سفر صدر اعظم آلمان به کاخ سفید با هدف تمدید ضرب الاجل برجامی ترامپ
در هر حال، امکان دارد مرکل در ملاقات خود با ترامپ از وی بخواهد تا بار دیگر با تمدید لغو تحریمهای هسته ای علیه ایران، زمان بیشتری را به اتحادیه اروپا جهت اعمال مواضعی هماهنگ در خصوص برجام بدهد.
آنگلا مرکل صدر اعظم سرزمین ژرمنها خود را برای سفر به ایالات متحده آمریکا و دیدار با دونالد ترامپ رئیس جمهور جنجالی این کشور آماده می کند. این سفر در حالی صورت می گیرد که منازعات اقتصادی واشنگتن و اروپای واحد متعاقب وضع تعرفه های گمرکی کاخ سفید بر فولاد و آلمینیوم به نقطه اوج خود رسیده است. فراتر از آن، با توجه به نزدیک شدن به ضرب الاجل زمانی 27 اردیبهشت ماه، مرکل قصد دارد مذاکراتی را با ترامپ بر سر ابقای ایالات متحده در برجام صورت دهد. بر اساس اعلام برخی منابع خبری در آلمان، این سفر در تاریخ 27 آوریل ( 7 اردیبهشت ) صورت خواهد گرفت. با این حال وزارت امور خارجه آلمان از تایید این خبر تا کنون خودداری کرده است. در هر حال،فارغ از زمان دقیق سفر، قطعا این سفر تا قبل از پایان اردیبهشت ماه صورت خواهد گرفت. نکته قابل توجه اینکه رسانه های غربی، مهم ترین ماموریت صدر اعظم آلمان را در این سفر تلاش برای نجات توافق هسته ای و بقای آمریکا در برجام می دانند و از پرداختن به دیگر موضوعات اختلافی میان آمریکا و اروپا خودداری کرده اند.
به گزارش نامه نیوز، علی رغم تبلیغاتی که در خصوص سفر صدر اعظم آلمان به آمریکا و تاثیر آن در سرنوشت برجام صورت می گیرد، نکاتی وجود دارد که نمی توان به سادگی از کنار آنها گذشت :
سفر مرکل به آمریکا متعاقب سفر امانوئل مکرون به کاخ سفید و دیدار رئیس جمهور جوان فرانسه با ترامپ صورت می گیرد. پاریس طی یکسال اخیر نقش اصلی ترین بازیگر اروپایی را در هماهنگی با سیاستهای برجامی آمریکا ایفا کرد. کاخ الیزه از سال گذشته تا کنون، بر اصلاح توافق هسته ای ( تغییر برجام ) از طریق اعمال محدودیتهای هسته ای جدید برای ایران پس از سال 2025 و تحدید توان موشکی کشورمان تاکید کرده است. با این حال مقامات آلمانی در این خصوص مواضع محتاطانه تری داشته اند. برلین به طور کلی نسبت به پاریس بازی کمرنگ تری را در زمین ایالات متحده آمریکا ( در قبال برجام ) صورت داده است. حال سوال اصلی اینجاست که آیا ممکن است صدر اعظم آلمان قربانی تصمیم گیری و بازی مشترک دوباره آمریکا و فرانسه در قبال برجام شود؟ به عبارت بهتر، آیا صدر اعظم آلمان و رئیس جمهور فرانسه در سفر به آمریکا مواضع یکسانی را در قبال برجام اتخاذ خواهند کرد یا هر یک از آنها، رفتار متفاوتی را در قبال توافق هسته ای و سرنوشت آن در پیش خواهند گرفت؟
در شهریور ماه سال گذشته و در آستانه برگزاری نشست مجمع عومی سازمان ملل متحد در نیویورک، نشریه بلومبرگ گزارش داد که میان آلمان و دو کشور اروپایی دیگر( انگلیس و فرانسه) در خصوص نحوه مواجهه با توافق هسته ای اختلاف نظر وجود دارد. بر این اساس، پاریس و لندن سعی دارند برلین را در خصوص “لزوم اصلاح توافق هسته ای ” اقناع کنند. با این حال، آلمان اخیرا در قبال اعمال تحریمهای موشکی و منطقه ای علیه ایران، رویکرد واحدی را به همراه دو شریک اروپایی خود پیش گرفته است. در جریان نشست اخیر شورای اروپا در بروکسل، تروییکای اروپایی در موضعی هماهنگ سعی کردند همراهی دیگر کشورهای عضو اتحادیه اروپا را در خصوص وضع تحریمهای موشکی و منطقه ای علیه ایران جلب کنند. تروییکای اروپایی این گونه استدلال کرده اند که وضع این تحریمها در راستای حفظ برجام ضروری به نظر می رسد. با این حال برخی کشورهای اروپایی از جمله ایتالیا، اسپانیا و اتریش با این استدلال مخالفت کرده و اعلام کرده اند هیچ گونه تضمینی وجود ندارد که حتی با وجود وضع تحریمهای موشکی و منطقه ای اتحادیه اروپا علیه ایران، ترامپ در برجام باقی بماند. در این صورت، اتحادیه اروپا هزینه اعتباری سختی را به سبب وضع تحریمهای جدید علیه ایران خواهد پرداخت.
در هر حال، امکان دارد مرکل در ملاقات خود با ترامپ از وی بخواهد تا بار دیگر با تمدید لغو تحریمهای هسته ای علیه ایران، زمان بیشتری را به اتحادیه اروپا جهت اعمال مواضعی هماهنگ در خصوص برجام بدهد. اما ممکن است به صورت همزمان، در دیدار ترامپ و مکرون راهکارها و موضوعات دیگری مورد تبادل نظر قرار گیرد. همان گونه که تاکید شد، نوع هماهنگی رئیس جمهور فرانسه و صدر اعظم آلمان در خصوص برجام و موضوعاتی که این دو قصد دارند در سفر به آمریکا مطرح کنند، نقش به سزایی در خروجی رفتاری آمریکا و اروپا در قبال برجام خواهد داشت. صدر اعظم آلمان به شدت نگران است که قربانی معامله ترامپ و مکرون در قبال برجام شود. موضوعی که در سال 2017 میلادی نیز مسبوق به سابقه بوده است. ترامپ در آن زمان، ابتدا با فرانسوی ها در خصوص تغییر برجام وارد معامله شد و پس از آن، مقامات آلمانی را در قبال کار انجام شده قرار داد. آیا این تجربه می تواند در جریان دیدارهای جداگانه ترامپ با مرکل و مکرون تکرار شود؟