بگذارید تهرانی‌ ها زندگی‌ شان را بکنند!

    کد خبر :188132

شهردار تهران در حاشيه جلسه با شهرداران كلانشهرهاي كشور از حرف‌هاي كارشناسان درباره زلزله تهران گلايه كرد؛ حرف‌هايي كه به گفته او مردم را ترسانده است و تأثيري هم بر آمادگي آنها در برابر زلزله ندارد.

تقريبا بيشتر كارشناسان حوزه زمين‌شناسي و زلزله از بهرام عكاشه تا مهدي زارع و فريبرز ناطقي الهي معتقدند كه تهران در انتظار زلزله‌اي ويران‌كننده با بزرگاي هفت ريشتر است و در ١٠ روز گذشته که زلزله ملارد، تهران را هم لرزاند همه درباره میزان خطرناک بودن زلزله احتمالی در تهران می‌گویند اما حالا محمدعلي نجفي روايت ديگري از وضعيت شهر تهران و گسل‌هاي آن دارد؛ او می‌گوید در روزهای گذشته کارشناسان زلزله‌شناسی بیش از اندازه مردم را نگران کرده‌اند: «هیچ کدام از گسل‌های تهران فعال نشده است، اگر هم در تهران زلزله بیاید هفت ریشتر نیست و ممکن است شش ریشتر باشد.» او از رصد لحظه به لحظه وضعيت تهران و گسل‌هاي آن هم خبر داد: «بگذارید مردم زندگی‌شان را بکنند، این‌که مردم را دچار اضطراب کنیم درست نیست.»

شهردار تهران كه پيش از اين هم گفته بود تهران آمادگي نسبي در برابر زلزله دارد همچنان هم معتقد است: «شهرداری تهران در مقابل زلزله آمادگی لازم را دارد. در ورودی‌های شهر برای استان‌های معین پایگاه‌های خاصی مشخص شده است که در صورت وقوع زلزله می‌توانند در آن‌جا اسکان یافته و خدمات‌رسانی کنند. شهرداری در حد بضاعت خود آمادگی دارد اما بحثی که در این مورد وجود دارد این است که برخی از افراد متخصص خیلی بد در مورد زلزله صحبت می‌کنند. در هر صورت در صورت وقوع زلزله میزان عمق و ریشتر آن بسیار تاثیرگذار است و در تهران هم ساختمان‌های مقاوم زیادی وجود دارد. به نظر من خیلی حرف‌ها فقط جنبه شعاری داشته و برای خالی‌کردن دل مردم است.»

نجفی ادامه داد: «افراد متخصص خیلی بد موضوع زلزله در تهران را توضیح می‌دهند و این‌که اگر زلزله هفت ریشتری در تهران بیاید ٩٠‌درصد شهر تخریب می‌شود، درست نیست و اصلا این‌گونه نخواهد بود. چرا که میزان شتاب، عمق و … متفاوت است و چه‌بسا زلزله هفت ریشتری بیاید اما مشکلی ایجاد نشود و شما می‌بینید در زلزله سرپل‌ذهاب خیلی از ساختمان‌های شهری «آخ» نگفته‌اند و در تهران نیز ساختمان‌های مقاوم زیاد است. برخی از حرف‌ها شعاری، غیرعلمی و برای خالی کردن دل مردم است، براساس رصدها و لرزه‌نگاری‌ها مشخص شده که هیچ‌کدام از گسل‌های تهران فعال نشده و خدای نکرده اگر هم فعال شوند معلوم نیست چه زلزله‌ای با چه ریشتری تولید می‌کنند و این‌که می‌گویند ٩٠‌درصد شهر تخریب می‌شود درست نیست. در صورت بروز زلزله هم شهرداری و هم برخی ارگان‌ها آمادگی دارند و بهتر است اجازه دهید مردم با آسایش زندگی کنند، چرا که در سفر احتمال بروز تصادف وجود دارد و این درست نیست که مردم را دچار استرس می‌کنند.»

درخواست ديدار با رئيس‌جمهوري

ديروز شهرداران كلانشهرهاي كشور در طبقه هشتم ساختمان بهشت دورهم جمع شدند و درباره مشكلات حوزه‌هاي تحت‌نظارت خود حرف زدند و اينكه بايد جلسه‌اي درباره اين مشكلات با رئيس جمهوري برگزار شود. محمد علي نجفي به خبرنگاران گفت كه در این جلسه پنج پیشنهاد مطرح شد ازجمله اينكه نامه‌ای به رئیس‌جمهوری تا ترتیب یک دیدار حضوری با شهرداران کلانشهرها داده شود تا بتوانیم به‌صورت حضوری مسائل و مشکلات کلانشهرها را مطرح کنیم. او بعد هم درباره مشكلات آلودگي هوا حرف زد كه بيشتر كلانشهرهاي كشور طعم آن را چشيده‌اند: «همه ما تحت‌تأثیر آلودگی هوا هستیم بنابراين در جلسه با شهرداران كلانشهرهاي كشور پیشنهاد شد كه کمیته خاصی از کلانشهرها برای آلودگی هوا و همچنین کمیته‌ای برای زلزله تشکیل شود.

چندی پیش همایش علمی شهر هوشمند در یکی از دانشگاه‌ها برگزار شد و نماینده شیراز در آن همایش پیشنهاد کرد که کارگروه مشترک برای انتقال و اشتراک تجربیات شهر هوشمند ایجاد شود.» نجفی از لزوم تشکیل کارگروه آسیب‌ها و ناهنجاری‌های اجتماعی هم حرف زد: «در این کارگروه می‌توانیم مشکلات اجتماعی که تقریبا همه کلانشهرها با آن مواجه هستند را به بحث و تبادل‌نظر بگذاريم.»

البته موضوعات دیگري هم در اين جلسه مطرح شده بود كه محمد علي نجفي به آن اشاره كرد: «در قانون بودجه ٩٧ نکات مثبتی درباره مدیریت شهری تهران ذکر شده است، اما این نکات کافی نبوده و رافع مشکلات نیست. همچنین نکات منفی هم در لایحه بودجه وجود دارد که نمایندگان مجلس باید در این زمینه تغییرات لازم را اعمال کنند.»

شهردار تهران به وضعيت بانك شهر هم اشاره كرده كه در جلسه ديروز درباره آن صحبت شده است: «عملکرد و آینده بانک شهر در این جلسه بررسی و در نهايت قرار شد همه فعالیت‌های بانک شهر مورد حمایت کلانشهرها قرار گیرد، بنابراين از مردم کلانشهرها تقاضا می‌کنیم اشتیاق بیشتری برای سپرده‌گذاری در بانک شهر داشته باشند. با وجود اين قرار شد كه کارگروهی برای تشکیل هیأت‌مدیره بانک شهر تشکیل شود.» او در پاسخ به سوال خبرنگاران درباره آینده بانک شهر گفت: «‌قرار نیست همه هیأت‌مدیره را تغییر دهیم. درحال حاضر باید هفت نفر عضو هیأت‌مدیره باشند اما فقط ٤ نفر عضو هستند. رضایت ما نسبت به بانک شهر نسبی است، با این حال در مجموع بانک شهر مورد حمایت تک‌تک ما قرار دارد.»
درآمدهاي پايدار شهرداري‌ها از خيلي وقت پيش باعث ايجاد مشكلاتي براي كلانشهرها شده است، چون در سال‌هاي گذشته كمبود اين منبع باعث هجوم شهرداران به منابع ناپايدار يا همان ساخت‌وساز شد كه البته اين موضوع يكي از محورهاي اصلي گفت‌و‌گوي شهرداران كلانشهرهاي كشور بود كه محمدعلي نجفي درباره آن توضيح داد: «طرح درآمدهای پایدار شهری کماکان در مجلس شورای اسلامی است و از مجلس به خاطر نظرات خوبی که در زمینه این طرح داشتند، تشکر می‌کنیم اما نمایندگان باید در تصویب طرح سرعت بیشتری به خرج دهند و کلانشهرها را بیشتر مورد توجه قرار دهند. از دولت هم درخواست می‌کنیم برای تصویب طرح تلاش بیشتری کند.

در این جلسه بر همکاری میان دولت و مدیریت شهری تأکید شد. مدیریت شهری خاکریز اصلی مدیریت کشور است و حل مشکلات نظام با حل مشکلات مدیریت شهری آغاز می‌شود، در نتیجه از دولت تقاضا داریم همین نگاه مثبت را به شهرداری‌ها داشته باشد و از آقای روحانی می‌خواهیم جلسه‌ای با کلانشهرها در این راستا برگزار کند. از اعضای کمیسیون خواهش می‌کنیم با شهرداران کلانشهرها جلسه‌ای داشته باشند و حرف ما را بشنوند، البته در آینده جلسه‌ای با نمایندگان کلانشهرها برگزار خواهد شد.» شهردار تهران با اشاره به موضوع بازسازی و نوسازی بافت‌های فرسوده کلانشهرها هم گفت: «معضل بافت فرسوده در تمام کلانشهرها وجود داشته است و درگیر آن هستیم. در صورت وقوع زلزله ممکن است بافت فرسوده تلفات جانی ایجاد کند. در همین راستا، ما مدیریت شهری علاقه‌مندیم به دولت کمک کرده و می‌خواهیم آنها هم اختیارات لازم را به شهرداری بدهند.»

محمدعلي نجفی همچنين درباره بودجه توضيحاتي داد: «امیدواریم منابع ملی عادلانه توزیع شود. متاسفانه در قانون بودجه به این مهم توجه نشده است. از سوی دیگر، رئیس‌جمهوری و رئیس سازمان برنامه و بودجه درباره پرداخت یارانه بلیت اتوبوس و مترو قول داده بودند اما هیچ کاری در این زمینه صورت نگرفت و اگر سریعا اقدامی انجام نشود اداره شهر برای ما مشکل خواهد شد.»

شهرداری‌ها در بودجه سنواتی در نظر گرفته شوند

در اين نشست، شهردار مشهد از ظرفيت ايجاد شغل گفت. به گفته قاسم تقی‌زاده: «هیچ نهادی مانند شهرداری‌ها به‌خصوص کلانشهرها ظرفیت ایجاد شغل و کار را ندارند. درست است که شهرداری‌ها گرفتاری‌های خاص خود را دارند اما اگر دولت می‌خواهد چابک شود باید به شهرداری‌ها اعتماد کند و نباید تصمیم‌گیری شهرداری‌ها منوط به تصمیم دستگاه دیگر باشد. شهرداری‌ها همراه دولت و در کنار آن هستند، لذا درخواست می‌شود شهرداری‌ها را در بودجه سنواتی در نظر گرفته و اختیارات آنها را افزایش بدهند.» او با بیان این‌که متاسفانه در پنج دوره تشکیل شوراها، اختیارات شوراها به جای افزایش کاهش یافته است، گفت: «شوراها باید این اختیار را داشته باشند که عوارض را تعیین یا تغییر دهند و دولت اجازه دهد تا شهرداری‌ها با یک درآمد پایدار روی پای خود بایستند و شهرهای بزرگ را اداره کنند، نه این‌که برای هر تصمیم از هر دستگاهی اجازه بگیرند.»

تفکیک اختیارات دولت و مدیریت شهری

مرتضی سقاییان‌نژاد، شهردار قم هم با بیان این‌که در این چند‌سال به جای تمرکززدایی، تمرکززایی شده است، توضيح داد: «وقت آن رسیده که تفکیک اختیارات دولت و مدیریت شهری صورت گیرد. شهر عنصر زنده است و نیاز به استقلال حقوقی، مالی و مدیریتی دارد. ما باید در سطح شهرهای خود بدانیم که هزینه و درآمد خود را در چهارچوب جغرافیایی تدوین کنیم.»

تغییر کاربری محلی برای کسب درآمد در شیراز

حیدر اسکندرپور، شهردار شیراز هم در این نشست گفت: «روز‌به‌روز وظایف شهرداری‌ها افزایش می‌یابد، اما درآمدها کمتر می‌شود. در مورد شیراز اتفاق نامبارکی رخ داده که حدود ٣٠٠٠ هکتار از باغ‌های قصردشت به دلیل عدم درآمد پایدار، تغییر کاربری داشته است و اگر امروز در تهران فروش تراکم مشکل ایجاد کرده، در شیراز شاهد تغییر کاربری هستیم، به‌گونه‌ای که شیب تغییر کاربری در سه‌سال اخیر تند شده و اگر دولت و به‌خصوص رئیس‌جمهوری کمک نکند، مجبور هستیم برای به دست آوردن درآمد به سمت تغییر کاربری برویم و دیگر راهی نداریم.»

اهواز بزرگترین تولید‌کننده نفت کشور است

منصور کتانباف، شهردار اهواز هم درباره شهر اهواز گفت: «بزرگترین تولید‌کننده نفت کشور است، اما به‌جز آلایندگی و مشکلات ناشی از صنعت نفت، این نفت هیچ آورده دیگری برایش نداشته است. قانون اعلام کرده که یک‌درصد از درآمد تولید به اهواز برسد، اما در وزارت نفت این حق‌العمل کاری به مناطق نفت‌خیز و نه صرفا شهر اهواز داده می‌شود. سهم اهواز از آلایندگی تولید و انتقال نفت سالانه ٧٠٠‌میلیارد تومان است که همیشه حدود ٢٧ تا ٢٨‌میلیارد تومان آن محقق می‌شود. ما فقط خواهان اجرای قانون هستیم، چرا که برای حل مشکلات‌مان همچون ریزگردها، حاشیه‌نشینی و… باید منابع لازم را در اختیار داشته باشیم.»

منبع:روزنامه شهروند

0
نظرات
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد نظرات حاوی الفاظ و ادبیات نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد

دیدگاهتان را بنویسید