غیر از هرمز کدام «تنگه دیگر» را میتوانیم، ببندیم؟
رئیسجمهور روحانی روز یکشنبه گذشته طی سخنانی در همایش رؤسای نمایندگیهای جمهوری اسلامی ایران در خارج از کشور، با اشاره به صحبتهای قبلی خود درباره ماجرای «صادرات نفت» گفت:
میگویند نمیگذاریم نفت ایران صادر شود و خیال میکنند وقتی ما میگوییم هنگامی که نفت ایران صادر نشود، هیچ کس نمیتواند نفت صادر کند به دنبال بستن تنگه هرمز هستیم در صورتی که راههای فراوانی وجود دارد و بستن تنگه هرمز روش ساده آن است، اما “بسیاری تنگههای دیگر” برای این کار در اختیار داریم.
به گزارش مشرق، رئیسجمهور همچنین خطاب به آمریکاییها و در پاسخ به اینکه آنها گفتهاند، نمیگذاریم نفت ایران صادر شود، اظهار داشت:
آقای ترامپ! ما مرد شرف و ضامن امنیت آبراه منطقه و امنیت مسیر کشتیرانی در طول تاریخ هستیم، با دم شیر بازی نکن، پشیمان کننده است. شما فکر می کنید ایران این قدر ضعیف است که اجازه دهد که شما به خواسته و به اهدافتان برسید؟
او افزود: با دم شیر بازی نکنید چرا که پشیمانی ابدی برای شما به همراه خواهد داشت و این از توان شما ساخته نیست شما نمیتوانید ملت ایران را علیه منافع ایران بسیج کنید چرا که ملت ایران منافع خود را میفهمند و برای آن فداکاری میکند.
*صحبتهای رئیسجمهور روحانی موجی از سؤالات را در پی داشته است مبنی بر اینکه ایران غیر از «تنگه هرمز»، کدامین تنگه دیگر را در اختیار دارد که آقای روحانی در اشاره به آن از عبارت “بسیاری تنگههای دیگر” استفاده کرده است…
البته یک برآورد میتواند این باشد که منظور آقای روحانی از تنگههای دیگر! ابزارهایی غیر از بستن تنگه هرمز است که در اختیار ایران اسلامی قرار دارد و بوسیله آنها میتوان آمریکا را به راحتی به زانو درآورد.
برآورد دیگر اما معنی تحتاللفظی سخنان رئیسجمهور و اشاره او به تنگه استراتژیک دیگری غیر از تنگه هرمز است که بخشی از آن در اختیار ایران قرار دارد و البته سیادت آن هم با ایران است. اما آیا اساساً چنین تنگهای وجود دارد!؟
پاسخ، مثبت است…
«دهانه اروند» در نقطه تلاقی این رودخانه با خلیج فارس، دومین تنگه یا آبراههای است که تصوّر انسداد آن خواب را از چشم جهان سلطه خواهد ربود.
رودخانه اروند یک رودخانه قابل کشتیرانی میان ایران و عراق است که مرز آن بر اساس خط تالوِگ(خط القعر یا عمیقترین بخش رودخانه) در میان دو کشور ایران و عراق قرار دارد.
دقیقا چیزی شبیه به تنگه هرمز که میان ایران و عمان قرار گرفته است.
عرض اروند رود بین 500 تا 1000 متر و عمق آن بین 9 تا 15 متر در نوسان است که البته این عمق در هنگام جزر و مد آب، تغییر میکند.
اروندرود که عمق مرزی آن هر از چندگاهی بعنوان یک مناقشه دیپلماتیک محترمانه میان ایران و عراق مطرح میشود؛ بر اساس قرارداد 1975 الجزایر میان دو کشور، تعیین مرز (بر اساس خط تالوِگ) شده است.
از اهمیت دهانه اروند و مسیر آن در بحث صادرات نفت همین بس که مقادیر متنابهی از نفت و انرژی از این تنگه عبور میکند و وارد خلیج فارس میشود.
البته جمهوری اسلامی ایران نشان داده است که همواره حسن همجواری را رعایت میکند و در راهبردهای اصولی خود نیز زحمتی برای همسایگان ایجاد نکرده و نمیکند.