کردوانی: بارور کردن ابر و انتقال آب عمان عطش ایران را رفع نمیکند
پروفسور کردوانی گفت: در حال حاضر مسئولان با سه تکنولوژی بارور کردن ابر، انتقال آب از دریای عمان و استخراج آب ژرف مردم را امیدوار کرده و قصد جبران کمآبی را دارند که اجرای این سه تکنولوژی اشتباه است.
پروفسور پرویز کردوانی در گفتوگو با ایسنا، اظهار کرد: سه تکنولوژی ساخت سد، حفرچاه و شیر و شلنگ؛ آبهای زیرزمینی را نابود کرده و میخواهند با سه تکنولوژی از جمله باروری ابر این موضوع را جبران کنند ولی با توجه به اینکه بارندگی سالیانه کمتر از 250 میلیمتر است این روش صرفه اقتصادی ندارد و جبرانکننده کمبود آب نیست.
وی ادامه داد: نباید این نکته را فراموش کرد که باروری ابر فقط در زمستان امکان دارد و هر ابری را نیز نمیتوان بارور کرد ضمن اینکه ابر باید نازا نبوده و قوسش نیز وسیع باشد، علاوه بر آن دمای هوا باید 25 درجه زیر صفر باشد.
این استاد دانشگاه اظهار کرد: بارور کردن ابر معمولاً در فرودگاههایی که مه گرفته انجام میشود که طی این روش کربن خشک، مه را به آب تبدیل میکند.
وی اضافه کرد: در ایستگاههای هواشناسی کشاورزی زمانی که دما به زیر صفر درجه رسیده و بارش تگرگ پیشبینی میشود یدید نقره بر هوا میپاشند تا رطوبت تگرگها را گرفته و سایز آنها کوچک شود.
کردوانی یادآور شد: در حال حاضر از 25 سال گذشته در یزد ابرها را بارور میکنند و باید این سؤال را مطرح کرد که آیا مشکل کمآبی در یزد حل شد؟ مسئولان میخواهند میلیاردها تومان برای خرید هواپیما هزینه و ابرها را بارور کنند.
وی عنوان کرد: از ابتدای سال 97 باران خوبی بارید ولی همه آنها به هدر رفت چراکه در جمعآوری آن موفق نبودیم. باید این نکته را متذکر شد که باروری ابر را در دشت انجام نمیدهند بلکه در کوهستان صورت میگیرد.
این استاد دانشگاه مطرح کرد: انتقال آب از دریای عمان راهکار دیگر مدیران برای جبران کمآبی در ایران است که این امر نیز فایدهای ندارد، برای دریافت این آب استانهای جنوبی ثبتنام کردند که خراسان جنوبی و خراسان رضوی نیز جزء این شهرها هستند و این در حالی است که برای تحقق این امر باید 900 کیلومتر از دریا کانال بگیرند.
وی با اشاره به اینکه آب دریا و آب حاصل از باروری ابر، عطش شهرهای ایران را برطرف نمیکند، افزود: در گذشته از کارون و دز آب منتقل کردند که فایدهای نداشت؛ همچنین این نکته را باید یادآور شد که آبشور دریا توسط آبشیرینکن، شیرین میشود و برای سوخت این دستگاه نیز از بنزین، گاز و نفت استفاده میکنند که هزینه تمامشده را افزایش میدهد، در حالیکه باید توسط آبگرمکن خورشیدی انرژی مورد نیاز آبشیرینکن را تأمین کرد.
کردوانی عنوان کرد: از اعماق زمین میتوان پنج نوع آب برداشت کرد که آب ژرف یکی از آنها و از راههایی است که کارشناسان برای جبران کمآبی پیشنهاد دادهاند.
وی ادامه داد: برداشت آبهای ژرف هزینه زیادی دربردارد و دردی را دوا نمیکند، باید این نکته را نیز متذکر شد که در سبزوار، گرمسار و تهران آب ژرف وجود ندارد.
کردوانی در پایان تصریح کرد: مسئولان بهجای عنوان کلمه «مقابله با خشکسالی» شعار «سازش با کمآبی» را مطرح کردند و در اولویتبندی برای تأمین منابع آبی شهر، صنعت و کشاورزی را مطرح کردند اما باید این نکته را متذکر شد که اگر آب صنایع قطع شود اتفاقی نمیافتد ولی قطع آب کشاورزی منجر به مرگ مردم خواهد شد.