آیا عربستان به سوریه نیروی نظامی اعزام میکند؟
عربستان درباره ارسال نیروی نظامی به سوریه با آمریکا گفتوگو میکند.
به گزارش فرارو، همزمان افزایشها احتمال خروج نیروهای نظامی آمریکایی از سوریه در پی درخواستهای مکرر کاخ سفید، عربستان پیشنهاد کرد به سوریه نیروی نظامی ارسال کند.
روزنامه آمریکایی والستریتژورنال دیروز طی گزارشی مدعی شد دولت دونالد ترامپ با کشورهای عربی درباره ارسال نیروی نظامی به سوریه گفتوگو کرده است. این نیروها پس از خروج آمریکاییها از سوریه، اعزام میشوند.
مقامات آمریکایی گفتهاند جان بولتون، مشاور امنیت ملی آمریکا، برای بررسی دیدگاه مصر درباره مشارکت این کشور در این نیروها، با عباس کامل، رئیس دستگاه اطلاعاتی مصر، تماس گرفته است.
دولت آمریکا از کشورهای عربی مانند عربستان، قطر و امارات، خواسته میلیاردها دلار در این خصوص تقدیم و نیروهایی برای کمک به کنترل مناطق شمال سوریه اعزام کنند.
در همین رابطه، اریک پرینس، موسس شرکت خصوصی خدمات نظامی آکادمی (بلکواتر سابق) روز دوشنبه گفته تماسهایی از جانب مقامات عربی درباره تاسیس یک نیروی نظامی در سوریه دریافت کرده است.
دیروز همزمان با گزارش والستریتژورنال، عادل الجبیر، وزیر خارجه عربستان، رسما اعلام کرد کشورش با آمریکا درباره ارسال نیروی نظامی به سوریه گفتوگو میکند.
الجبیر در نشست خبری مشترک با آنتونیو گوترش، دبیر کل سازمان ملل، گفت: “با ایالات متحده، درباره ارسال نیروهایی در چارچوب ائتلاف اسلامی به سوریه گفتوگو میکنیم. از زمان آغاز بحران (سوریه) این را انجام میدادیم. ”
وی افزود که پیشتر عربستان این ایده را به باراک اوباما، رئیسجمهور سابق آمریکا، پیشنهاد کرده بود.
این اظهارات الجبیر در حالی مطرح شد که دو روز پیش رزمایش یک ماهه موسوم به “سپر خلیج (فارس) ۱” در عربستان با مشارکت ۲۳ کشور به پایان رسید. در مراسم پایانی این رزمایش رهبران چند کشور حضور داشتند.
ظارهرا عربستان مایل نیست به تنهایی به سوریه نیرو اعزام کند. وزیر خارجه عربستان هم تلویحا به این مسئله اشاره کرد. او گفته عربستان “در چارچوب ائتلاف اسلامی” به سوریه نیرو اعزام میکند. عربستان در سال ۲۰۱۵، ائتلافی متشکل از ۴۱ کشور اسلامی تاسیس کرد و آن را “ائتلاف اسلامی نظامی برای مبارزه با تروریسم” نام نهاد. مقر این ائتلاف در ریاض قرار دارد و فرمانده آن، ارتشبد راحیل شریف، ژنرال پاکستانی، است.
رسانهها و تحلیلگران سعودی از اظهارات الجبیر استقبال کردند. مشاری الذایدی، روزنامهنگار عربستانی، طی یادداشتی در روزنامه الشرقالاوسط، با اشاره به امکان اعزام نیروهای عربستانی به سوریه نوشت: “اگر این دخالت اتفاق بیافتد، این یک دخالت یکجانبه سعودی نخواهد بود. بلکه در چارچوب یک طرح و تضمینهای بینالمللی و در قالب ائتلاف اسلامی بزرگ و با مشارکت آمریکا خواهد بود. ”
به گزارش الجزیره، هدف از ارسال نیروهایی از کشورهای عربی به سوریه، “جلوگیری از ایجاد خلأ امنیتی” در سوریه پس از خروج نیروهای آمریکایی است. این نگرانی وجود دارد که نیروهای تحت حمایت ایران از این خلأ استفاده کرده و دستاوردهایی بدست بیاورند.
به گفته الجزیره، ماموریت این نیروها، “جلوگیری از پیشروی نیروهای تحت حمایت ایران به سوی مناطقی است که قبلا تحت سیطره داعش بوده است.”
ناظران معتقدند جمعآوری و استقرار نیروهای عربی در سوریه با موانع بزرگی مواجه خواهد شد. چارلز لیستر، پژوهشگر انستیتوی واشینگتن میگوید گردآوری این نیروها با چالش مواجه خواهد شد، زیرا عربستان و امارات در یمن به لحاظ نظامی درگیر هستند و مصر در این زمینه دارای شکوتردید است. از دیدگاه لیستر اگر ارتش آمریکا بخشی از نیروهایش را در آنجا ابقا نکند، کشورهای عربی هم بر اعزام نیرو اصرار نخواهند کرد.
علاوه بر این، مایکل اوهانلون، پژوهشگر اندیشکده بروکینگز، گفته اگر این نیروهای جدید بخواهند مناطقی تصرف کنند، برای مقابله با نظام سوریه و ایران بایستی به اندازه کافی قوی باشند.