تحلیل «العهد»؛ آیا دولت ترامپ از برنامه اتمی عربستان حمایت میکند؟
پایگاه خبری العهد لبنان نوشت: منطقه در مرحله حساسی به سر می برد که طی آن محاسبه های استراتژیک طرفهای بین المللی و منطقه ای با یکدیگر برخورد کرده است. به گونه ای که به نظر می رسد نبرد بین المللی برای سیطره بر منابع انرژی در منطقه در حال پیمودن مسیری اساسی است که از مساله گاز در شرق دریای مدیترانه آغاز شده و تا گزینه های استراتژیک برخی طرفها امتداد می یابد. در ضمن این گزینه ها، صحبت از درگیری بین المللی بر سر گزینه جدید سعودی برای ساخت نیروگاههای هسته ای است؛ گزینه ای که در آن محاسبه های طرفهای بین المللی با منافع سیاسی در هم آمیخته شده است؛ آن هم در زمانی که منافع بر اعتبارها غالب است. پس چگونه در این شرایط جامعه بین الملل قصد دارد با آغوش باز از گزینه سعودی ها استقبال کند؟ و چرا در این بین واشنگتن بیشتر از دیگران تلاش می کند؟
به گزارش انتخاب، این رسانه عرب زبان نوشت: چند مساله وجود دارد که برنامه سعودی ها را تشریح کرده و تلاش های طرفها بویژه واشنگتن را برجسته می کند:
1-می توانیم شتاب واشنگتن برای حمایت از برنامه سعودی ها برای ساخت نیروگاه هسته ای را تلاشی آمریکایی برای جلوگیری از گرایش عربستان به سمت چین، روسیه یا فرانسه بدانیم. اما این تلاش آمریکا با معضلی داخلی برخورد کرده است که در مخالفت دموکراتها و برخی موانع قانونی آمریکایی نمود می یابد؛ دموکراتها بر این عقیده هستند که توجیه حمایت آمریکا از فعالیتهای هسته ای عربستان امری دشوار است که با سیاست آمریکا در قبال دولتهایی همچون ایران در تناقض است.
2-با وجود این اختلاف، ایالات متحده حمایت از عربستان را اولویتی برای خود می داند که نقشی ضروری در درگیری ها و رقابتهای استراتژیک آمریکا با روسیه و چین دارد. این در شرایطی است که واشنگتن می داند هر یک از این دولتها در ارتباط با عربستان منافعی دارند؛ چین بزرگترین وارد کننده نفت سعودی بوده و روسیه بازیگری اصلی در مشارکت با عربستان در معادلات بازار جهانی است.
3-در این میان، باید به منافع اسرائیل،چگونگی نزدیکی آن به برنامه های هسته ای سعودی و بویژه هماهنگی استراتژیک تل اویو با ریاض، توجه کنیم. به نظر می رسد محاسبات طرفها این بار دشوار است، در زمانی که آمریکا برای ایجاد راه حلی در راستای نقشه هسته ای عربستان تلاش می کند، مصلحت ایالات متحده اقتضا می کند که روسیه یا چین وارد بازی منافع نشوند. در واقع اسرائیل به دلیل موقعیت جغرافیایی آن بعنوان رژیمی غاصب، تلاش می کند با حمایت از هسته ای شدن عربستان، از آن بعنوان هم پیمانی مؤثّر در منطقه استفاده کند.
4-تلاشهای اسرائیل به صورت واضح و از طریق سخنان صریح مسئولان اسرائیلی در حمایت از برنامه عربستان و دادن نقشی اصلی در این میان، به آمریکا، به این دلیل است که وجود واشنگتن در این معامله قدرت تل آویو در اداره این برنامه به نفع خود را تضمین می کند. این در صورتی است که اگر عربستان برای اجرای برنامه های هسته ای خود متوجه چین یا روسیه شود، هیچ سودی نصیب اسرائیل نمی شود.
با وجود تناقض بین المللی در خصوص منافع استراتژیک، نوعی هجوم برای حمایت از برنامه های هسته ای عربستان دیده می شود که با توجه دولتهای بزرگ به برنامه های ممنوعیت انتشار سلاح هسته ای در تعارض است، بدین معنا که آمریکا، روسیه و چین برای تحقق ابعادی از منافع اقتصادی خود در رابطه با عربستان، هر یک به نوبه خود در پی آن است برای ساخت نیروگاههای هسته ای به سعودی ها کمک کند. با این وصف ایا ممکن است منافع اقتصادی دولتها جای قواعد سیاسی حاکم بر روابط آنها را خواهد گرفت؟