دولت یازدهم پیشتاز در بومی سازی تجهیزات پر هزینه نفتی
با امضای قراردادی در سوم خرداد امسال زمینه برای انتقال فناوری ساخت یکی از پرمصرف ترین کالاهای صنعت نفت فراهم و ایران را از این حیث به قدرتی برتر در سطح منطقه تبدیل میکند.
به گزارش ایلنا، لولههای CRA (لولههای بدون درز مقاوم در برابر خوردگی) از کالاهای پر مصرف صنعت نفت به شمار میرود که دانش فنی آن در کشور وجود ندارد و همواره نیاز به این لوله از مسیر واردات تامین میشود. وزارت نفت دولت یازدهم که اهتمام خود به حمایت از ساخت داخل را از همان زمان آغاز به کار با برنامهریزی برای بومی سازی ۱۰ گروه کالایی مورد نیاز صنعت نفت نشان داد، در تعیین این گروههای کالایی لولههای CRA را هم مدنظر قرار داد و مصمم شد زمینه انتقال فناوری ساخت این کالای استراتژیک را فراهم کند؛ هدفی که به سرانجام رسید.
سوم خرداد ماه امسال، شرکت ملی نفت ایران با کنسرسیومی اسپانیایی- ایرانی (شرکت توباچک اسپانیا و شرکت فولاد اصفهان) قراردادی به ارزش ۶۳۰ میلیون دلار (معادل ۵۵۶ میلیون یورو) امضا کرد تا بر مبنای آن، ضمن تامین نیاز شرکت نفت و گاز پارس به ۶۰۰ کیلومتر لوله CRA، داخلی سازی این کالای پرمصرف نیز امکانپذیر شود. بر اساس مفاد این قرارداد سه ساله، حداقل ۱۰۰ کیلومتر از این لولهها باید به صورت صد در صد در ایران ساخته شود و به این ترتیب، کشورمان در آیندهای نه چندان دور شاهد راهاندازی کامل خط تولید لولههای CRA خواهد بود و به گفته علی کاردر، مدیرعامل شرکت ملی نفت، ایران به نخستین سازنده این نوع لوله در خاورمیانه مبدل میشود.
برگزاری مناقصه
مناقصه ساخت لولههای CRA با دعوت از شرکتهای معتبر بینالمللی، پاییز پارسال به طور محدود برگزار و مناقصهگر ملزم به تضمین زمان تحویل این میزان لوله بر اساس برنامه زمانبندی اعلامی در اسناد مناقصه شد.
بر این اساس مقرر شد با توجه به نیاز شرکت نفت و گاز پارس، در مرحله نخست ۲۵۰ کیلومتر لوله مغزی CRA تحویل این شرکت شود و ۳۵۰ کیلومتر لوله مابقی نیز بر اساس نقشه راه مشخص با مشارکت سازنده ایرانی به تدریج تولید شود بهطوریکه حداقل ۱۰۰ کیلومتر از این لولهها به صورت صد درصد در ایران ساخته شود.
ایجاد خط تولید لوله و خط کامل رزوه زنی با انتقال لیسانس پریمیوم به داخل ایران، از شروط مناقصه درنظر گرفته و اعلام شد، برنده مناقصه موظف است بر اساس نقشه راه پیوست قرارداد، تمام اسناد فنی و طراحی را به سازنده داخلی منتقل و آموزش کارکنان ایرانی را در دستور کار قرار دهد.
امضای قرارداد
قرارداد ساخت لولههای CRA به عنوان نخستین قرارداد خارجی شرکت ملی نفت ایران در دوران پسابرجام، پنجاه و سومین قرارداد در قالب طرح بومی سازی ۱۰ گروه خانواده کالاهای صنعت نفت و یکی از بزرگترین قراردادهای ساخت کالای شرکت ملی نفت، سوم خرداد ماه امسال امضا شد تا بر اساس آن، شرکت اسپانیایی توباچک با همکاری شریک ایرانی خود یعنی شرکت فولاد اصفهان، ۶۰۰ کیلومتر لوله CRA موردنیاز شرکت نفت و گاز پارس را تامین و فناوری ساخت این نوع لوله را که هماکنون تنها در انحصار چند کشور دنیاست، به کشورمان منتقل کند.
به این منظور برای احداث مجتمعی جدید در شرکت فولاد اصفهان و همچنین ۲ مجتمع در مناطق آزاد برنامهریزی شده است و پیشبینی میشود این پروژه برای حدود ۷۵۰ نفر به صورت مستقیم و غیرمستقیم اشتغالزایی کند.
صنعت نفت ایران حالا امیدوار است به مدد رفع تحریمها، توسعه مراودات بینالمللی، مساعد شدن زمینههای انتقال فناوری، فضای سیاسی امن و باثبات و عزم مدیران به بهرهمندی از توان داخلی، در آیندهای نه چندان دور از واردات یکی از پرمصرفترین تجهیزات مورد نیازش خودکفا شود. آری؛ دستاوردهایی این چنین، از مواهب توسعه تعاملات بینالمللی است.
و باز هم اقتصاد مقاومتی
وزارت نفت پس از پیشبرد اهداف توسعهای در میدانهای مشترک و احقاق حقوق ایران و پس از امضای قراردادهای همکاری با دانشگاهها و مراکز تحقیقاتی کشور در حوزه های بالادست و پایین دست در راستای نیل به اقتصاد دانش بنیان، حالا با امضای نخستین قرارداد خارجی ساخت کالا در پسابرجام در قالب طرح بومی سازی ۱۰ گروه خانواده کالاهای صنعت نفت بار دیگر در مسیر تحقق سیاستهای اقتصاد مقاومتی ابلاغی از سوی رهبر معظم انقلاب گام برداشته است.
«افزایش تولید داخلی نهادهها و کالاهای اساسی (بهویژه در اقلام وارداتی) و اولویت دادن به تولید محصولات و خدمات راهبردی و ایجاد تنوع در مبادی تأمین کالاهای وارداتی با هدف کاهش وابستگی به کشورهای محدود و خاص» در بند پنجم سیاستهای اقتصاد مقاومتی مورد تاکید قرار گرفته است. به این منظور، شرکت ملی نفت ایران تاکنون بیش از ۶۰۰ میلیارد تومان قرارداد با سازندگان داخلی و برای ساخت لولههای CRA هم قراردادی به ارزش ۵۵۶ میلیون یورو با کنسرسیومی اسپانیایی- ایرانی امضا کرده است.
تجهیزات سرچاهی و تجهیزات رشته تکمیلی درون چاهی، پمپهای سرچاهی و درون چاهی، انواع متههای حفاری، شیرهای کنترلی، ایمنی و تجهیزات جانبی، انواع لولهها، الکتروموتورهای ضد انفجار و دور متغیر، ماشینهای دوار، فولادهای آلیاژی و ابزارهای اندازهگیری در حفاری و پیگهای هوشمند، مواردی است که بومی سازی آنها در طرح بومی سازی ۱۰ گروه خانواده کالاها و تجهیزات اولویت دار مورد نیاز صنعت نفت دیده شده است.