خودروسازان از آب گل آلود ماهی میگیرند/اگر تعرفهها را برداریم، خودروسازیها زمین میخورند!
در روزهای اخیر، بهای خودروهای داخلی و خارجی افزایش شدیدی داشته است، به گونه ای که قیمت برخی از محصولات 100 تا 300 درصد افزایش را نشان می دهد و خلاصه وضعیت به گونه ای است که حتی خودروی پراید ـ که مدت هاست توسط شرکت مادر از گردونه تولید خارج شده ـ در کشور به 40 میلیون تومان رسیده است.
در این میان باید گفت نه تنها هیچ نشانه ای از کنترل قیمت ها از سوی خودروسازی ها نیست، بلکه برعکس نشانه هایی از برهم زدن بازار توسط خود آنها دیده می شود، به گونه ای که در روزهای گذشته، بارها توسط نمایندگان و افراد مختلف در خصوص احتکار خودرو توسط خودروسازهای داخلی تذکراتی داده شد.
اما با این حال تا امروز هیچ واکنشی از سوی خودروسازی ها نه تنها دیده نشده، بلکه زمزمه هایی از فشار لابی های این شرکت ها برای آزادسازی قیمت ها نیز به گوش می رسد و خلاصه اینکه همه این عوامل باعث بالا رفتن نارضایتی در میان مردم و نمایندگان مجلس شده است؛ بنابراین، امروز طرحی به عنوان تحقیق و تفحص از خودروسازی های داخلی در مجلس مطرح شده و نمایندگانی که اعتقاد دارند خودروسازی ها با عرضه قطره چکانی، بدعهدی در زمان واگذاری و احتکار خودرو، باعث این نابسامانی ها شده اند، قصد دارند تا این موضوع را از طریق مجلس دنبال کنند.
محمدرضا نجفی در خصوص این موضوع اظهار داشت: صنعت خودرو کشور با بیش از پنجاه سال حضور و سرمایه گذاری و افزون بر سه دهه حمایت کامل دولت و مجلس، باید صنعتی رشد یافته، رقابت پذیر، افتخاری برای میهن و پیشرانی برای سایر بخش های اقتصادی کشور باشد.
نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس در مجلس شورای اسلامی افزود: در چشم انداز بیست ساله این صنعت مقرر شده که کشورمان جایگاه اول خودروسازی در منطقه، پنجم در آسیا و یازدهم در جهان را کسب کند؛ حال آنکه اکنون به گواه سطح تکنولوژی محصولات تولیدی، کم و بیش سه دهه از رقبای جهانی عقب مانده ایم و متأسفانه برخی از تولیداتمان سال هاست در دیگر نقاط جهان از گردونه تولید خارج شدند و همچنان برای دستیابی به فناوری هایی تلاش می کنیم که سایر خودروسازان سال هاست از آن ها گذشته اند. شرکت های اصلی خودروساز ـ به گواه صورت های مالی ـ در ادوار اخیر اغلب زیان ده بودند و سرمایه گذاری های داخلی و خارجی فراوانی بدون مطالعه و بررسی فنی، اقتصادی و حقوقی انجام شده که بازدهی مناسبی نداشته و هزینه های سنگینی بر شرکت ها تحمیل کرده است.
وی ادامه داد: هم اکنون به نقطه ای رسیده ایم که تولیدکنندگان ما توان عادی رقابت با تولیدکنندگان خارجی را از دست داده اند. شرکت های کره ای که تقریبا همزمان با خودروسازی کشور فعالیت خود را آغاز کرده اند، امروزه بازارهای منطقه ای را پشت سر گذاشته و علاوه بر رقابت با صاحبان این صنعت در سطح جهانی، سود سرشاری نصیب سرمایه گذاران و اقتصاد کشور خود می کنند.
این نماینده مردم در مجلس دهم یادآور شد: پیشرفت نجومی خودروسازان چینی نیز در همین سال های محدود فعالیتشان مقابل دیدگان ما رخ داده است. خودروهایی که چند سال گذشته برای شهروندان ایرانی شبیه اسباب بازی بی کیفیت تولیدات خودروسازان بین المللی بوده، امروزه بخشی از بازار ایران را با تولیدات مدرن و مجهز در اختیار گرفته و صنعت پر قدمت خودروسازی ایران را به مونتاژکاران محصولات خود تبدیل کرده است.
وی ادامه داد: قیمت محصولات خودروسازان داخلی اعتراض مردم را به دنبال داشته است؛ بنابراین، باید مشخص شود چرا با وجود این همه حمایت و کمک های مختلف دولت و مجلس، قیمت فروش خودروهای ساخت داخل برای هیچ یک از ذینفعان مختلف آن به صرفه نیست. چگونه امکان پذیر است که نه مشتری از قیمت راضی باشد و نه تولید کننده. از سویی، توقف ثبت سفارش خودروهای وارداتی از اواخر سال 95 تا اواخر سال 96 موجب تلاطم بازار و اتفاقات ناگواری شد که هنوز سویه های مختلف آن روشن نشده و باید بررسی شود که چه رابطه ای میان توقف ثبت سفارش خودروهای وارداتی در آن ماه ها با تغییرات قیمت فروش و آشفتگی بازار وجود دارد.
همچنین علی اصغر یوسف نژاد نیز با اشاره به نوسانات بازار خودرو گفت: در چهل سال گذشته به صنعت خودرو توجهات ویژه ای شده و با اعمال تعرفه، مانع از واردات خودروهای خارجی شده ایم تا از خودروسازی داخلی حمایت شود.خودروسازان باید در این مدت از حمایت های دولت ها استفاده کرده و خدمات پس از فروش، کیفیت و امنیت خود را ارتقا داده و به همان نسبت قیمت و مصرف سوخت را کاهش می دادند؛ اما متأسفانه این اتفاق تاکنون نیفتاده است.
عضو هیأت رئیسه مجلس گفت: با وجود این حمایت ها از خودروسازان در چهل سال گذشته، امروز که در گردنه حساس قرار گرفته ایم و خودروسازان باید از دولت و ملت حمایت کنند، خود نیز از آب گل آلود ماهی می گیرند و افزایش قیمت خودروها ظلمی آشکار در حق مردم است.
به گزارش تابناک؛ وی ادامه داد: خودروسازان به تعهداتی که به مردم داده اند، پاسخگو نیستند و ماشین هایی که پیش فروش کرده اند تحویل نمی دهند و خواستار پرداخت مابه التفاوت هستند که این اقدام غیرقانونی است.
یوسف نژاد با انتقاد از احتکار خودروها در انبارهای ایران خودرو و سایپا گفت: خودروسازان به بهانه های واهی، خودروهای تولیدی را در انبارهایشان احتکار کره اند تا با افزایش قیمت ها، سود بیشتری به دست آورند.
عضو هیأت رئیسه مجلس با تأکید بر لزوم برخورد وزارت صنعت و سازمان ایدرو با خودروسازان گفت: دولت موظف به حمایت از حقوق مصرف کنندگان است. اگر دولت و مجلس حمایت خود را از خودروسازان بردارند و تعرفه های واردات تغییر کند، خودروسازان داخلی نخواهند توانست در بازار دوام بیاورند، چون کیفیت خود را افزایش نداده اند.
همه اينها فيلم دولت است! دولت سهامدار عمده شرکت هاي خودروسازي است، لذا افزايش قيمت سود سرشاري را نصيب دولت ميکند. اين سر و صدائي را هم که دولت در اين خصوص از خود درآورده، همش فيلم است و ميخواهد سر مردم کلاه بگذارد.