آیا بیثبات کردن ایران به نفع آمریکاست؟
منطقه خاورمیانه از قبل دچار بیثباتی شدید است و اگر آمریکا ایران را بیثبات کند، بحرانهای منطقه تشدید خواهند شد. در مقابل، تعامل اقتصادی با ایران، به ثبات منطقه کمک میکند.
به گزارش فرارو، در پی خروج آمریکا از توافق هستهای، کاخ سفید در راستای افزایش فشار اقتصادی بر ایران، کارزار فشار حداکثری اقتصادی علیه ایران را به راه انداخت. مقامات آمریکایی ادعا میکنند هدف این کارزار تغییر رفتار ایران است، با این حال، بسیاری از ناظران و از جمله نزدیکان خود دونالد ترامپ، همچون رودی جولیانی وکیل ترامپ، صریحا گفتهاند که دولت آمریکا سیاست تغییر رژیم در ایران را دنبال میکند.
به منظور عملی کردن این سیاست، اخیرا آمریکا و اسرائیل گروه کاری مشترکی تشکیل دادهاند که وظیفه آن تمرکز بر امور داخلی ایران و برانگیختن ناآرامی در ایران است. اما آیا بیثبات شدن ایران به نفع آمریکا است؟
وبگاه تحلیلی لوبلاگ، در پاسخ به این پرسش، طی یادداشتی ضمن اشاره به گروه مزبور نوشت: “هفته گذشته از یک استراتژی زیرکانهتر، اما معیوب، برای برانگیختن بیثباتی و اعتراضات در داخل ایران جهت تضعیف دولت – از طریق یک گروه کاری مشترک اسرائیلی و آمریکایی – رونمایی شد. بنا به گفته یک مقام اسرائیلی درگیر در این فرآیند، ‘هیچ کس به طور جدی به تغییر رژیم فکر نمیکند، اما این تیم تلاش میکند ببیند که آیا میتوانیم از ضعفهای داخلی رژیم ایران برای ایجاد فشار بیشتر استفاده کنیم. فشاری که به تغییر رفتار ایران کمک کند’. با توجه به وضعیت کنونی آشفتگی تمام عیار در منطقه، این استراتژی بیثباتسازی ایران (که کمتر به آن پرداخته شده) باید مایه نگرانی شدید باشد. تعداد کثیر کشورهای بیثباتشده، برای منطقه فاجعهبار بوده است”.
به عنوان نمونه، میزان تلفات انسانی جنگ عراق، شامل صدها هزار عراقی و تقریبا پنج هزار سرباز آمریکایی بوده است. همین حمله، نهایتا به جنک داخلی سوریه و ظهور داعش شد. میلیونها پناهجو که در نتیجه این ناآرمی آواره شدهاند، بر منابع و حکومتهای مجاور، نظیر لبنان، اردن و ترکیه، فشار وارد کردند. آنها حتی بر سیاستورزیهای چندین کشور اروپایی و حتی آمریکا تاثیر گذاشتهاند به طوری که احزاب راستگرا از پناهجویان به عنوان یک بهانه برای کسب رأی و حتی تبعیض و بستن مرزها استفاده کردند. در یمن، مداخله تحت حمایت آمریکا به رهبری عربستان، یک فاجعه انسانی در مقیاس بزرگ از جمله شیوع وبا و قحط، به بار آورد.
اما به گفته لوبلاگ، همه این مصایب در مقایسه با یک ایران بیثباتشده، یک تفریح خواهند بود. با توجه به جمعیت ۸۲ میلیونی متنوع ایران – معادل جمعیت کل کشورهای یمن، عراق و سوریه- اگر ایران بیثبات شود، بیثباتی آن بر سراسر جهان تاثیر خواهد گذاشت. معماری امنیتی قدرتمند ایران، از قبل از بیروت تا تهران پایگاه قدرتمند دارد. هیچ کدام از کشورهای بیثباتشده، قبل از فروپاشیشان، چیزی شبیه این معماری نداشتهاند. اگر ایران از گزینه استراتژیکش در تنگه هرمز استفاده کند، قیمتهای نفت ممکن است شدیدا افزایش یابد.
بر اساس تحلیل لوبلاگ، به نفع آمریکا نیست که ایران بیثبات شود. اما با این وجود، دولت ترامپ علیرغم تاکیدهای چندگانه آژانس بین المللی انرژی اتمی درخصوص پایبندی ایران به توافق هسته ای، تصمیم گرفت از این توافق خارج شود. علاوه بر این، دولت آمریکا، برای ایجاد اضطراب اقتصادی، تحریمها را مجددا اجرا کرد و به رقبای منطقهای ایران سلاح فروخت.
به نوشته این وبگاه، تحریمهای اقتصادی وضعیت ایران و همچنین وضعیت حقوق بشر میلیونها ایرانی را بدتر میکند. لوبلاگ نوشت: “تلاش برای بیثبات کردن ایران و دستکاری توسعه سیاسی ایران، عملا فقط ریسک است و هیچ امتیازی ندارد. از محمد مصدق بپرسید”.
در پایان یادداشت آمده: “طبق معمول، یک ایران منزوی و بیثباتشده، به متحدان آمریکا در منطقه آسیب خواهد رساند و باعث تبعات منفی ناخواسته خواهد شد. واشنگتن به اندازه کافی در بحرانهای خودخواسته درگیر بوده است. در مقابل، تعامل اقتصادی و دیپلماتیک با ایران، میتواند به بازگشت مقداری ثبات به منطقه شدیدا بیثبات کمک کند”.