تمام اعضای کابینه یار کمکی شدند
سیف از همان ابتدا و طرح سؤال هدفدار مشخص کرد که از اساس هدفش ارائه عملکرد بوده یا زدن رقیب!
ناتوانی نامزد اصلی دولت مستقر برای اقناع افکار عمومی در حوزه اقتصادی باعث شد تا نامزد پوششی را وارد بازار کنند، اما نهتنها نامزد مذکور نقش خود را ایفا نکرده است، بلکه نظرسنجیها نیز نشان میدهد که دیوارکشیهای خیالی در خیابانها برای مردم نیز جذاب نیست. بنابراین جدیدترین تاکتیک به کار گرفته شده فعال کردن و استفاده از مسئولانی است که در طول چهار سال به ندرت حاضر به گفت وگو با همه خبرنگاران بودند.
سیف که معمولاً ترجیح میداد نشستهای خبری خود را با عدهای معدود با خبرنگاران خبرگزاریها برگزار کند، روز گذشته همه را دعوت کرد تا با ایجاد ستاد انتخاباتی در بانک مرکزی پاسخ رقبای خود را بدهد که گفته بودند: پول نفت برنمیگردد!
با این حال سیف در این نشست با سؤالات متعددی روبهرو شد که شاید اگر نشستهای خبریاش را گزینشی نکرده بود و نشست خود را صرفاً برای انتخابات برگزار نمیکرد، دیروز از او نمیپرسیدند!
رئیس کل بانک مرکزی درباره سردرگمی شش ماهه سپردهگذاران مؤسسه مجوزدار کاسپین که بارها جلوی وزارت اقتصاد و برج بانک مرکزی اعتراض کرده بودند، به یک اظهار تأسف بسنده کرد و با انداختن همه تقصیرها به گردن دیگران گفت: باید بابت مؤسسه کاسپین از بانک مرکزی تقدیر شود!
این نشست خبری به درخواست رفیق و رئیس دفتر رئیسجمهوری بوده تا بخشی از خلأ و کمبود نامزد دولتی انتخابات را جبران کند، از این رونشست سیف نیز بیش از آنکه نشستی مبتنی بر ارائه گزارش بانک مرکزی باشد متکی به مسائل سیاسی رفقا و حمله به رقبا بود. همچنین سیف روز گذشته در لیگ انتخاباتی مانند سایر وزرا اعم از نعمتزاده از رنگ انتخاباتی رفقا استفاده کرده بود و با مأموریت مدافع بازی کرد.
سیف درباره تأیید صلاحیت و اعطای مجوز بانک مرکزی درباره کاسپین و سپردهگذاران آنها به تاریخچه تشکیل مشکوک مؤسسه کاسپین و صدور مجوز آن اشاره کرد و گفت: هشت تعاونی غیرمجاز فعال بودند که بانک مرکزی مسئولیتی برابر آنها نداشت و یکی از اهداف ما ساماندهی این تعاونیها بود.
وی با بیان اینکه در دولت گذشته با فعالیت این مؤسسات مماشات میشد، افزود: البته من از وضعیت سپردهگذاران بیگناه (تنها گناهشان این است که در زمان سپردهگذاری دقت کافی نداشتند)، متأسف هستم. یک عدهای از اعتمادی که به آنها شد، سوءاستفاده کردهاند.
سیف با یادآوری همکاری قوه قضائیه و شورای عالی امنیت ملی درباره مؤسسه کاسپین با بانک مرکزی گفت: با دقت نظر همکاران ما، همه اینها متعهد شدند که تعاونیهای غیرمجاز را منحل و فهرست داراییهای خود را تهیه کنند تا ارزیابی شود و فهرست دیگری از سپردهگذاران را در اختیار ما قرار دهند تا نسبت به پرداخت سپردههای آنها اقدام شود.
مجوز را ما دادیم!
وی در پاسخ به این سؤال که قرار بود تا ۳۰ فروردین این کار انجام شود، گفت: بالاخره زمان اجرایی است و لیستی را باید تهیه کنند که زمان میبرد. شما میفرمایید کاسپین؟! در حالی که کاسپین هیچ مشکلی ندارد. شما چرا میگویید کاسپین؟ بهخاطر اینکه میخواهید آن را ربط بدهید به مجوز بانک مرکزی! این مجوز را بانک مرکزی به کاسپین داده ولی کاسپین هنوز هیچ سپردهگذار جدید و شعبه جدیدی ندارد، فقط تابلوی شعبه قدیم و فرشتگان را برداشته و نام کاسپین را روی آن گذاشتهاند. در ادامه خبرنگار تسنیم از وی پرسید: الان که همه تبلیغاتچی روحانی شدید، چرا تمام کابینه عزم خود را برای تخریب رقبای روحانی جزم کردهاند و چه کسی کشور را اداره میکند؟ که سیف پاسخ داد: باید از روحانی دفاع کنیم.
همچنین از رئیس کل بانک مرکزی خواست مشخصاً به این سؤال پاسخ دهد که الان چه کسی کشور را اداره میکند؟
سیف در پاسخ گفت:خیلی سؤال خوبی است. اولاً اینکه چرا الان این نشست را برگزار کردیم، بهخاطر طی شدن یک دوره چهار ساله است. حق هر دستگاهی است که بعد از این مدت عملکردش را تشریح کند؛ عملکردی که با تمام بیانصافی همواره مورد تاختوتاز قرار میگیرد، در صورتی که در ساختار بانک مرکزی و نظام بانکی کشور دستاوردهای بسیار ارزشمندی را داشتهایم.
وی افزود: شاید همکاران من در دولت هم این ضرورت را احساس کردهاند؛ چراکه این پدیدهای است که برای همه دستگاهها رخ داده است.
برخی منتقدان این عمل سیف و برگزاری نشست خبری بعد از چهار سال با خبرنگاران را یک تخلف آشکار و سوءاستفاده از امکانات دولتی و بیتالمال عنوان کردهاند که ساختمان بانک مرکزی را به ستاد انتخاباتی «حسن روحانی» تبدیل کرده است و به تخریب گسترده و از پیش طراحی شده دو نامزد منتقد حسن روحانی پرداخته است.
درباره این نشست خبری نوشته است: در اولین پرسش نوبت به یکی از همکاران مطبوعاتیمان رسید که در انتهای سالن قرار داشت، ولی با عنایت روابط عمومی بانک مرکزی بنا شد وی سؤالی بپرسد پیرامون اظهارات محمدباقر قالیباف درباره نظام بانکی.
ولیالله سیف در رابطه با اظهارات این کاندیدای ریاست جمهوری و همچنین عملکرد شهرداری تهران در حوزه بانکی گفت: این برخوردها سیاسی بوده است و نباید در چنین جریانی حرمت افراد را نادیده بگیرد.
رئیس کل بانک مرکزی با اشاره به اینکه آقای قالیباف میگویند فقط چهار درصد از منابع بانکی استفاده میکنند، گفت: در حال حاضر شهرداری تهران یکی از بزرگترین بدهکاران بانکی است و بدهی حدود پنج تا شش هزار میلیارد تومان به بانکها دارد. یعنی خود شهرداری هم جزو چهار درصد است؟
سیف همچنین گفت: پروژههایی مثل مترو، بزرگراه صدر یا امثال آن که در تهران ساخته شده و به بهرهبرداری رسیده، با همراهی شبکه بانکی بوده است. وی همچنین به بانک شهر به عنوان مجموعه زیر نظر شهرداری تهران اشاره کرد و گفت:در این بانک نیز تمامی اصول به درستی رعایت نشده و شاهد آن بودهایم که شهرداری برای انجام عملیات خود این بانک را مجبور به انجام اموری میکند که برخلاف چارچوب نظام بانکی است. با این حال حوزه نظارت بانک مرکزی همواره این موضوع را مورد بررسی قرار داده و پیگرد قانونی داشته است.
شکست سکوت ۴ ساله به خاطر بانک شهر!
به این ترتیب سیف از همان ابتدا و طرح سؤال هدفدار مشخص کرد که از اساس هدفش ارائه عملکرد بوده یا زدن رقیب!
وی ادامه داد: ۴۰ درصد از تسهیلات بانکی برای ۲۰۰ شخص حقوقی پرداخت شده که از جمله آنها خود شهرداری تهران است.
سیف درباره ورشکستگی بانکها تصریح کرد: این روزها میگویند بانکها ورشکستهاند در حالی که باید گفت بانکهای ما مشکل دارند و این موضوع کاملاً روشن است و آن را رد نمیکنیم. وی توضیح داد: باید توجه داشت که تا دو سال قبل شرایط بانکها چندان مناسب نبود، اما با اقداماتی که انجام شد بسیاری از این مسائل را تاکنون حل کردهایم و در آینده نیز برنامههایی در دستور کار است که نظام بانکی را نسبت به گذشته دچار تحولاتی خواهد کرد. این اظهارات در حالی است که شخص سیف و معاونانش به کرات درباره وضعیت بانکها از اوضاع وخیم و مخمصه بزرگ استفاده کردهاند. سیف درباره ادعای نامزدهای رقبا تأکید کرد: شاید افرادی که چنین ادعاهایی مطرح میکنند برنامه و راهکار خاصی دارند که مناسب است آن را مطرح کنند تا همگان در جریان چنین برنامههایی قرار گیرند.