«خشتهای بختیاری» منتشر شد
کتاب «خشتهای بختیاری» نوشته زینب بابااحمدی، درباره قالیهای دستباف بختیاری توسط سازمان چاپ و انتشارات دانشگاه آزاد اسلامی به چاپ رسید.
به گزارش خبرنگار مهر، کتاب «خشتهای بختیاری» نوشته زینب بابا احمدی، درباره قالیهای دستباف بختیاری به تازگی توسط سازمان چاپ و انتشارات دانشگاه آزاد اسلامی به چاپ رسیده است. این کتاب، برگرفته از پایاننامه مقطع کارشناسی ارشد بابا احمدی در رشته پژوهش هنر بوده و موضوع اصلی آن، «بررسی شئباوری، اسطوره و نماد در قالیهای خشتی ایل بختیاری» است.
عنوان پایاننامهای که مبنای این کتاب قرار گرفته، «تحلیل ساختاری و محتوایی قالی دستباف بختیاری (بررسی موردی ۵ نمونه قالی خشتی بختیاری)» است که زینب کریمی بابااحمدی در سال ۹۴ از آن دفاع کرده است. مندرجات کتاب «خشتهای بختیاری» مقدمهای است بر تز دکترای کریمی بابااحمدی در رشته پژوهش هنر که سال گذشته توسط دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی پذیرفته شده است.
این پژوهش با استفاده از منابع کتابخانهای و میدانی و به روش توصیفی-تحلیلی نگاشته شده و به بررسی تصادفی ۵ مورد قالی خشتی دستباف منطقه چهارمحال و بختیاری اختصاص دارد. ویراستاری ادبی این کتاب توسط پژمان الماسی نیا انجام شده است.
زینب کریمی بابااحمدی در حوزه شعر نیز فعالیت دارد و تاکنون سه مجموعه شعر با نامهای «معشوقهای بدون چای» (سال ۱۳۸۸، نشر پرسش)، «نوستالژیهای جنگزدگی» (سال ۱۳۹۳، نشر الیما) و «گنجشک روی نرگس ایرانی نام اولم بود» (سال ۱۳۹۳، نشر فرهنگ ایلیا) از او به چاپ رسیده است. وی کتاب های «خانهای برای یک موش»؛ «بهترین هدیه کریسمس»؛ «الاکلنگ یا داستان غمانگیز»؛ «موشی که کوچک بود…»؛ «موشی که میدانست…»؛ «موشی که یاد گرفت…» و «دوستان پرتلاش» را نیز برای کودکان ترجمه کرده است.
«خشتهای بختیاری» مشتمل بر ۴ فصل است که عناوین آنها بهترتیب عبارتاند از: «گذری بر جغرافیا، تاریخ، فرهنگ و هنر استان چهارمحال و بختیاری»، «دستبافتههای بختیاری؛ ویژگیها و انواع»، «فتیشیسم یا شئباوری، اسطوره و نماد در قالیهای بختیاری» و «تحلیل ساختاری و محتوایی پنج تخته قالی خشتی».
در بخشی از این کتاب می خوانیم:
استفاده از نقوش اسطورهای و تفکر فتیشیسم در تمامی دستبافتههای ایران رایج نیست اما در بعضی از آنها بهصورتی جدیتر و مستمرتر ظاهر میشود. قالی خشتی بختیاری از انواع مهم صنایع دستی ما بهشمار میرود که ارتباط نگارههای مورد استفاده در آن، با مفاهیم نمادین و اسطورهای بهوضوح قابل مشاهده است. طراحان و بافندگان منطقه به استفاده از نقوش نمادین پرداخته و به این وسیله ضمن توجه به ظواهر، اندازهها و تناسبات، به مضامین نیز پرداختهاند. حضور نقشمایههای اشیاء با معناهای ضمنی نمادین، در صنایع دستی چهارمحال -بهخصوص در قالیهای خشتی- نشان از ارزش والای اسطورهها در زندگی مردم منطقه دارد و بدیهی است که تأثیرات آن بر کلیه وجوه زندگی این افراد -از جمله بر تولیداتی کاربردی مانند قالی دستباف- قابل بررسی است.
این کتاب با ۲۳۷ صفحه مصور، شمارگان ۲ هزار نسخه و قیمت ۲۷۰ هزار ریال منتشر شده است.