طبل توخالی «کلانتری»/ محیط زیست برای آب چه کرده است
عیسی کلانتری از زمانی که به سازمان محیط زیست آمده در پاسخ به همه انتقادها و پرسشها گفته این موارد در مقایسه با آب اهمیت چندانی ندارند. اما این سازمان در حوزه آب چه کرده است؟
هر بار که از عیسی کلانتری در این چند ماهی که به سازمان محیط زیست آمده درباره تنوع زیستی سؤال شده، گفته آب، هر بار که از او درباره حیات وحش پرسیدهاند گفته آب، و حتی هرگاه درباره یوزپلنگ ایرانی که نماد محیط زیست ایران است از او پرسیدهاند گفته آب! اما به راستی سازمان محیط زیست در ماههایی که از زمان ریاست او بر سازمان محیط زیست گذشته، به جز ممنوع کردن مصرف آب بطری و اعلام مخالفت رسانهای با بهرهبرداری از آبهای ژرف (که هیچ گاه از طرحی دوردست بر روی کاغذ فراتر نرفته)، و یا اعلام موافقت با طرحهای انتقال آب مختلف (که همواره مورد مخالفت سازمان بودهاند) در حوزه آب چه کرده است؟
معاون او در این باره به خبرنگار مهر میگوید: تعداد زیادی متخصص شناختهشده در سطح ملی و حتی بینالمللی در این مدت وارد سازمان حفاظت محیط زیست شدهاند.
آن چیزی که آقای کلانتری و سازمان به طوری کلی می گوید که ما صادر کننده مجوز نیستیم مغلطهآمیز است. اتفاقا این فرایند دقیقا صدور مجوز است یعنی در قانون آمده صدور مجوز محیط زیستی طرح های توسعه با سازمان حفاظت محیط زیست است.
سرپرست معاونت محیط زیست طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست اضافه میکند: دفتری تحت عنوان حفاظت از تالابها یا دفتر مدیریت اکوسیستمی تالابها به صورت مستقل با مدیریت دکتر مسعود باقرزاده کریمی ایجاد کردیم.
اتوبوس متخصصان آب در راه سازمان محیط زیست
حمید ظهرابی ادامه میدهد: با مجوزی که برای استخدام نیروی انسانی کسب کردهایم تعداد زیادی کارشناس آب را به سازمان محیط زیست خواهیم آورد و به این ترتیب ظرفیتسازی در این سازمان برای مساله آب در حال شکلگیری است.
وی بدون این که مشخص کند با وجود خیل دانشآموختگان بیکار محیط زیست چه دلیلی برای استخدام متخصصان «آب» در کار است که اغلب دانشی در زمینه محیط زیست ندارند میگوید: سازمان محیط زیست فعلاً در حال تجهیز است و باید به آن فرصت بدهیم. البته میپذیریم که در شرایط بسیار ویژه هستیم و در چهار حوضه اصلی بیشتر از ۸۰ درصد کاهش بارندگی نسبت به میانگین بلندمدت داشتهایم اما میتوانیم امیدوار باشیم در آینده سازمان با قدرت در این زمینه حضور داشته باشد.
ظهرابی تصریح میکند: سازمان محیط زیست از بدو ورود آقای کلانتری بر موضوع آب تأکید داشته و به راستی هم تأکید ایشان درست است چرا که حیاتیترین موضوع محیط زیست کشور آب است.
معاون کلانتری درباره مساله موافقتهای سازمان محیط زیست با طرحهای انتقال آب بین حوضهای نیز مدعی است: اصلاً متولی تخصیص آب به خارج حوضه، سازمان محیط زیست نیست و وزارت نیروست. از جملهی پیشنهادهای وزارت نیرو ممکن است انتقال آب بین حوضهای باشد. سازمان محیط زیست تنها باید ارزیابی اثرات زیست محیطی را ببیند و اثرات را در مبدأ و مقصد بررسی کند.
ظهرابی در پاسخ به اینکه سازمان محیط زیست در وظیفه قانونی خود در حوزه آب یعنی تعیین و تخصیص حقآبه محیط زیست و تالابها چه کرده به خبرنگار مهر میگوید: سازمان محیط زیست تنها موظف است حقابه تالابها را تعیین کند و تخصیص آن با وزارت نیرو است.
کلانتری مغلطه میکند
دبیر انجمن مهندسان صنعت آب خوزستان در پاسخ به این ادعای سازمان که صدور مجوز انتقال آب با سازمان محیط زیست نیست به خبرنگار مهر میگوید: آن چیزی که آقای کلانتری و سازمان به طور کلی می گوید که ما صادرکننده مجوز نیستیم مغلطهآمیز است. اتفاقا این فرایند دقیقا صدور مجوز است یعنی در قانون آمده صدور مجوز محیط زیستی طرح های توسعه با سازمان حفاظت محیط زیست است.
فشاری به سازمان محیط زیست آمده تا برای تالابهای خوزستان مطالعه رسمی حقابه انجام ندهد چون اگر این را تعیین می کردند عددی می شد که آن وقت بحث انتقال آب از کارون دیگر قابل طرح نبود
حمیدرضا خدابخشی توضیح میدهد: برای اینکه یک طرحی اعتباری از سازمان برنامه و بودجه بگیرد باید ۱۳ مجوز بگیرد، یکی مجوز تخصیص آب است و یکی از مجوزها هم مجوز محیط زیستی است. سازمان حفاظت محیط زیست هم ناظر است که آن اتفاقاتی که در طرح برای محیط زیست میافتد در سطح استاندارد باقی بماند یعنی مجوزش مجوزی نیست که یک بار صادر و تمام شود و سازمان بازرسی کل کشور قبل، در حین اجرا و بعد از اجرای کار حق نظارت دارد و همین اتفاق برای سازمان حفاظت محیط زیست هم می افتد یعنی در قبل، هنگام و بعد از اجرای طرح حق نظارت دارد.
وی تصریح میکند: به این ترتیب مجوز برداشت آب را وزارت نیرو صادر نمی کند. وزارت نیرو مجوزهای فنی را صادر می کند یعنی می گوید این طرح به لحاظ فنی، اقتصادی، اجتماعی از نظر ما مثلا قابلیت اجرا دارد اما صدور مجوز محیط زیستی با سازمان حفاظت محیط زیست است. این یک مغلطه ای است که الان در مذاکرات ایشان انجام می شود در حالی که دقیقا می تواند مجوز صادر نکند، همان طور که خانم ابتکار صادر نکرد و اعلام کرد که من مجوز نمی دهم وحتی خانم جوادی هم صادر نکرد. جالب اینجاست که خانم جوادی هم به خیلی از طرح های آبی ایراد گرفت و نوشت من مجوز نمیدهم و این قابلیت صدور مجوز ندارد. خلاصه اینکه اسمش مجوز است و این نیست که مجوز را یک دستگاه دیگری می دهد و ما بررسی می کنیم و میگوییم مثلا این اشکال دارد یا ندارد.
دبیر انجمن مهندسان صنعت آب خوزستان در پاسخ به خبرنگار مهر درباره وظیفه سازمان محیط زیست برای تأمین حقآبه تالابها نیز میگوید: مصوبه دقیق هیئت وزیران این است که تعیین حق آبه تالابها با سازمان حفاظت محیط زیست است و تخصیص حق آبه تالابها با وزارت نیرو است. یعنی آن عددی که سازمان حفاظت محیط زیست به عنوان حق آبه یک تالاب تعیین می کند آن خیلی در زنده نگه داشتن آن تالاب تعیین کننده است. حالا کافی است سازمان محیط زیست در یک جایی و بنا به یک مناسبتی، مثلاً بر اساس توافقی که با دستگاهی صورت داده، آن عدد را پایینتر اعلام کند.
خدابخشی در پاسخ به اینکه این عدد چگونه تعیین میشود توضیح میدهد: اتفاقا سازمان حفاظت محیط زیست برای این کار یک کتابچه استاندارد داده، به نام روشهای تعیین حق آبه که جزو انتشارات سازمان حفاظت محیط زیست است و در آن روشها را معرفی کرده است. قراردادی هم دو سال پیش بسته اند که قرار است برای ۵۰ تالاب، این مطالعات را انجام بدهد اما اینکه این قرارداد به نتیجه رسیده یا نه، تا کنون خروجی آن بیرون نیامده است.
نه تنها مشکلی از حق آبه زیستی تالابها و رودخانهها حل نشده بلکه مجوز یک بارگذاری جدید هم بر این حق آبهها تحمیل شده است
وی تصریح میکند: خیلی جالب است که علیرغم تمام حساسیت هایی که روی بزرگترین تالاب های کشور در استان خوزستان یعنی شادگان و هورالعظیم وجود دارد سازمان حفاظت محیط زیست برای آنها اصلاً قرارداد نبسته است و زمانی که دلیلش را پرسیدیم جوابی نداشتند بدهند. من فکر می کنم مراوداتی بوده و به هر حال برنامه هایی برای بالادست این تالابها وجود داشته که به اصطلاح فشاری به سازمان حفاظت محیط زیست آمده تا برای اینها مطالعه رسمی انجام ندهد که بعد قابل استناد باشد و دیگر آن طرحها و برداشتهای بالادستی ممکن نشود. اگر این را تعیین می کردند عددی می شد که آن وقت بحث انتقال آب از کارون دیگر قابل طرح نبود.
ما را به خیر تو امید نیست شر مرسان
یک کارشناس آب و منابع طبیعی عضو شبکه تشکلهای محیط زیستی استان چهارمحال و بختیاری نیز در این باره به خبرنگار مهر میگوید: شاید بالاترین انتظاری که از رئیس سازمان حفاظت محیط زیست به عنوان متولی حق آبه محیط زیست در حوزه آب وجود دارد این باشد که تلاش کند واقعا یک گام مثبت در تامین حق آبه تالابها و رودخانهها بردارد.
هومان خاکپور توضیح میدهد: الان آن چیزی که مسلم است که حق آبه تالابها و رودخانهها را از بین میبرد به بخش صنعت و کشاورزی بر میگردد. مهمترین وظیفه رئیس سازمان حفاظت محیط زیست این است که تلاش کند که به حق آبه واقعی رودخانهها و تالابها نزدیک شویم. براساس استانداردهای جهانی مجاز هستیم که ۴۰ درصد از آب قابل استحصال را در بخش کشاورزی و صنعت مصرف کنیم و ۶۰ درصد صرف حق آبه زیستی رودخانهها و تالابها شود. الان در کشور براساس آمار، منابع فصلی بالای ۸۰ درصد استفاده می شود و کمتر از ۲۰ درصد به تالابها و رودخانهها می رسد.
وی درباره عملکرد سازمان محیط زیست از زمان روی کار آمدن عیسی کلانتری معتقد است: آیا در این مدت توانسته ایم این ۲۰ درصد را به ۲۵یا ۳۰ درصد برسانیم؟ حقیقت این است که هیچ اتفاقی در آن بخشها نیفتاده و تازه در همین مدت شاهد این هستیم که مجوز پروژه های انتقال آب هم صادر شده است.
رئیس سازمان به عنوان متولی محیط زیست کشور پیشنهاد می دهد که آب حاصل از صرفهجویی در کشاورزی را به جای محیط زیست به طرح های انتقال آب به سمت فلات مرکزی اختصاص بدهیم که این کاملا با وظایف و ماموریت های سازمان حفاظت محیط زیست مغایرت دارد
عضو شبکه تشکلهای محیط زیستی استان چهارمحال و بختیاری تأکید میکند: این یعنی الان نه تنها مشکلی از حق آبه زیستی تالابها و رودخانهها حل نشده بلکه مجوز یک بارگذاری جدید هم بر این حق آبهها تحمیل شده است. با صدور مجوز انتقال آب رودخانه ونک به رفسنجان آن هم برای کشاورزی، هر میزان آبی که قرار است منتقل شود دقیقا آبی است که از حق آبه زیستی رودخانهها و تالابها برداشت می شود.
خاکپور تصریح میکند: هیچ اتفاقی هنوز در بخش کشاورزی در بخش صرفه جویی در مصرف آب، مدیریت آب یا بهره وری آب اتفاق نیفتاده و آن چه مسلما الان شاهد هستیم این است که این برداشتها و بارگذاریها همه از محل حق آبه زیستی تالابها و رودخانهها هستند که اتفاقاً به شدت در شرایط بحرانی قرار دارند.
وی توضیح میدهد: بسیاری از تالابها در کشورمان به کانون های تولید گرد و خاک تبدیل شدهاند و تنها در استان خوزستان بالای ۳۰۰ هزار هکتار از عرصه های منطقه به کانون های تولید گرد و خاک تبدیل شده است.
عضو شبکه تشکلهای محیط زیستی استان چهارمحال و بختیاری درباره راه حل این مشکل میگوید: هیچ راهی نمیتواند واقعا مشکل را حل کند مگر اینکه ما بتوانیم به اندازه آن حق آبه ای که این محیط های تالابی و جلگه ای استان خوزستان نیاز دارد به آن آب برسانیم. وظیفه اصلی سازمان حفاظت محیط زیست هم هست که این آب را تامین کند اما متاسفانه می بینیم که هنوز هیچ اتفاقی نیفتاده است و تازه رئیس سازمان به عنوان متولی محیط زیست کشور مکاتبهای هم میکند و پیشنهاد می دهد که آب حاصل از صرفهجویی در کشاورزی را به جای حقآبه تالابها و رودخانهها به طرح های انتقال آب به سمت فلات مرکزی اختصاص بدهیم که این کاملا با وظایف و ماموریت های سازمان حفاظت محیط زیست مغایرت دارد.
خاکپور تصریح میکند: در برنامه توسعه پنجم هم سازمان حفاظت محیط زیست موظف بوده است حق آبه محیط زیست را مشخص کند و آن حقآبه در هیچ بخش کشاورزی و صنعتی نباید استفاده شود. متاسفانه سازمان حفاظت محیط زیست در این مدت هیچ کدام از این اقدامات را انجام نداده و حقآبه هیچ کدام از تالاب های کشور براساس این تعهدی که برای سازمان حفاظت محیط زیست مشخص شده تامین نشده است.
وی درباره اینکه مسئولیت این کار با کیست میگوید: هیچ دستگاهی این مسئولیت را نمی پذیرد که نظارت کند که آب توسط بخش کشاورزی و بخش صنعت برداشت نشود. اما وقتی متولی تامین حق آبه تالابها و رودخانهها سازمان محیط زیست است پس این تولیگری و مسئولیت چیست؟ این مسئولیت دقیقاً همین است که باید نظارت کنند تا این آب واقعا به طور کامل به تالاب برسد و جایی برداشت نشود.
خاکپور توضیح میدهد: درست است که تامین حق آبه براساس قانون وظیفه وزارت نیرو است ولی این که این حق آبه توسط وزارت نیرو تامین شده یا نشده به عهده سازمان حفاظت محیط زیست است که متاسفانه هیچ وقت در این موضوع هیچ نظارتی نداشته است و پیشنهاد طرح انتقال آب هم میدهد.
به این ترتیب به نظر میرسد عیسی کلانتری که بارها مساله آب را «برند» شخصی خود و اولویت اول سازمان محیط زیست عنوان کرده نه تنها وظایف ابتدایی خود در این حوزه را دنبال نکرده که تصمیمات مخربی هم در این زمینه گرفته است. به این ترتیب میتوان گفت وی که اخیراً اعلام کرده «محیط زیست در برابر فشارهای بیرونی نمیتواند زیاد مقاومت کند» خود یکتنه فشاری بیرونی بر محیط زیست به شمار میرود!