مجادله بر سر مسیر ماشین هسته‌ای!

    کد خبر :294462

جلیلی در سخنانش گفته تا سال ۹۲، بیشترین مقدار تولید نفت انجام شده و آشنا این موضوع را با طرح چند سؤال همراه کرده است: «بیشترین تعداد سکوهای نفتی که در حال فعالیت بودند چه مقدار نفت تولید می‌کردند؟ چه مقدار نفت صادر می‌شد؟ چقدر زیر قیمت صادر می‌شد؟ چقدر پول آن بازمی‌گشت و وارد اقتصاد می‌‌شد؟ چند بابک و رضا و… از آن ارتزاق می‌کردند؟»

با خروج آمریکا از برجام، باز فرصتی برای خودنمایی دلواپس‌ها فراهم شده است؛ فرصت تخریب برجام، مذاکرات هسته‌ای و توافق به هر روشی. در میانه‌ درهم‌بودن دوغ و دوشاب فعلی، ساده‌ترین کار تخریب توافقی است که ایالات متحده به بهانه‌ اینکه به نفعش نیست، از آن خارج می‌شود و اروپایی‌ها تلاش دارند برای حفظ توافق و همکاری با ایران، قوانین مسدودکننده‌ای احیا کنند و ایران نیز اعلام کرده اروپا فرصت محدودی برای ارائه بسته پیشنهادی سیاسی و اقتصادی خود در حفظ برجام دارد.

به گزارش شرق، اما در همین میانه، در کشور بار دیگر دلواپس‌ها، سر از لاک برآورده‌اند و سکوت را شکسته و حمله به برجام را در دستور کار خود قرار داده‌اند. سعید جلیلی از آن‌دسته مخالفانی است که در دوره دستیابی به توافق هسته‌ای تا چند هفته پیش که آمریکا از برجام خارج شد، در سکوت بود یا دست‌کم سخنانش را به ‌صورت رسانه‌ای بازتاب نمی‌داد. حالا او در همین مدت دومین موضع‌گیری ضدبرجامی خود را ارائه کرده است. سعید جلیلی عصر چهارشنبه مدعی شده «اروپا و آمریکا از هر بند برجام به نفع خود استفاده کرده‌اند».

سعید جلیلی که در گردهمایی‌ای با عنوان حوزه و انقلاب اسلامی سخنرانی می‌کرد، گفته: «در یکی از بندهای برجام، آمده است که در توافق هسته‌ای اگر ایران از طرف مقابل شکایت کرد و حتی این شکایت درست هم بود، باید در ۳۰ روز این موضوع بررسی شود که قطع‌نامه‌هایی که در گذشته تعلیق شده برگردد یا خیر و این یعنی ایران حتی حق شکایت هم ندارد».

این مذاکره‌کننده پیشین در حالی این سخن را مطرح کرده است که جمعه گذشته کمیسیون مشترک برجام به درخواست و شکایت ایران در وین تشکیل شده و فرایند بررسی شکایت ایران در حال انجام است. طبق برجام، این شکایت در جلسه معاونان مطرح و در مرحله بعد در اجلاس وزرا بررسی خواهد شد. در نهایت، تصمیم‌گیری درباره این شکایت، در شورای امنیت انجام خواهد گرفت.

سعید جلیلی از سال ۱۳۸۶ تا شهریور ۱۳۹۲ دبیر شورای‌ عالی امنیت ملی و رئیس گروه مذاکره‌کننده هسته‌ای ایران با ۱+۵ بود. در دوره ریاست او، هیچ توافقی به دست نیامد و تحریم‌ها علیه ایران همچنان گسترش یافت. جلیلی که شش سال رئیس تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای بود، همان دوران در انتخابات سال ۹۲ نیز نامزد شد، ولی حتی شانس این را که گزینه ائتلاف اصولگرایان بشود نیز نداشت.

جلیلی در صفحه شخصی خود در توییتر نیز درباره برجام نوشته است: «برجام مانند این بود که ماشین یک‌میلیونی را به مبلغ یک میلیارد خریداری کنی، اما طرف مقابل بعد از آنکه بخشی از پول را از ما گرفت، از دادن ماشین خودداری و با ماشین فرار کند و بعد شرکای او به شما بگویند باید بقیه اقساط ماشین را بدهید و بعد هم گفته شود یک مزاحم از معامله خارج شد». اظهارات و توییت جلیلی را حسام‌الدین آشنا، حمید ابوطالبی، مشاوران رئیس‌جمهور، حمید بعیدی‌نژاد، سفیر ایران در لندن و رحیمی، نماینده عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس، بی‌پاسخ نگذاشته‌اند.

برجام ارثیه تمرین رانندگی جناب‌عالی است
حمید ابوطالبی، مشاور رئیس‌جمهوری، نوشت: شما شش سال پیش پشت فرمان این ماشین بودید؛ آن‌قدر از چراغ قرمز گذشتید، ورودممنوع رفتید، توقف مطلقا ممنوع ایستادید و… تا خسارت‌ها و جریمه‌های آن هزاربرابر قیمت ماشین شد، سپس ماشین را به دره فصل هفت منشور انداخته و گفتید اینها کاغذپاره است. این ارثیه دوران شوم ماشین‌بازی و تمرین رانندگی جناب‌عالی است.

مرد سیاست داخلی هستید نه خارجی
حسام‌الدین آشنا، مشاور دیگر رئیس‌جمهوری، نیز در کانال تلگرامی خود به این اظهارنظر جلیلی که به سخنان اوباما استناد کرده، اشاره کرده و نوشته است: «به سخنان اوباما که برای مصرف داخلی در آمریکا بیان شده استناد می‌کنید و آن را برای مصرف داخلی در ایران خرج می‌کنید. سخنان ظریف را که برای مصرف خارجی در آمریکا بیان شده را هم برای مصرف داخلی در ایران خرج می‌کنید. در دوران مذاکرات هم به زبان داخلی با طرف خارجی سخن می‌گفتید. ظاهرا شما کلا مرد سیاست داخلی هستید نه سیاست خارجی».

جلیلی در سخنانش گفته تا سال ۹۲، بیشترین مقدار تولید نفت انجام شده و آشنا این موضوع را با طرح چند سؤال همراه کرده است: «بیشترین تعداد سکوهای نفتی که در حال فعالیت بودند چه مقدار نفت تولید می‌کردند؟ چه مقدار نفت صادر می‌شد؟ چقدر زیر قیمت صادر می‌شد؟ چقدر پول آن بازمی‌گشت و وارد اقتصاد می‌‌شد؟ چند بابک و رضا و… از آن ارتزاق می‌کردند؟» آشنا در پایان مطلبش نوشته: «اگر سفرها و بازدیدهای تبلیغاتی و پیش‌انتخاباتی اجازه داد لطفا کتاب هنر تحریم‌ها نوشته نفیو معمار تحریم‌های ایران را مطالعه کنید. بعد از خواندن این کتاب با وجدانتان خلوت کنید و ببینید دشمن دانا و دوست نادان چه بر سر کشور آوردند».

بخشی از کتاب «هنر تحریم‌ها» نوشته ریچارد نفیو، معمار تحریم‌های ایران، را منتشر کرده که تأیید کرده: «سعید جلیلی، دبیر پیشین شورای‌عالی امنیت ملی ایران، با تحویل بخشی از ذخیره‌های اورانیوم غنی‌شده ایران در ازای ارائه سوخت هسته‌ای موافقت کرده بود». نفیو نوشته است: بر اساس این پیشنهاد، «ایران دیگر نمی‌توانست استدلالى براى غنى‌سازى اورانیوم داشته باشد»، اما ایران با این پیشنهاد موافقت نکرد. او نوشته است که جلیلی همچنین موافقت موقت خود با یک توافق دیگر براى دادن اجازه بازرسى از تأسیسات جدید غنى‌سازى ایران در فردو را اعلام کرده بود.

چرا خودمان را تحقیر می‌کنیم
حمید بعیدی‌نژاد، سفیر فعلی ایران در لندن که رئیس تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای بود، با طرح این سؤال که «حالا ایران در برجام اشتباه کرد، متن را دقیق مذاکره نکرد و اعتماد بی‌خودی کرد؛ اروپا، کانادا، ژاپن، روسیه و چین به‌عنوان اعضای معاهده آسیا – پاسیفیک، معاهده آب‌وهوایی پاریس یا نفتا که ترامپ همه را رها کرد چطور؟» او نوشت: «چرا به‌جای دیدن علت واقعی و ملامت دشمن، خودمان را تحقیر و تضعیف می‌کنیم؟» دونالد ترامپ قبل از برجام، از توافق پاریس و معاهده آسیا – پاسیفیک نیز خارج شده‌ بود.

علیرضا رحیمی، نماینده مجلس، نیز در واکنش به جلیلی نوشت: این مطلب نشان می‌دهد که جماعتی از پیشینیان برداشت حداقلی از منافع ملی را در صندوقچه خود ذخیره کرده‌اند تا به طور فصلی خرج جناحشان کنند، شاید نواقص عملکردشان مکتوم بماند. هنوز یادمان نرفته ایران ذیل فصل هفت دستاورد مهم گذشتگان بود.

رئیس سابق موساد: اسرائیل در سال ۲۰۱۱ تا آستانه حمله به ایران پیش رفت
رئیس سابق موساد گفت: بنیامین نتانیاهو در سال ۲۰۱۱ دستور حمله به ایران را صادر کرد، اما پس از مخالفت مقامات ارشد نظامی و امنیتی، این دستور را لغو کرد. به گزارش پایگاه خبری صهیونیستی والا، «تمیر پاردو»، رئیس سابق موساد، در مصاحبه‌ای که پنجشنبه پخش شده، رویدادهایی را که باعث شد اسرائیل در سال ۲۰۱۱ میلادی تا آستانه حمله به ایران پیش برود برملا کرده است.

پایگاه والا نوشت: رئیس سابق موساد درباره پیامدهای هولناک چنین تصمیمی هشدار داده و او در آن زمان به فکر استعفا افتاده بود. پاردو مدعی شد بنیامین نتانیاهو در سال ۲۰۱۱ دستور حمله به تأسیسات هسته‌ای ایران را صادر کرد و از موساد خواست طرح این حمله را آماده کند، اما پس از مخالفت مقامات ارشد نظامی و امنیتی، این دستور را لغو کرد. وی گفت: در پی مخالفت رئیس ستاد مشترک ارتش و موساد، نخست‌وزیر از قصد حمله به ایران صرف‌نظر کرد.

0
نظرات
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد نظرات حاوی الفاظ و ادبیات نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد

دیدگاهتان را بنویسید