اضافه وزن در حاملگی خوب است یا بد؟
در مورد اضافه وزن طبیعی در دوران بارداری ، بهتر است مادران از همان ابتدا دفترچه ای تهیه کنند و کلیه واکنش های تغذیه و وزن خود را یادداشت کنند و با پزشک خود در میان بگذارند.
خانواده ای که تصمیم به بارداری می گیرند بهتر است قبل از اقدام این کار به پزشک مراجعه کنند و طبق برنامه ریزی پزشک از ابتدا تا انتها پیش بروند. تا در طول این دوره به مشکل نخورند. میزان اضافه وزن در طول دوره بارداری هم یکی از دغدغه های مادران باردار در طول این دوره است. که در ادامه این مطلب به برسی کامل این موضوع می پردازیم.
اضافـه وزن در ماه های مختلف بارداری
در مورد اضافه وزن طبیعی در دوران بارداری ، بهتر است مادران از همان ابتدا دفترچه ای تهیه کنند و کلیه واکنش های تغذیه و وزن خود را یادداشت کنند و با پزشک خود در میان بگذارند. با روش یادداست کردن مادران می توانند عادت خوب و بد تغذیه خود را بشناسند. همچنین با بررسی این دفترچه توسط پزشک مادران می توانند غذای خوب و سالم مصرف کنند تا هم بدنشان تقویت شود و هم اینکه اضافه وزن طبیعی داشته باشند.
مقداری کاهش وزن در بارداری طبیعی است
ممکن است بعضی از مادران در طول دوره بارداری دچار مقداری کاهش وزن شوند. اما نگران نباشید این موضوع طبیعی است. بیشتر مواقع علت این کاهش وزن تهوع و استفراغ شدیدی است که مادران در طول این دوره دارند. همین حالت تهوع باعث می شود تا مادر اشتها به خوردن نداشته باشد و یا اگر هم چیزی بخورد استفراغ می کند. در این ماه ها بسیاری از خانم ها برحسب عقاید اشتباهی مثل اینکه باید به اندازه 2 نفر غذا بخورند، پرخوری می کنند، درصورتی که اصل فراموش نشدنی، خوب خوردن است نه زیاد خوردن. استاندارد افزایش وزن در طول 9 ماه بارداری 12 کیلوگرم است. اما بدانید که این یک اصل ثابت نیست چون میزان افزایش وزن برای هر خانمی بسته به ویژگی های بدنی متفاوت است، در واقع ممکن است خانمی بیش از آن مقدار وزن اضافه کند و شاید خانمی دیگر کمتر از آن مقدار اضافه کند. بنابراین میزان اضافه وزن خودتان را با دیگران مقایسه نکنید.
ماهی یک کیلوگرم افزایش وزن در بارداری
مادران باردار به هیچ وجه نباید در طول دوره بارداری سرخود اقدام به گرفتن رژیم کنند. در واقع باید در 3 ماهه سوم خانم ها هر ماه 1 کیلوگرم وزن اضافه کنند. اگر در طول این دوره مادرانی دچار کاهش وزن ناگهانی شود باید حتما به پزشک مراجعه کند.
کم خوردن و رژیم گرفتن در بارداری ممنوع
خیلی خانم ها اعتقاد دارند که در دوران بارداری کم بخورند تا دچار افزایش وزن نشوند. اما این کار بسیار اشتباه است چون هم به خودشان آسیب می زنند و هم به جنین. خانم های باردار باید با این موضوع به راحتی کنار بیایند که اضافه وزن بخشی از دوران بارداری است. بخشی از اضافه وزن خانم ها در دوران بارداری بعد از تولد نوزاد و با شیر دادن از بین می رود. بزرگ شدن سینه ها، حبس شدن بیشتر درون بدن، افزایش میزان خون، تجمع آب آمونیاکی، وزن جفت، وزن جنین و…همگی در اضافه وزن شما دخیل هستند.
تغذیه خوب و به اندازه متناسب
خانم های باردار باید توجه داشته باشند از تمام گروه های مواد غذایی بخورند تا تمام ویتامین ها و مواد مورد نیاز به بدنشان برسد. خانم ها نباید از ترس چاق شدنشان گروه خاصی از مواد غذایی را حذف کنند. چون هر گروه از مواد غذایی به اندازه خودشان برای بدن ضروری هستند. البته یادتان نرود که مصرف مکمل ها باید زیرنظر پزشک باشد، چون در غیر این صورت خطرناک خواهد بود. توصیه می شود برای جلوگیری از کاهش قند خون خانم های باردار در طول روز 3 وعده غذایی و دو میانوعده مصرف کنند. در رابطه با نوشیدنیها هم بهتر است نوشیدنیهای قنددار و آبمیوه های آماده را کنار گذاشته و به جای آن، آب یا آبمیوه طبیعی مصرف کنند.
ورزش و تغذیه مناسب
پیادهروی، یوگا، ژیمناستیک سبک، ژیمناستیک درون آب و شنا می تواند به افزایش درست و به اندازه وزن شما کمک کند. در ضمن اگر گرایش شدید به شیرینی دارید، سعی کنید میل خود را با خوردن قندهای طبیعی برطرف کنید و به قندهای مصنوعی موجود در نوشابه های لایت روی نیاورید، چون هنوز تاثیر این مواد بر سلامت انسان و البته جنین به اثبات نرسیده است.
نکات مهم و کاربردی در بارداری
-وعده غذایی خود را با مصرف میوه شروع کنید تا کمی اشتهای شما کاهش یابد.
-سعی کنید از مواد غذایی کامل و غنی که سیرکننده هستند مثل سیب زمینی و برنج و نان کمک بگیرید.
-هرگز یک وعده غذایی را در روز حذف نکنید.
-مواد غذایی آماده که حاوی نمک و قند بالا هستند را کنار بگذارید.
-به جای بستنی و شیرینی بیشتر میوه بخورید.