کسانی که برای مقابله با مجرمین تعلیم دیدهاند را مسئول نظم کردند
پژوهشگر جامعه شناسی فوتبال گفت: نیروهایی که برای مقابله با مجرمین حرفهای تعلیم دیدهاند مدیریت نظم در ورزشگاه را بر عهده دارند که این امر باعث تحریک هواداران میشوند.
رضا شجیع درباره اتفاقات ورزشگاه آزادی در بازی دو تیم استقلال تهران و تراکتورسازی تبریز گفت: استادیوم چیزی جدا از جامعه نیست و به صورت ویترین و کاملاً شفافتر چیزی که در بطن جامعه وجود دارد را بازتاب میکند و رسانه نیز آن را بازنمایی میکند. نکته مهم این است که فوتبال و اساسا ورزش این فرصت را به هوادار می دهد تا جنگ نمادین را به یک جنگ واقعی تبدیل کند و از طریق آن هیجانات و احساسات خود را نشان دهد.
پژوهشگر جامعه شناسی فوتبال در ادامه افزود: نکته دیگر این است که در دنیا طی سالیان گذشته این رویه در ورزشگاهها کنترل شده است چرا که پیش فرض بر این بوده که فضای استادیومها میتواند به فضای چالشی تبدیل شود و موضوعاتی مانند ورود خانوادهها به ورزشگاه و مسائل فرهنگی را با چالشهایی مواجه کند.
شجیع در ادامه گفت: فضای عقلانی فضایی است که مکانیزم کنترل به خوبی در آن عمل کند که هواداران هزینه – فایده کرده و فایده خودشان را در آرامش و رعایت هنجارها جستجو می کنند، چرا که خشونت و پرخاشگری ممکن است آنان را از دریافت امتیازات عضویت در کانون هواداری نظیر بلیت ارزانتر و یا صندلی بهتر منع کند. موضوع این است که ما در استفاده از تجارب موفق دنیا در زمینه هواداری ناتوان هستیم.
عضو هیئت علمی دانشگاه در ادامه گفت: با وجود استعمال مستمر واژه حرفه ای در لیگ، اما در الفبای مدیریت هواداران گرفتار مانده ایم و نیروهایی که برای مقابله با مجرمین حرفهای و یا اغتشاش گران خیابانی تعلیم دیده اند، مدیریت نظم ورزشگاه را به عهده دارند و بعضا اقداماتی انجام می دهند که خود این اقدامات باعث تحریک هواداران می شود.
به گزارش مهر ،وی در ادامه گفت: نگاه به مقوله هواداری در کشور ما طی ۴۰ سال گذشته سنتی است و پیش فرض ما این است که هوادار کسی است که هر لحظه دارای پتانسیل آشوب بوده و صرفا برای تخلیه هیجانات خود به ورزشگاه آمده است. همین باعث می شود از تلاش در جهت پاسخگویی به نیاز هوادار دست برداریم و هر روز شاهد بیشتر شدن فاصله اجتماعی و طبقه هوادار و بازیکنان باشیم. موضوعی که به تدریج هوادار را رنج داده و بی اعتمادی را در او نهادینه می کند.
عضو هیئت علمی دانشگاه با اشاره به اینکه اکنون به نقطه جوش نزدیک شده ایم گفت: انفعال باشگاه ها و فقدان برنامه فرهنگی جامع از سوی فدراسیون و برنامه های فوتبالی صدا و سیما، زمینه این چالش را فراهم نموده و اگر چارهای اندیشیده نشود، ایجاد چالش در برگزاری بازی های لیگ و یا بدون تماشاگر برگزار شدن بازی های آن دور از انتظار نیست.