شخصا با انتقال آب مخالفم، اما با رئیس جمهور هم نظرم؛ فقط آب شرب/ در آینده نزدیک به ۲۵ شهر و بیش از هزار روستای خوزستان آب رسانی میشود
از جمله استانهایی که در اوضاع کنونی با بحران شدید در حوزه منابع آبی رو به روست و مشکلات پیش آمده در این حوزه، چالشهای عدیدهای را برای مدیران آن به وجود آورده، میتوان به خوزستان اشاره کرد؛ استانی که روزگارانی نه چندان دور، به واسطه خاک حاصلخیز و منابع آب قابل توجه، قطب کشاورزی ایران بود، ولی اکنون در تأمین آب شرب شهروندانش نیز دچار مشکل است.
در سالهای اخیر و به واسطه برخی کنشهای مدیریتی متولیان منابع آب کشور و نیز مسائل طبیعی، چون تغییر اقلیم، استان خوزستان بخش قابل توجهی از منابع آب سطحی و زیر زمینی خود را از دست داده و همین مسأله نگران کننده، زندگی میلیونها شهروند ساکن در این استان را به چالش کشیده است؛ شهروندانی که بعضاً به واسطه مشکلات زیست محیطی پیش آمده، قصد مهاجرت از این استان را گرفته اند و به همین دلیل، جمعیت استان رو به کاهش است.
با توجه به افزایش مشکلات آبی و نیز زیست محیطی استان خوزستان در سالهای اخیر، مدیران سیاسی این استان و نیز کشور با هدف کاهش نگرانیها و برطرف کردن مشکلات پیش روی، مجموعهای از اقدامات اجرایی را در دستور کار خود قرار داده اند که تا کنون بسیاری از مشکلات آبی استان را ـ هر چند موقت ـ حل کرده است.
با این حال از جمله مسائل آّبی استان خوزستان ـ که همواره مدیران اجرایی این استان را با چالش رو به رو کرده ـ موضوع اجرایی شدن طرحهای انتقال آب از سرشاخههای کارون و نیز عملیاتی طرحهای آب رسانی، چون غدیر بوده است که اخیراً نیز به واسطه اشکالاتی که در این حوزه پیش آمد، فضای چند شهر خوزستان متشنج شد.
غلامرضا شریعتی، استاندار خوزستان در رابطه با تنش آبی و مشکلات این حوزه در این استان به «تابناک»، گفت: برای حل مشکل آب شرب شهرهای آبادان و خرمشهر، طرح آبرسانی غدیر در سال ۱۳۸۸ شروع و فاز اول آن به تدریج کار شد و آبرسانی بعضی شهرها از ایستگاه قیصریه در رودخانه کرخه انجام گرفت.
وی ادامه داد: در سال ۹۵ در سفر آقای رئیس جمهور، بنده به ایشان مشکلات جدی آب و فاضلاب را عرض کردم و از ایشان خواستم، برای حل مسأله آب و فاضلاب خوزستان دستور ویژهای بدهند. به رغم هزینه سنگینی که داشت، ایشان پذیرفتند و همان جا به مردم قول دادند. در عین حال بیست روز بعد از آن مصوبه ۱۵ فروردین ماه ۹۶ برای ایجاد زیرساختهای خوزستان تصویب و در آن بر مسأله آب، فاضلاب، ریزگردها، برق و … تأکید شد.
شریعتی ادامه داد: این اقدام اکنون در حال انجام است. یکی از اینها آبرسانی غدیر بود که ما آن را فوری شروع کردیم و خط دوم انتقال آب به آبادان و خرمشهر با ۹۵ کیلومتر خط کار شد. به طور استاندارد این پروژه باید در مهر ماه ۹۸ مورد بهره برداری قرار بگیرد. چون ما با خشکسالی جدی روبه رو و نگران بحث آبرسانی بودیم، در نتیجه این را با سرعت پیش بردیم و توانستیم در یازده تا دوازده ماه این پروژه را به انجام برسانیم و خط لوله را منتقل کنیم و در ۱۵ تیر ماه این کار انجام شد.
استاندار خوزستان در همین باره اضافه کرد: تا ۱۵ تیر ما با مشکلاتی مواجه بودیم. در چند نوبت خط لوله اول شکست و اصلاً امکان انتقال آب رودخانه کرخه نبود. آب باید از همان نقطه برداشت میشد و آنجا هم آخرین نقطه بود. آب کارون هم کاهش پیدا کرده بود. در نتیجه متأسفانه ما با کاهش منابع آب رو به رو بودیم. از این نظر، مشکلاتی پیش آمد که کم و بیش می دانید، ولی خط لوله دوم که آمد، الحمدلله مشکلات حل شد؛ البته هنوز در مناطق شرق در روستاها مشکل داریم و تلاش برای رفع مشکلات ادامه دارد.
مقام عالی دولت در استان خوزستان در ادامه افزود: منظور از تلاش این است که کار در حال انجام است. مثلا در روزهای اخیر، هفده روستا در خرمشهر، آب دار شدند و تا جمعه آینده ایستگاه شهید کشتکار درست میشود و آب غدیر به آن میرسد که حدودا ۳۰-۴۰ روستای آبادان را آب دار و مسأله را حل میکند. مشکل تا حدود زیادی کاهش پیدا کرده است.
شریعتی با تأکید بر برنامههای آتی مدیران این استان برای حل بحران آب افزود: پس از آبرسانی به نقاط شهری اروند کنار، تا حدودی آبادان، خرمشهر و شادگان، روستاهای مسیر هم ظرف یک هفته آینده آب رسانی میشود و این خدمت و این کار بزرگ انشاءالله به سرانجام میرسد. در عین حال که برنامه های دیگر آبرسانی را هم در دستور کار داریم که ان شاءالله آنها را هم به سرانجام برسانیم و بتوانیم به هدف نهایی که رساندن آب رود دز به مردم آبادان، خرمشهر، شادگان، اهواز، سوسنگرد و به طور کلی ۲۵ شهر و ۱۶۰۹ روستاست، برسیم.
استاندار خوزستان در بخش دیگری از سخنان خود و در مورد بحث انتقال آب و مشکلات آن برای خوزستان گفت: بنده شخصاً با طرحهای انتقال آب مخالف هستم. این اقدامات بالاخره تبعات زیست محیطی خود را بر طبیعت خواهد گذاشت؛ اما از سویی نیز بنده هم نظر آقای رئیس جمهور هستم؛ یعنی حداکثر برای آب شرب میتوان طرحهای انتقال آب را دنبال کرد.
شریعتی در پاسخ به این که اجرای برخی طرحهای انتقال آب درون استان هم بر این اساس صورت می گیرد، گفت: البته این طرح ها از نوع آن انتقال آب حوضه ای نیستند بلکه انتقال از طریق خطوط لوله هستند که به علت کیفیت نداشتن آب در پایین دست و تأمین آب شرب صورت می گیرد. در تمام دنیا این امر مرسوم هست و این اقدام را نمیتوانیم انتقال آب در بعد کلان آن بدانیم.
استاندار خوزستان در تشریح منظور خود تصریح کرد: ما اگر آب دز را با لوله هم نیاوریم، خود آب مسیرش تا آبادان ـ خرمشهر میآید؛ بنابراین، انتقالی نیست. ما با لوله میآوریم که آب با آن کیفیت شرب شود. اینها با هم فرق دارد. در رابطه با آب شرب در همه دنیا همین است. نام این انتقال آب نیست.
وی افزود: آن انتقال آب بین حوضهای است که مسأله ساز است؛ یعنی شما مثلاً از حوضه آبریز کارون آب ببرید به حوضه آبریز دز، یا از دز ببرید کرخه و …. این انتقال آب بین حوضهای میشود. بنده در عین حال که این کار را دارای اشکالات زیست محیطی و فنی میدانم، هم نظر آقای رئیس جمهور هستم؛ این یعنی حداکثر برای تأمین آب شرب مانعی ندارد.
استاندار خوزستان تأکید کرد: معتقدم که باید کیفیت آب در پایین دست دیده شود. اصل پایین دست است. چرا از اول، زمانی که در رژیم سابق آمدند مطالعات را گسترده کردند، اول آمدند خوزستان را مطالعه کردند، نه جای دیگر را؟ چون کیفیت آب در پایین دست مهم است. ما اگر بخواهیم زندگی، زیست، مرزداری حفظ شود، باید زیرساخت هایش فراهم باشد. ما نمیتوانیم بالادست آب را آلوده کنیم و به سمت پایین بفرستیم، بعد بگوییم شما زندگی کنید.