آقای رئیس‌جمهور سکوت را بشکن!

    کد خبر :311515

سکوت رئیس جمهوری و اعضای کابینه دولت، در شرایط اقتصادی کنونی صدای نمایندگان مجلس را هم در آورد. آنها روز گذشته در نشست علنی، طرح الحاق موادی به آیین‌نامه داخلی مجلس را تصویب کردند تا رئیس‌جمهوری و وزرا موظف باشند در مرداد هر سال به مجلس گزارش دهند. بنابراین رئیس‌جمهوری و کابینه او از این پس ملزم به گزارش سالانه به مجلس هستند. طبق ماده ۲۳۷ قانون آیین‌نامه داخلی مجلس، این گزارش باید بر اساس برنامه‌های ارائه‌شده در زمان تشکیل دولت و اخذ رأی اعتماد وزرا، عملکرد سال گذشته و برنامه سال آینده باشد. البته قبل از اینکه این طرح تصویب شود، نمایندگان باید درخواست اولویت بررسی آن را می‌دادند؛ درخواستی که با رأی نمایندگان به تصویب مجلس رسید. به گزارش «ایلنا» صباغیان، نماینده مهریز و بافق، در دفاع از اولویت‌داربودن این طرح گفت: «یک رئیس‌جمهور توضیح می‌دهد زمانی که دولت را تحویل گرفته است، وضعیت قاچاق چگونه بوده و اکنون که سه سال از زمان ریاست جمهوری او می‌گذرد، این وضعیت چه تغییری کرده است». قاسم احمدی‌لاشکی، یکی‌دیگر از نمایندگان مجلس که با این طرح مخالف بود، نظر دیگری داشت: «مشکل امروز مجلس در شرایط فعلی اولویت‌دادن به مسائل اقتصادی است، چراکه بازاریان، فرهنگیان و اقشار مختلف مردم با مشکلات شدید اقتصادی روبه‌رو هستند». در آخر اما، ابتدا اولویت‌دار‌بودن طرح با ۱۳۷ رأی موافق، ۲۶ رأی مخالف و چهار رأی ممتنع و سپس خود آن با ۱۴۸ رأی موافق، ۱۷ رأی مخالف و هفت رأی ممتنع از مجموع ۲۰۷ نماینده حاضر در جلسه تصویب شد.
روزه سکوت
حدود دو ماه قبل رئیس‌جمهوری گفته بود: «ما با مردم کم حرف می‌زنیم. مدیران دولتی ما روزه سکوت گرفته‌‌اند». این روزها اما توجه‌ها معطوف به سکوت حسن روحانی است؛ سکوتی که بسته‌شدن بازار بزرگ تهران هم نتواسته آن را بشکند. دیروز نمایندگان مجلس اظهارنظرهای متفاوتی درباره صحبت‌نکردن رئیس‌جمهوری کردند. نایب رئیس فراکسیون امید درباره علت این اتفاق به «شرق» گفت: «دولت حکم پدر خانواده را دارد. چون پدر زعامت و راهبری قوم را بر عهده دارد نمی‌تواند هر مسئله و قضیه‌ای را که در کانون خانواده اتفاق می‌افتد، بیان کند؛ باید تدبیر کند و هر آنچه که می‌تواند وحدت و انسجام و روحیه خانواده را افزایش دهد، بیان کند و یک چیزهایی را هم مجبور است که کتمان کند. در هر صورت ما با واقعیاتی در عرصه عمل مواجهیم که بخشی از آن نشئت‌گرفته از سوءتدبیر است». محمدرضا تابش ادامه داد: «اطلاع‌رسانی باید انجام شود اما تا حدی باشد که دشمنان از واقعیات سوءاستفاده و بهره‌برداری نکنند». تابش درباره یکی‌دیگر از موضوعاتی که این روزها مطرح است هم صحبت کرد. او درباره اینکه بالا‌رفتن ارز ناشی از جنگ روانی و عوامل غیراقتصادی است یا نه، گفت: «چیزهایی مشهود و کشف شده که در ساماندهی تظاهرات و نوسانات ارزی عوامل خارجی و داخلی دست داشتند. ولی من تأثیر عوامل سازماندهی‌شده داخلی را کم می‌بینم. اینها نباید بهانه شود». تابش افزود: «سوءتدبیر و ناکارآمدی در این قضیه پررنگ‌تر است، البته عناصر داخلی و توطئه و تحریم‌ها هم جای خود را دارند».
رئیس‌جمهوری گزارش دهد چقدر اختیار دارد
سخنگوی فراکسیون امید مجلس هم در تذکر خود در صحن علنی گفت که نه به عنوان یک شخص، بلکه از سوی فراکسیون امید از از رئیس‌جمهوری می‌خواهد تا در صحن علنی به مردم و نمایندگان توضیح دهد که چه اندازه اختیار دارد. بهرام پارسایی ادامه داد: «چه کسانی کارشکنی می‌کنند؟ یا مسئولیت وضع موجود را بپذیرید یا اینکه حقایق را با مردم در میان بگذارید و با آنها حرف بزنید». پارسایی سپس تأکید کرد: «یادآوری می‌کنم، تا زمانی که برجام بود قیمت ارز و سکه ثبات داشت، عهدشکنان با خروج از برجام باعث ایجاد تورم شدند و شما با همراهی‌کردن آنها با پارچه‌نویسی در صحن علنی برخلاف آیین‌نامه‌های داخلی مجلس بر افزایش قیمت ارز دامن زدید، باید در این زمینه پاسخ‌گو باشید».
چرا با مردم سخن نمی‌گویید؟
یکی‌دیگر از نمایندگان مجلس نیز در نطق میان‌دستور خود به سکوت رئیس‌جمهور واکنش نشان داد. محمد کاظمی گفت: «باید از رئیس‌جمهور پرسید که چرا با مردم سخن نمی‌گویید و واقعیت‌های موجود در این خصوص و سایر موارد را با آنها درمیان نمی‌گذارید، به‌طورحتم سکوت شما ضربه به اعتماد مردم است». کاظمی در ادامه به کارشکنی‌ها و نقدهای غیرمنصفانه اشاره کرد و خطاب به رئیس‌جمهوری گفت: «دولت شما در صف مقدم حل مشکلات کشور است، گرچه از بیرون با کارشکنی‌ها و نقدهای غیرمنصفانه مشکلاتی وجود دارد، اما از داخل مدیرانی که انگیزه و جرئت درگیرشدن با مشکلات را ندارند که خود نیز به آن واقف هستید، کارآمدی و مقبولیت کابینه شما را زیر سؤال برده است، پس چرا برای اصلاح امور تأمل می‌کنید؟ آیا تیم اقتصادی شما درباره مسائل مختلف از قبیل گرانی، خودرو، وضعیت اسفبار بازار ارز، هدایت نقدینگی فراوان و سرگردان مردم چالش تولید و اشتغال و سایر موارد به گونه‌ای عمل کرده است که تقویت اعتماد عمومی را درپی داشته باشد؟» این عضو فراکسیون امید خطاب به رئیس‌جمهوری ادامه داد: «در این شرایط خطیر فرصت‌ها را از دست ندهید، در مجلس حضور پیدا کرده و با نمایندگان سخن بگویید و پاسخ‌گو باشید». بخش دیگری از نطق نماینده مردم ملایر مربوط به محکومیت‌هایی درباره اعتراضات دی‌ماه سال گذشته بود. این عضو کمیسیون حقوقی و قضائی مجلس گفت: «در این وضعیت به ریاست قوه قضائیه هم عرض می‌کنم که محکومیت‌های طویل‌المدت تا هشت سال درنظر گرفته شده برای دانشجویان، فرهنگیان فرهیخته و مردم کوچه و بازار که فقط در اعتراضات صنفی و سیاسی سال گذشته مشارکت داشته و ساختارشکنی نکردند، با شرایطی که شدیدا به وفاق و همدلی نیاز داریم با عدالت سازگار نیست». با تصویب روز گذشته مجلس، سکوت رئیس‌جمهوری و هر کدام از وزرا درباره مسائل کشور بیش از یک سال نمی‌تواند ادامه داشته باشد. به‌هر‌صورت هنوز درخواست‌های نمایندگان برای صحبت‌کردن رئیس‌جمهوری با مردم به نتیجه نرسیده و برای وضعیت موجود اقتصادی دلایل دوگانه سوءمدیریت یا جنگ روانی همچنان مطرح است. باید دید سکوت رئیس‌جمهوری که خود از حرف‌نزدن مدیرانش با مردم گلایه داشت، چه زمانی و چطور خواهد شکست.

0
نظرات
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد نظرات حاوی الفاظ و ادبیات نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد

دیدگاهتان را بنویسید