بررسی سابقه مذاکرات آمریکا با دیگر کشورها نیز درس‌های زیادی به ما می‌دهد. آمریکا در توافقات چندجانبه بسیاری نیز خلاف تعهداتش عمل کرده؛ همچون توافقات یونسکو و شورای حقوق بشر سازمان ملل. واشنگتن از توافق آب و هوایی پاریس و شراکت ترنس پاسیفیک نیز خارج شده است.

این مقام ایرانی درباره وضعیت فعلی توافق هسته‌ای ایران به مجله ویک گفت: خروج یک عضو از یک توافق چندجانبه که به تایید شورای امنیت سازمان ملل رسیده باشد، آن توافق را باطل نمی کند. ما همچنان بر این باوریم که این توافق تا زمانی که سایر شرکا (اتحادیه اروپا، چین و روسیه) به آن پایبند باشند، برقرار است. حتی دیگر کشورها نظیر هند که در مذاکرات مرتبط با این توافق حضور نداشته اند نیز می توانند به حفظ آن کمک کنند.

این دیپلمات ایرانی در پاسخ به سوال مجله ویک درباره انتظارات ایران از هند اظهار کرد: هند در کنار دیگر کشورها می‌تواند صلح را در سطح جهان گسترش داده و نظام جهانی تازه‌ای بر مبنای احترام متقابل، همکاری و عدم مداخله در امور سایر کشورها ایجاد کند که در آن خبری از تسلط یک کشور بر دیگر کشورها نباشد. هندِ امروز با 25 سال پیش متفاوت است و به قدرت بزرگی تبدیل شده است، در نتیجه مسئولیت بزرگتری نیز بر عهده دارد و همه از هند انتظار بیشتری دارند.

وی در این باره توضیح داد: زمینه‌های خوبی از جمله صلح در افغانستان به عنوان هدفی مشترک وجود دارند که هند می‌تواند بر آن ها متمرکز شود. هند همچنین می تواند نقش مهمی در مبارزه علیه یک جانبه گرایی و حفظ و گسترش صلح و ثبات از طریق انجمن‌های جندجانبه و تشکیل گروه‌های منطقه‌ای داشته باشد.

رضوانیان رهقی درباره دلیل خروج آمریکا از توافق هسته‌ای ایران تصریح کرد: آمریکا منافع خود را دنبال می‌کند. تاریخ به ما یاد داده است که وقایعی که در سراسر جهان رخ می‌دهند آمریکا را تحت تاثیر خود قرا نمی‌دهند و طی جنگ جهانی دوم در حالی که اروپا با جنگی ویران کننده روبه رو بود، اقتصاد آمریکا از پیامدهای این جنگ بی‌تاثیر ماند و در نتیجه به یک ابرقدرت تبدیل شد اما در منطقه ما، کشورها به یکدیگر وابسته هستند. برای مثال، 80 درصد از ملزومات انرژی هند از طریق واردات تامین می شود، بنابراین هرگونه بی ثباتی در منطقه بر کشورهایی نظیر هند و چین تاثیر می گذارد.

وی افزود: آمریکا در تلاش است تا بهای نفت را با ایجاد تنش‌های سیاسی ساختگی بالا ببرد تا استفاده از سنگ نفت را ترویج دهد. روشن است که بازارهای عمده این محصول هند، چین و اروپا هستند پس آمریکا احساس نیاز می کند که در منطقه تنش‌های بیشتر را ایجاد کند. با این حال منافع هند تنها با کاهش تنش‌ها و همکاری با شرکای منطقه‌ای همچون ایران، عربستان، قطر، امارات، کویت و عمان برای تنظیم آرایشی امنیتی می‌تواند از این مساله مصون بماند.

مجله ویک در بخش دیگری از این مصاحبه مساله جایگزینی تجارت با ریال و روپیه به جای دلار را مطرح کرده است. رضوانیان رهقی در خصوص این مساله اظهار کرد: در حال حاضر خیلی زود است که درباره گزینه های جایگزینی که می‌توانند عملکرد موفقی در راستای ادامه تجارت‌های دوجانبه داشته باشند، صحبت کنیم. طی تحریم‌های گذشته آمریکا، تجارت با روپیه و ریال تقریبا نتیجه خوبی داشت اما این سیستم اکنون نیازمند به روزرسانی و اصلاحاتی برای تامین نیازهای موجود است. من مطمئن هستم که مکانیزم پرداخت قابل اعتمادی برای تسهیل تجارت‌های در حال ظهور میان دو کشور خواهیم داشت؛ خواه مکانیزم روپیه-ریال یا مکانیزم دیگری باشد.

او درباره این تجارت‌های تازه میان دو کشو توضح داد: اقتصاد دو کشور به یکدیگر وابسته هستند و یکدیگر را تکمیل می‌کنند. هند برای نفت و منابع انرژی چشم به ایران دارد و ما این ملزومات را با امتیازات ویژه و انعطاف‌پذیری به هند ارائه می‌کنیم.

وی افزود: هند همچنین نقش قابل توجه ایران را در حفظ امنیت منطقه ای و دسترسی به افغانستان و آسیای مرکزی از طریق بندر چابهار در نظر دارد

0
نظرات
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد نظرات حاوی الفاظ و ادبیات نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد

دیدگاهتان را بنویسید