فرمان تغییر ریل اقتصاد ایران صادر شد
رئیس جمهور روحانی با اشاره به تحرک انداختن ماشین اقتصاد کشور و اصلاح بخشی از آن تاکید کرد: در این راستا مسیری را ترسیم کرده بودیم که امروز مجبوریم مقداری در آن تغییر دهیم و باید مراقب باشیم چرا که موانع راه بیشتر از گذشته خواهد بود.
صحبتهای رئیس جمهور موید این است که مسیر اقتصاد ایران در حال تغییر است. در مسیر جدید میتوان امیدوار بود که رنگ و بوی کارشناسی بر انگیزههای غیرکارشناسی چیره باشد. این سخنان در ادامه راهی است که در مدت اخیر آغاز شده است. جلسات سران قوا به عنوان شورای عالی اقتصادی نویدبخش اجماع ارکان حاکمیت در مورد مسائل اقتصادی است، اصلی که برای حل ابرچالش ها یک ضرورت شمرده میشود. به نقل از پایگاه اطلاع رسانی دولت، حجت الاسلام و المسلمین روحانی شامگاه یکشنبه در دیدار صمیمی با جمعی از اساتید و فعالان اقتصادی با بیان اینکه دولت یازدهم از آغاز کار بخش قابل توجهی از تمرکز خود را صرف مسأله اقتصاد کرد، افزود: دولت از ابتدا رسیدگی به مسایل حوزه سیاست داخلی، سیاست خارجی، مسایل فرهنگی و دیگر مسایل را نیز مورد توجه قرار داد، اما از آنجا که وضعیت اقتصاد کشور، عادی نبود، دولت تمرکز زیادی را صرف مسایل بخش اقتصاد کرد تا بتوانیم وضعیت را در این حوزه به حالت عادی بازگردانیم.
رئیس جمهور با اشاره به اینکه در این راستا در بعضی از زمینهها موفقیتهای خوبی به دست آوردیم و در بعضی زمینهها موفقیتها در سطح متوسط بود، افزود: با توجه به نیاز کشور و تبیین برنامههای بلندمدت برای دستیابی به رشد اقتصادی 8 درصد، نیاز به جذب سرمایه قابل توجهی داشتیم؛ در 4 سال دولت یازدهم به طور متوسط بیش از 4 درصد رشد اقتصادی سالیانه داشتیم که اگر چه خوب بود اما با هدفگذاری انجام شده فاصله داشت، اما در زمینه سرمایهگذاری و جذب سرمایه برآیند کلی منفی بود و رقم جذب سرمایهگذاری در این 4 سال منفی 1.8 دهم درصد بود.
دکتر روحانی اظهارداشت: در زمینه اشتغال دولت توفیقات نسبی داشت و به عنوان مثال رقم اشتغال خالص ایجاد شده در سال گذشته اندکی کمتر از 800 هزار شغل بود، اما با این وجود، باز هم در زمینه رفع بیکاری جوانان، آمارها وضعیت خوبی را نشان نمیدهند و نیاز به تلاش بیشتری داریم.
رئیس جمهور با بیان اینکه دولت از ابتدا توجه زیادی را صرف بهبود اقتصاد و معیشت مردم کرد، ادامه داد: دولت در این زمینه هم به تولید و رشد شتابان اشتغالزا توجه کرد و هم در زمینه عدالت در توزیع و گسترش عدالت اجتماعی و فقرزدایی، گامهای خوبی برداشت و اجازه نداد یکی از این دو فدای دیگری شود.
دکتر روحانی تصریح کرد: تلاش ما این بود که ماشین اقتصاد کشور را که از ابتدای کار مشکلاتی داشت به تحرک انداخته و اشکالات آن را نیز تا حدودی اصلاح کنیم. در این راستا مسیری را ترسیم کرده بودیم که امروز مجبوریم مقداری در آن تغییر دهیم و باید مراقب باشیم چرا که موانع راه بیشتر از گذشته خواهد بود.
رئیس جمهور خاطر نشان کرد: ما در سالهای 90 و 91 دچار یک تحریم بزرگ شدیم، اما نتوانستیم از آن تجربه تحریم استفاده خوبی بکنیم و در داخل کشور، متاسفانه رانت و فساد بوجود آمد. بجای استفاده مناسب از فرصتها بخشها و نهادهایی را وارد اقتصاد کردیم، به خیال اینکه میتوانیم با کمک آنها مسایل اقتصاد را حل کنیم. شرایط در بخش واردات ما مناسب نبود، از همینرو امروز باید حواسمان را بیشتر جمع کنیم تا کالاهایی که در بخش تولید، نقش و تأثیری نداشته و مورد مصرف عامه نیستند، در اولویت واردات نباشد.
دکتر روحانی با تأکید بر اینکه باید امروز از تجربه تحریم در سالهای 90 و 91 استفاده کنیم، گفت: البته امروز شرایط مثل سالهای 90 و 91 نیست، چرا که آن زمان ما از سوی سازمان ملل و براساس قطعنامههای شورای امنیت تحت یک تحریم عمومی، از جانب همه کشورها بودیم و در ظاهر منزوی شده و در صحنه سیاسی تنها مانده بودیم؛ اما امروز، این طرف مقابل و بدخواه ماست که منزوی شده است.
رئیس جمهور اضافه کرد: امروز به جز چند کشور، اکثریت قاطع کشورها، بدخواهی آمریکا در مقابل ایران را محکوم کرده و جمهوری اسلامی ایران از یک حمایت حقوقی بینالمللی و پشتوانه گزارشهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی برخوردار است و این موضوع اثبات ادعاها علیه جمهوری اسلامی ایران را سخت میکند.
دکتر روحانی اظهارداشت: البته با این وجود باید از فرصت پیش رو به درستی استفاده کنیم؛ امروز شرایط تغییر کرده و اگر درست عمل کنیم، می توانیم از این شرایط تغییر یافته به نفع کشور استفاده کنیم.